В царство на изкуство и наука се превърна ЦПЛР – Стара Загора

Зад странната абревиатура ЦПЛР се крият думичките Център за подпомагане на личностното развитие. Той е наследник на познатия за вече възрастното поколение Пионерски дом, ОДЦ, ОДК, ЦНКИ и още няколко други модификации, но в основата си запазва функционалната си характеристика последователно и целенасочено да подкрепя и насърчава децата и младите хора в тяхното личностно, кариерно и професионално развитие, да подпомага реализацията на идеите, проектите и инициативите им.

През последните няколко години 25 са клубните форми и школи, в които целогодишно и напълно безплатно, се обучават, творят и се реализират над 600 деца от 6 до 20-годишна възраст.

„Дейността в Центъра се осъществява в три основни направления : „Изкуства“, „Наука“, „Гражданско и неформално образование“, обяснява за Dolap.bg директорът Искра Иванова. –

В първото направление са включени всички форми, свързани фолклора – Фолклорен ансамбъл „Траянци“, Фолклорна певческа група „Китчица“, Школа за изучаване на народни инструменти табмура, гъдулка и тъпан; Школа по латино-американски танци; Парадни и Спортни мажоретки; Клуб „Хип-хоп танци“, Вокална студия „Траяна глас“, Театрална експериментална трупа „Тези“; Детска театрална школа „Талант“; Литературен клуб „Без заглавие“; Школа „Живопис“; „Школа Приложни изкуства“; Школа „Малка пластика“.

Пет са клубовете в направление „Наука“: Забавна астрономия“, Биология“ и „Млад експериментатор“. Втора година успешно работи Школа по информатика. Обектно- ориентирано програмиране за младежи от 8-12 клас с ръководител Павлин Пеев. От началото на новата учебна година с над 120 участници е Академията за компютърни и природо-математически науки за деца и младежи от 2 -12 клас с ръководител Любомир Любенов. Целта на тези форми е събуждане на интереса към точните науки още в най-ранна детска възраст.

„Ако външен човек посети занятията ще види изключителния интерес на участниците, техния талант и отговорност при изпълнение на поставените от ръководителите нелеки задачи. Убедена съм, че това са бъдещи химици, физици, математици, инженери и конструктори, които бавно, но сигурно се изграждат и като личности“, коментира Искра Иванова.

Третото направление е „Гражданско и неформално образование“. Тук са Младежки общински съвет; Детски общински съвет; клубовете „Млад журналист“ и Дебати“; Кариерно ориентиране.

Десетки са инициативите, концертите, изложбите, творческите вечери и срещи, дългия репетиционен процес, участията в регионални, национални и международни конкурси и фестивали, които се организират с всички участници. Целта е всяко дете в крайна сметка да види своя продукт в съответната сфера на интереси – чрез участие в концертни програми или спектакли, изложби, публикации във вестника, стихотворения във вече две стихосбирки, дефилета, състезания – например по дебати и пр. Поантата на годината е традиционен годишен концерт, на който се представят всички клубни форми и школи.

Няколко са националните прояви, инициирани от ЦПЛР: Конкурс за рисунка „Моят празник“; Литературният конкурс „Писма до себе си“ и Журналистически конкурс „Гео Милев“. Два са традиционните общински конкурси – за най-добра мартеничка и най-добра сурвакничка.

Две са публичните събития с цел популяризиране на ранното кариерно ориентиране: Фестивалът на професиите основно е насочен към четвъртокласниците. Участващите отбори трябва да представят харесаната професия по най-атрактивен начин. За трета година предстои провеждането на Психодинамичен тренинг. Свързан е с нагласите и уменията на абитуриентите на които им предстои друг етап на образование или излизане на пазара на труда.

Попитах Искра Иванова, коя е най-атрактивната форма за участие и изява, а тя отговори ето как:

„ Не мога да определя, защото всяка форма е много специфична и носи своите качества, амбиции и реализации. Едни се радват на това, че 70 деца могат да излязат на сцената и да играят български народни танци и още 12 момичета да пеят. Вълнуващи са първите стъпки в усвояването на народните инструменти. В мълчание и съсредоточеност се раждат рисунките на малките художници и приложници, на бъдещите скулптори. Драго му става на човек да присъства в часовете по забавна астрономия, на експериментаторите, на биолозите…Така е във всеки клуб или школа- много привликателно, ангажиращо, полезно, приятно…

Голяма е ролята на родителите, които самоотвержено посвещават голяма част от времето си на децата си – да ги водят и прибират от репетиции и занятия, да ги съпровождат по време на концерти и фестивали, да им вдъхват кураж и самочувствие. Аз им се възхищавам и им благодаря“.

До края на календарната година има няколко големи събития. Тази вечер от 18:00 ч. в зала „Лубор Байер“ се открива изложба на Националния конкурс за рисунка „Моят празник“. На 12 декември 2019 г. е традиционният фолклорен концерт в Художествената галерия. На 17 декември се отчита общинският конкурс за сурвачки и рисунки на коледна тематика. На 19 декември в залата на Младежкия дом, е коледното парти за всички деца, които са възпитаници на ЦПЛР, за да посрещнат Дядо Коледа и няколко Снежанки. След това до 6 януари 2020 г. е коледната ваканция.

Росица Ранчева