Събират пари за изграждане на храм върху мястото на разрушен църковен комплекс

От няколко години насам Църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в чирпанското село Стоян Заимово активно работи върху благородна кауза. Посредством различни инициативи то набира събират средства за построяване на параклис в местността Голямата черква (на около 1 км на северозапад от селото) върху мястото на разрушен църковен комплекс – вероятно манастир, от Средновековието.

Предвижда се първоначално да се направи интердисциплинарно проучване на терена и въз основа на получените резултатите да се проектира новия храм, който да бъде възможно най-близък до някогашния.

Голямата църква придобива популярност след множество случки на местни жители, които много скоро стават публично достояние. Те са и причината за създаването на инициативния комитет по възстановяването на светинята.  Преди години мястото е посетено от научни работници. Те регистрират основи на християнски храм и други сгради, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика. Скоро след полагане на кръста, започват и разкопки.

Археолозите установяват, че тук действително е имало манастир от XII век, а кръстът е положен в олтара на черквата.

Обектът е обявен за паметник на културата, но отново потъва в забвение, забравен от институциите. Освен Голяма черква в района на с. Стоян Заимово се знаят и други черковища: Гергьовска черква, Медна черква, Брайкова черква, Свети Илия… Всичко това навежда на мисълта, че тук някога е съществувал не само един манастир, а цял комплекс от манастири и църкви. За параклиса, който се планира да бъде издигнат в местността Голямата черква, Община Чирпан е дала терен. Вече се изготвят разрешенията за строеж. За градежа са необходими 30 000 лева, от които до момента са събрани около 10 000.

Кампанията се прави и поради това, че в района няма нито един действащ храм.

Банковата сметка за дарения на параклиса „Св. Пантелеймон“ е: BG50UNCR70001523085895

Дейностите, предприети от Инициативния комитет за набиране на средства за построяване на параклис на името на свети Пантелеймон, са най-разнообразни – от организиране на благотворителни базари до дарителски кампании. В тях се включват дори и деца – българчета, живеещи в чужбина.

Повече информация можете да се получи от Златка Колева – главен инициатор на проекта, на тел.0898 79 23 51 или на e-mail: zlatka_koleva@abv.bg