Книга събра 120 години на католическата енория в Стара Загора

„120 години от създаване на католическа енория от източен обред в Стара Загора – 1899-2019“ е заглавието на книгата, която на 29 ноември 2019 г. проф. Светлозар Елдъров от Институт за балканистика с Център по тракология при БАН, представи за първи път в Стара Загора. Той определи изданието като „ценно краеведско изследване за ролята и мястото на Стара Загора в историята на Българската уния“.

Историята е събрана в 160 страници с научно-популярна цел, с 56 снимки и две приложения. Книгата е резултат от тригодишен съвместен труд на селезиана отец Мартин Илек- енорийски свещеник в католическия храм „Св.св. Кирил и Методий“ в Стара Загора и краеведът Станка Битлиева, потомка на униати.

Текстът е разгърнат в три глави: „Вековната обвързаност на Стара Загора с християнското познание“; „Възкресенски период 1899-1960“ и „Селезиански период 1993-2019“.

„Нашият документален разказ връща в националната памет една забравена или умишлено заличена страница от националната ни история“, каза Битлиева.

Историята на униатската енория в Стара Загора е свързана с историята на българската уния, обявена през далечната 1860 г. Основателите през 1899 г. са бежанци от Одринска Тракия, музиканти от Чехия, учители по музика, чужденци, които работят в града, както и възпитаници на Одринската католическа гимназия. Първоначално за енорията се грижат полски духовници от ордена на възкресенците. Пристигането на чешките монаси е свързано с честване на 1000 години от великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий . Точно славянските просветители стават и патрон на старозагорската католическа църква. Само за няколко години, през 30-те години на миналия век, освен параклис тук се откриват пансион и семинария. В Стара Загора се премества и ценната енорийска библиотека на Одринската католическа гимназия, събирана в продължение на половин век.

Енорията е закрита след 9 септември 1944 г. Архивът е унищожен при принудителното опразване на национализираната сграда. След промените през 1989 г. католическата апостолическа екзархия, влиза в остатъка на владенията и предоставя правата на ордена на селезиани на дон Боско да възстановят екзархията.

Към момента на територията на Старозагорска област има около 2 000 католици. В Стара Загора те са малко над 100 енориаши. През 2008 г. в града на липите пристигат от Чехия трима свещеници, вече са четирима, които заедно с петима българи създават фондацията „Дон Боско“

Третата част на книгата разкрива подробности от многостранната дейност на фондацията. По примера на селезианите в Словакия, които успешно работят с ромите, и отците в Стара Загора адресират дейността си предимно с децата и родителите им от ромския квартал „Лозенец“ и в старозагорското село Калитиново.

„За последните няколко години с над 300 деца сме работили последователно и организирано, разказа отец Мартин. – Горди сме, че повече от половината от тях завършиха определено образование, получиха професии и се реализират като добри хора и добри специалисти. 20 от тях сме кръстили. Радостен факт е, че и при момичетата се наблюдава да се женят на по-голяма възраст, а не малко завършват и средно образование“.

В района на квартала мисията изгражда голям католически комплекс. В него освен храм ще има училище с по-камерни класни стаи, за максимум 16 деца, за да се работи индивидуално, общежитие, работилници и спортни игрища. Инвестицията надхвърля 2 млн евро основно от дарения. Комплексът трябва да бъде открит на 15 септември 2022 година и да приеме първата подготвителна група и първите първокласници. Намерението е с годините да стане и професионално училище.

„2019 г. е юбилейна за нашата църква, защото навършваме 120 години. Това е годината, в която отбелязваме още и 1150 години от успението на Св. Кирил Славянобългарски, а славянските първоучители са патрон на нашата енория, сподели на брифинга отец Мартин.- На 15 декември 2019 г. монсеньор Христо Пройков ще отслужи в Стара Загора тържествена литургия за 120-та годишнина на енорията ни!“

Другото очаквано събитие е на 7 декември 2019 г. Тогава в София ще пристигне  кардинал Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви, за да издигне в ранг епархия столичната апостолическа екзархия за католиците от източния обред с патрон свети Йоан ХХІІІ, известен като Българския папа.

Росица Ранчева