Над 500 деца нарисуваха „Моят празник“

На 4 декември 2019 г. в изложбена зала „Лубор Байер“ в Стара Загора беше открита изложба на наградените и отличени творби от четвъртото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник“. Тази година за участие в конкурса, организиран от Община Стара Загора и Центъра за подпомагане на личностното развитие, са получени над 500 рисунки на деца от цялата страна, разделени в две възрастови групи. Творби са представени от 48 училища и детски градини, 28 школи към центрове за подкрепа за личностно развитие и 3 специализирани институции от 18 областни града и 41 населени места от България. От Стара Загора със свои рисунки се представят малки художници от 14 училища,три художествени школи и една специализирана институция от града домакин.

След селекция на журито с председател изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев и членове Петър Петров, асистент в Педагогически факултет на Тракийски университет и Зоя Георгиева – художник, отдели 140 рисунки, които са подредени в експозицията и отличи най-добрите , както следва:

Специална награда на Община Стара Загора получава Елеонора Неделчева – 13 г. от Школа „Арт Попово” град Попово.

Първа възрастова група: 7-10 години:

I награда:

Петя Димитрова – 8 г. – НЧ „Ангел Кънчев” – 1901 – Русе” ШИИ град Русе

II награда:

Ирина Недева – 8 г . – ОУ „Христо Ботев” с. Братя Кунчеви обл. Стара Загора

III награда:

Николай Петров – 7 г. – СУ „Св. Климент Охридски” град Добрич

Поощрителна награда:

Габриела Иванова – 6 г. – Школа по ИИ „Магаре” – град Бургас; Марина Василева – 7 г. – Ателие „Шарени пръсти” град Търговище; Филип Стефков – 8 г. – ОУ „Христо Ботев” с. Братя Кунчеви обл. Стара Загора; Есра Асенова – 8 г. – ЦПЛР –ОДК ШИИ град Търговище.

Втора възрастова група: 11-15 години:

I награда:

Катерина Христова – 12 г. – Ателие за изобразителни изкуства Даша Батембергска

Град Търговище

II награда:

Линда Москвина – 11 г. – ЦПЛР – ОДК град Поморие

III награда:

Танита Костова – 14 г. – Детска Арт школа „Живопис” , ПГ „Акад. Петко Стайнов” град Казанлък

Поощрителни награди: Александра Петкова – 14 г. – Второ ОУ „П.Р. Славейков” град Стара Загора; Михаела Михалева – 15 г. – СУ „Св. Климент Охридски” град Ямбол; Момчил Петков – 13 г. – ЦПЛР – ОДК град Козлодуй.

Наградата на Центъра за подпомагане на личностно развитие Стара Загора е за Зария Георгиева – 7 г. – СУ „Георги Измирлиев” град Горна Оряховица

Наградата на Обществения посредник на Община Стара Загора е за Мариела Димитрова – 13 г. – СУ „Васил Левски” град Стара Загора

Наградата на Млад омбудсман на „Млада Загора” е за Недка Енчева – 11 г. – СУ „Христо Смирненски” град Стара Загора.

Наградите на СНЦ Лайънс клуб „Августа” са за Михаела Налбантова – 13 г. – СУ „Васил Левски” и Ирен Терзиева – 12 г. – Шесто ОУ „Св. Никола” град Стара Загора.

Грамоти получиха всички училища и школи, чиито възпитаници се включиха в конкурса.

„Привет на най-младите художници от страната, каза в приветствието си зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.- Няма по-истинско представяне на вътрешния мир на децата от това, което виждаме в рисунките, подредени по стените- много красиви и цветни, с най-различни техники. Те са толкова добре изпълнени, че аз се допитах до специалистите дали това е творческа проява на дете. Има някои работи, които са почти на професионално ниво. Обяснението е, че най-хубавото на тези конкурси е, че децата все още не са повлияни от различните стилове в професионалните гимназиални класове. Още веднъж ще повторя, че това е най-истинското отразяване на душевния мир на тези дечица, за което ние по-възрастните имаме в някаква степен своя принос.

Нека ги подкрепяме и в бъдеще, уважаеми родители.

В навечерието на коледните и новогодишните празници, това е най-хубавото събитие. Поздравявам организаторите за това, че дават възможност и простор децата да се почувстват значими, а те са такива, защото те са нашето днес и нашето утре.

Поздравявам и Центъра за подпомагане на личностното развитие (ЦПЛР) защото всяка година този конкурс става все по-разпознаваем. Затова има и толкова много участници с толкова качествени прояви.

На добър час, уважаеми дечица. Защото сте много талантливи и много послушни, да получите всички желани подаръци от Дядо Коледа и да вярвате, че го има“, каза г-жа Сотирова.

„Слово и музика в багри бих нарекла изложбата „Моят празник“, сподели Искра Иванова, директор на ЦПЛР Стара Загора. -Който може да чете езика на движението при изграждането на един художник, не може да не се вълнува от искреността и чистотата на рисунките, на слънцето и радостта, на замаха на молива и четката, които струят от произведенията около нас. Но ще усети и целия творчески процес, през който са преминали малките художници.

Обгръщайки с поглед нашата четвърта национална изложба за рисунка „Моят празник“ сякаш надничаме през 140 чифта детски очи, приемаме от тяхното възприятие на света, познанието им за обичаите и традициите, за празниците – големите и личните, но еднакво важни за всеки човек.

Всички, които присъствате тук, ще се насладите на безмълвното звучене на цветовете и неизказаните думи, изпълнили тази зала, пречупени през четките на малките художници. Цветовете и сюжетите, които всяко дете по своему е запечатало в картините си, говорят сами по себе си. Тези творби оставят следа във всяко сърце.

Пожелавам на малките творци никога да не губят усета си за красота и багри. Продължавайте да творите сега и в бъдеще! Създавайте красота!“- пожела Искра Иванова.

Росица Ранчева