Експертът по етикет Невена Басарова пренася своята „Детска академия за добри обноски“ в книга

Няколко години след като основа Първа детска академия за добри обноски, експертът по социален и международен бизнес етикет Невена Басарова-Дичева е готова и с първата си книга. „Детска академия за добри обноски“ (изд. „Софтпрес“) е пълноцветен и практичен наръчник за деца и родители, илюстриран от Стелияна Донева.

В изданието Басарова събира най-важното от своя опит в обучението по етикет и общуването с децата. С помощта на илюстрациите книгата се превръща във вълнуващо приключение, което помага на читателите да откриват света около себе си с уверена усмивка.

„Детска академия за добри обноски“ не е просто сборник с правила за това как да държим вилицата и ножа, защото  добрите обноски не се изчерпват с етикета при хранене. Те ни помагат да се справяме във всякакви социални ситуации, да разрешаваме конфликти, да създаваме добро първо впечатление и да печелим приятели. „С тази книга искам всяко дете да получи достъп до знанията и уменията, които ще му помогнат да расте щастливо, уверено и в безопасност – разказва авторката. – Добрите обноски са в основата на така наречените „меки умения“, които са изключително важни за развитието на всеки от нас както в обществото, така и в кариерата.“

На страниците на „Детска академия за добри обноски“ ще намерите ясно структурирани теми и конкретни съвети, които балансират между усвояването на меки умения (как да правим добро впечатление при запознанство, как да печелим нови приятели, да бъдем любезни и да отстояваме личното си пространство, как да бъдем добре приети в училище и в детската градина), развитие на емоционална интелигентност (как да управляваме гнева и страха си) и съвсем практични съвети за това как да  се храним възпитано и да хапваме лесно „трудни“ храни, как да се ръкуваме правилно и да общуваме безопасно в интернет. С помощта на главните герои на книгата – Криси и Алекс – децата ще усвоят нови знания и умения, които да приложат в ежедневието, а Невена ще ги напътства.

„Детска академия за добри обноски“ може да бъде в помощ и на учителите. Със забавните задачи, които съпътстват всеки урок, книгата се превръща в безценно помагало за овладяване не само на доброто възпитание и тънкостите на етикета, но и за развитието на емоционална интелигентност и умения за общуване.

„Аз имах огромното удоволствие да работя с госпожа Невена Басарова и да бъда неин ментор. Тя е един от най-рафинираните преподаватели в областта на етикета и добрите маниери не само в България, но и в световен мащаб. Познанията ù в тази област са на много високо ниво, което прави обученията  ù много ценни, интересни и търсени“ – разказва Мариан Паркър, експерт по бизнес етикет. „Етикетът е един от основните компоненти за успех на нашите деца не само в професионален, но и в личен план. Тъй като добрите маниери трябва да се преподават и усвояват от най-ранна възраст, госпожа Невена Басарова би била най-правилният ви избор“ – допълва тя.

Според Басарова животът на съвременните деца е изпълнен с предизвикателства и непредвидени ситуации. Задачата на родителите, учителите и обществото е да им дадат всички инструменти, от които имат нужда, за да растат успешни, щастливи и да достигнат пълния си потенциал, смята тя. „Детска академия за добри обноски“ е нейната крачка в тази посока.

На 10 декември Невена ще се срещне с читатели и ще раздава автографи на щанда на издателство „Софтпрес“ (номер 117) на Панаира на книгата от 11:00 и от 17:00 ч.

Първите читатели споделят:

 Жени като Невена Басарова затвърждават вярата ми, че майката може всичко.

Децата се раждат с характер и призвание и е почти невъзможно да променим това. Но добрите маниери зависят изцяло от нас, родителите.

Мария Пеева, основател на сайта „Мама Нинджа“

Аз имах огромното удоволствие да работя с госпожа Невена Басарова и да бъда неин ментор. Тя е един от най-рафинираните преподаватели в областта на етикета и добрите маниери не само в България, но и в световен мащаб. Познанията ù в тази област са на много високо ниво, което прави обученията й много ценни, интересни и търсени.

Етикетът е един от основните компоненти за успех на нашите деца не само в професионален, но и в личен план.

Тъй като добрите маниери трябва да се преподават и усвояват от най-ранна възраст, госпожа Невена Басарова би била най-правилният ви избор.

