Среща с математика проф.Емил Симеонов организират в Стара Загора

На 17 декември 2019 г. от 18.30 часа в зала „Америка за България” на ГПЧЕ „Ромен Ролан”, Стара Загора, среща с математика проф. Емил Симеонов организират Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие и Академия за компютърни и природо – математически науки.

Емил Симеонов е професор по математика и старши лектор в Института по приложна математика и физика на Университета по приложни науки Fachhochschule Technikum Wien във Виена.

В предишни години е бил ръководител на този институт, както и на учебната програма по интелигентни транспортни системи в същия университет. Основател и съдружник на Minimath Институт за ранно математическо обучение във Виена.

През 2003-2004 г. ръководи отдела за международно сътрудничество към техникума, където все още е тясно ангажиран, oтговаряйки за отношенията и сътрудничеството със страни от източна и югоизточна Европа.

Известен е с изследователската си дейност, лекции и публикации в областите философия на математиката и на физиката, семиотика, реторика, феноменология, теория на неявното знание, педагогика на математиката.

През деветдесетте години следва пиано в консерваторията на град Виена.

Финалист е на конкурса за пианисти аматьори в Париж през 2016 г. Учи пеене при майка си, оперната певица Милкана Николова, дългогодишна солистка на Старозагорската опера, Софийската опера и Виенската Щатсопер, носителка на първа награда от конкурса „Вердиеви гласове” през 1965 г.

Има изяви като член и солист на ансамбъла „Капела Арханджели” под ръководството на проф. Волфганг Заузенг във виенската църква „Св. Михаил”. Поканен е от немския тенор Петер Зайферт да участва като солист на благотворителен гала концерт на фондацията „Хосе Карерас” през октомври 2019 г. в Регенсбург, заедно с певиците Петра Мария Шницер и Сара Мария Залман, цигуларката Лидия Байч и панистката Кристин Окерлунд.

Ние вярваме, че математиката и най-вече математическото мислене могат да бъдат научени и са плод на упорити тренировки. Дългогодишният ни опит показва, че децата още в ранна детска възраст са в състояние да се справят с предизвикателствата в света на математиката”, убеден е математикът Емил Симеонов и неговият австрийски екип от MiniMath

От учебен семестър 2016 във Виена започва новата инициатива – MathTime. Математическите курсове са предназначени за всички любопитни ученици от първи и втори клас на средното образователно училище. Курсовете са посветени на различни теми от математиката – геометрия, аритметика, алгебра, както и по-малко известните, но не по-малко интересни – топология, комбинаторика или матрици (например линейна алгебра). Не са необходими никакви предварителни знания, за да се изследва вълнуващият свят на математиката. Интензитетът и обемът на материала се определят от индивидуалните нужди и желания на групата. Известни математици са чести гости на малчуганите и заедно с тях решават задачи, защото хубавото на математиката е, че няма проблеми без решения.

Целта на курсовете, подготвени и разработени от Емил Симеонов, е децата да навлязат системно и последователно в богатството и очарованието на математическата наука. Тук няма да се повтаря и затвърждава задължителният учебен материал, нито ще се следва моделът на частните уроци, където идеята е само как да се подобри конкретна оценка. Забравете и за ежедневните математически знания, които се свеждат до бакалски сметки и проценти на кредити, а елате да играем на математика. Удоволствието от състоянието на разбиране, личното овладяване на математиката, въображението и мелодията на математическите знаци са част от чувството винаги нещо ново да се научи.

Необходими условия:

Интерес и желаниe! Всяко дете е добре дошло със своите различни познания. Талантът няма никакво значение, защото математиката, подобно на езика, е занаят и научаването му отнема време. Опитът показва, че съответните умения могат да бъдат подобрени чрез редовно обучение.

Камерен концерт на Емил Симеонов (бас) Наталия Радославова (пиано)

Никога не е късно за белканто“ се нарича камерният концерт на проф. Емил Симеонов – бас и Наталия Радославова- пиано. Събитието ще се състои на 18 декември 2019 г. от 18:30 ч. в концертната зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Програмата включва арии и песни от Дж. Джордани, А. Скарлати, Г. Ф. Хендел, В. А. Моцарт, Ф. Шуберт, Р. Шуман, Дж. Верди, Х. Волф, П. И. Чайковски, С. Рахманинов, Д. Христов.

Dolap.bg