100 години от рождението на Руслан Райчев – представяне на книга

На 3 декември 2019 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора старозагорци отбелязаха 100-годишнината от рождението на Руслан Райчев (1919 – 2006) – музикален деец, диригент, човек с принос към българския оперен театър. Събитието в програмата на ФОБИ е ознаменувано с обемно изследване за юбиляра, дело на съвместната работа на сина му– Петър Райчев и изкуствоведката проф. д-р Румяна Каракостова. Петър Райчев представи кратък филм за баща си и разказа спомени. Името на Руслан Райчев е свързано и със Старозагорската опера. От януари до юли 1959 г. е командирован за главен диригент в града ни. Именно по негова препоръка като ръководител на оперния ни театър е поканен тогава стажант-диригентът Димитър Димитров. Книгата е ценна и със задълбочения и прецизен справочен апарат: Живот в дати; Премиерни постановки на българска сцена/гастроли в чужбина; Концертни програми на ДСО – Пловдив (1968 – 1974); Основна дискография; Библиография. Илюстрирана е с над 100 снимки и факсимилета на документи.

Не по-малък интерес предизвика и автобиографичната книга „Живот и песен” на Петър Райчев (1887 – 1960) – бащата на Руслан Райчев, оперен певец, тенор, пял на световните сцени, но незаслужено забравен в родината си. Изданието също е подготвено за печат от внука Петър Райчев, като е добавен аудио диск с 11 изпълнения.

Руслан Райчев е сред най-значимите български диригенти от втората половина на ХХ век. Той е сред уважаваните директори на Софийската опера и балет, основател е на Музикалния театър “Стефан Македонски”, както и на оперните театри и оркестри във Варна и Пловдив. Работил е също като главен диригент в Бургас и Стара Загора. Тези факти, сами по себе си, дават основание Руслан Райчев да бъде определен като “строител” на българската музикална култура от средата на ХХ в. Така, в продължение на 60 години големият и уважаван наш диригент изпълнява благородната мисия да претвори шедьоврите на музикалната класика и да извиси българското изпълнителско майсторство до върховете на световното признание.

“Книгата, посветена на кръглата 100-годишнина на Руслан Райчев е с документален характер. В нея намират място множество прецизно издирени и хронологично систематизирани архивни и снимкови документи, както и медийни публикации. Но независимо от последователността в подредбата на конкретните биографични факти и периоди – главно от творческата му биография, съдържанието на текста логично се разгръща в няколко основни раздела, с относително самостоятелна функция (60 години на диригентския пулт, Свидетелства на времето, Приложения), които взаимно се допълват като информация и по този начин калейдоскопично изграждат пълнокръвната персонална представа за личността и делото на Руслан Райчев.” проф. Румяна Каракостова.

Снежана Маринова

Снимки Рад Димитров