Никулден е! Над 5000 старозагорци са именници днес! Наздраве!

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.
На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

5116 старозагорци ще черпят на Никулден. 2311 от тях се именуват Николай. Съкратеният вариант на едно от най-популярните имена – Кольо, имат 877 души, а Колю – 8. Това сочи справката на Дирекция „Гражданско състояния“ на общинската администрация. 650 господа са с име Никола и 12 с име Нико.

Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден, с име Николина са 323, а с Николинка – 165. 320 са носителките на име Никол.

На имениците – честито и здраво да е името им. На всички българи, които ще насядат край празничната трапеза – наздраве и Свети Николай да помага!

Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.
Първообразът е историческа личност – Никола Мирликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция).Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.
Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Св. Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.
В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

Според народните поверия именно свети Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.
По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. „ Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” – казва народната приказка.


Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Е, достатъчно е и друга риба , но задължително тя трябва да има люспи. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.
Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибника (шаран изпечен в тесто) и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.
Според поверието,когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла, за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.
На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан. Тогава шаранът се приготвя цял – пълнен с ориз и орехи. Когато е готов се прикадява с тамян, начупва се и се раздава за здраве.
Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (които свършват през нощта на 24 срещу 25 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Много храмове носят името на светеца. В Стара Загора това са катедралният храм „Св. Николай“ и храма при Затвора. Патронен празник празнува най-старото и едно от най-големите старозагорски училища – VІ ОУ „Св. Никола“. Професионален празник отбелязва и Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“.

Dolap.bg