Сребристо-синя коледна премяна украси Стара Загора

Стотици малки, големи и още по-големи старозагорци и гости се стекоха надвечер на 5 декември 2019 г. на общинския площад, за да присъстват на запалването на светлините на коледно-новогодишната украса и да посрещнат Дядо Коледа.

Близо час преди началото на дългоочакваното събитие, помощниците на Снежанка (актрисата Елена Азалова) от Детска театрална школа „Фантазио“ при Народно читалище „Родина – 1860“, екипирани с качулки и червени пелеринки, обикаляха сред множеството и сбъдваха всички желания на добрите и остроумните деца, чрез невероятно „бяло“ заклинание.

Точно в 17:30 ч. празнично украсената сцена, зад която се извисява порасналата вече 12 метрова елха, се препълни с усмихнати и много талантливи деца. С коледни песни, началото дадоха певците от Вокална студия „Розов свят“ при най-старото старозагорско народно читалище „Св. Климент Охридски“-1858“ с художествен ръководител Веселин Божков..

Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора оповести, че стопанинът на този град, т.е. кметът Живко Тодоров, й е заръчал да покани на сцената няколко „големи джуджета“, тези, които през годината, която си отива, са се трудили упорито и са свършили много работа, за да бъде Стара Загора най-красивия град. На поканата се отзоваха зам.-кметът Йордан Николов, Мария Динева, председател на Общински съвет Стара Загора, областният управител Гергана Микова и зам.-кметът Красимира Чахова, за да посрещнат заедно Дядо Коледа.

„Най-напред имам въпрос към джуджетата: Изчистихте ли пътищата от снежните партини, за да може да пристигне Дядо Коледа?- в типичен делови тон попита г-жа Сотирова. Разбира се отговорът беше твърдо „да“.

После помощник-стопанката на града попита децата кое е за тях най-хубавото пожелание. Подаръци, сняг, ваканция…! – отвърнаха децата.

„Да, подаръци ще има за всички от сърце! Така е поръчал кметът, заяви зам.кметът.- Но аз пожелавам да има най-много добрини! Да си отворим сърцата! Да помагаме на всички, защото малки и големи трябва да са щастливи“, поръча Сотирова.

После Снежанка спретна импровизиран брифинг с помощниците си, за да уточни резултатите от разследването им дали в Стара Загора живеят най-послушните, най-умните и най-веселите деца. Не само помощниците, но и децата ,препълнили площада, вкупом отговориха „да“.

После всички дружно посрещнаха Дядо Коледа.

„Ей, как се радвам, как се радвам, че отново съм тук, сред вас старозагорци, каза Дядо Коледа.- Много се радвам още, защото виждам познати лица, които са пораснали с цяла една година от предишното ми гостуване тук. Но още повече се радвам на едни малки личица, които тръпнат в очакване.

Много се радвам, че отново съм в Стара Загора, защото с всяко мое идване виждам как градът става все по-красив и все по-гостоприемен. Да, красив град с красиви хора. Мили мои, вие заслужавате града, в който живеете, но и градът заслужава вас – едни одухотворени, щастливи и удовлетворени люде. Добре че е Коледа, за да ви гостувам“.

Коледа, Коледа, най-светлият и дългоочакван празник на коледното очакване. Коледа, когато всички ставаме по-добри, когато лошото бяга някъде в най-тъмните кътчета и не смее да се покаже. И най-вече Коледа – празникът на надеждата. Надежда, да живеем в един по-красив и приказен свят.

После Старецът попита децата дали знаят какво се случва по Коледа.

Отговорът беше чудеса. Коледното чудо е в това, че всички сме заедно, че отново можем да се прегърнем, но най-вече, коледното чудо е в самите нас.

Без какво не можем на Коледа? Разбира се без украсената елха. И Дядо Коледа даде началото на обратното броене до запалването светлините на вълшебната коледна елха.

И когато площадът отброи от 10 до нула стана магията: Всичко наоколо засия в сребристо и синьо, а на небесния свод започна прекрасен пиротехнически спектакъл.

Тържеството продължи с концерт на Вокална студия „Розов свят“.

Всеки ценител на красотата и романтиката трябва да излезе в центъра на града по вечерно време и да се полюбува на красотата, естетиката и стила на коледната украса върху сградата на общината, на пешеходната зона, на бул. „Митрополит Методий Кусев“, на югозападния вход в парк „5 октомври“ и алеята с кестените, на украсата на „Пингвините“, по улиците и булевардите… Задоволството е пълно.

Росица Ранчева