Мариан Паркър, експерт по бизнес етикет

„Детска академия за добри обноски“ е уникална по рода си книга, която стъпка по стъпка въвежда децата в света на фините маниери. Чрез конкретни практични съвети тази книга помага и на родителите да подходят структурирано в подготовката на децата си за обществото, което ги очаква. Етикетът и добрите обноски могат да отворят много врати за лично и кариерно развитие, а Невена Басарова е най-добрият учител, който ще ви помогне да преминете през тях уверено, да се представите в най-добрата си светлина и да достигнете пълния си потенциал.

Таня Димитрова, генерален консул на България в Милано

В лицето на Невена Басарова срещнах професионализъм и изключителна способност да мотивира децата да бъдат толерантни едно към друго и да спазват правилата за добро държание. Моята вече седемгодишна дъщеря с нетърпение очаква следващите уроци при госпожа Басарова, за да затвърди усещането си, че е една истинска малка дама. Сигурна съм, че книгата „Детска академия за добри обноски“ ще помогне на много деца да се почувстват по-уверени и щастливи.

Биляна Тончева, адвокат

 За автора:

Невена Басарова-Дичева е основател и управител на Първа детска академия за добри обноски и създател на иновативната методика „Гъвкава дисциплина“. Невена е сертифициран треньор по Емоционална интелигентност и специализира „Психологично консултиране и въведение в психотерапията“. Участвала е в международни семинари за обучение по бизнес етикет и протокол. Тя е сертифициран консултант по социален етикет в престижната школа Minding Manners International в Лондон и сертифициран експерт по бизнес етикет от М. Паркър – лицензиран обучител на Washington School of Protocol във Вашингтон, САЩ.

 

 

За книгата:

Заглавие: Детска академия за добри обноски

Автор: Невена Басарова

Редактор: Виктория Иванова

Илюстрации: Стелияна Донева

Корица: Радослав Донев

Страници: 120

Цветни страници

Дата на издаване: 10.12.2019

ISBN: 9786191515165

Размер: 165×230

Тегло: 0.11 кг

 

ДЕТСКА АКАДЕМИЯ ЗА ДОБРИ ОБНОСКИ

(откъс)

„КАК?“ ПОНЯКОГА Е ПО-ВАЖНО ОТ „ЗАЩО?“

Всеки от нас умее да говори без думи. С действия, с позиция на тялото, с интонация и дори с усмивка. Затова е важно не само какво казваме, а и как го казваме.

ЕЗИК НА ТЯЛОТО

Звучи странно, но тялото ни наистина притежава свой мълчалив език. То „говори“ с мимики, жестове и пози.

Когато бебето иска майка му да го прегърне, а още не може да говори, какво прави? Подава двете си ръце нагоре и навежда тялото си напред. Без думи то казва: „Мамо, гушни ме“.

Когато понякога не си съгласен за нещо с родителите си и негодуваш, сигурно се е случвало да излезеш от стаята и да затръшнеш силно вратата след себе си. Това не е никак учтиво, но ясно показва, че не харесваш решението им.

Когато кръстосаш ръце пред себе си, гледаш надолу, набръчкаш чело и замълчиш, всъщност казваш: „Сърдит съм ти“. Когато стоиш на чина с подпряна глава на ръката си и гледаш в една точка някъде към тавана, казваш: „Скучно ми е!“.

ТОН НА ГЛАСА

Никой не обича да му се карат. А когато някой говори силно, на другите им се струва, че им се кара, и нямат желание да общуват с него. Колкото по-високо говориш, за толкова по-невъзпитан ще те помислят околните. Ако пък говориш много тихо, ще си останеш нечут и неразбран, децата може дори да си помислят, че просто не ти се играе с тях, и да те оставят сам.

КОНТАКТ С ОЧИ

За да общуваш по-добре, е важно да имаш контакт с очи. По детски казано, гледай в очите хората, когато им говориш. Така показваш уважение, но и се уверяваш, че точно в този момент ти и това, което им казваш, са най-важното за тях.

ПОЗИЦИЯ НА ТЯЛОТО ПРИ СЕДЕНЕ

Може би не си се замислял, но за доброто и възпитано дете е важно да има добра стойка и походка, или както се казва „осанка“. Така ще привлича симпатии и ще излъчва увереност. Ще има повече приятели и ще прави добро впечатление.

Важно е раменете ти да са назад и гръбчето да е изправено. Представи си, че имаш корона на главата и се стараеш да не падне.

Твой ред е

Вземи книга с твърди корици и я сложи на главата си. Опитай се няколко минути да ходиш с нея, без да падне. В началото ще пада почти веднага, но с повече упражнения ще успееш да я задържиш по-дълго.