Юбилейна вечер на Стефка Минева

Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора 2019

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева

Една примадона на 70

30 ноември е датата, на която в рамките на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство Стара Загора ще отбележи юбилея на своята световна оперна примадона Стефка Минева. От 17.00 часа във фоайето на Операта нейните почитатели ще могат да се срещнат отблизо с прочутото мецосопрано, да се докоснат до вълнуващи мигове и преживявания от нейния звезден път към славата и да получат автограф от своята любимка. Водеша на срещата е Елена Драгостинова. Ще бъдат прожектирани и уникални кадри с изпълнения на оперната дива любезно предоставени от Българската национална телевизия. Събитието се реализира със съдействието на Държавен архив-Стара Загора.

От 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще се състои празничната  оперна гала, посветена на Стефка Минева. В концерта участват нейните любими партньори от оперната сцена Мария Белчева, Татяна Шиварова, Калуди Калудов, Нико Исаков, Александър Крунев, както и младите талантливи последователи на високото изкуство Беса Лугичи и Веселин Михайлов. Специален гост на концерта е сръбското мецосопрано Саня Анастасия. Диригент Владимир Бошнаков. Сценарият за концерта е на Миглена Стойчева, водеща Силвия Лулчева. В програмата ще прозвучат увертюри, арии, дуети от опери на Джузепе Верди, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Шарл Гуно, Руджеро Леонкавало, Джакомо Пучини и др.

 СТЕФКА МИНЕВА е родена в Стара Загора. Съдбата от ранно детство я свързва със Старозагорската опера. Родена в семейството на едни от първите тенори на операта в Стара Загора – големия певец Миньо Минев и сопраното Йовка Бунарджиева – Минева, Стефка Минева от ранна възраст свързва живота си с изкуството. Започва да учи балет, а в гимназията се разкриват гласовите й възможности, подплатени с артистичност, чувствителност и голяма музикалност.

От 1968 до 1972 г. учи във Вокалния факултет на Музикалната академия в София в класа на проф. Сима Иванова, а по-късно при проф. Илия Йосифов. На изпита в Консерваторията се явява с първата ария на Азучена от „Трубадур” и абсолютно в оригинал арията на Розина от „Севилският бръснар”.

След завършване на консерваторията, през 1972 г. е назначена за артист-солист в Старозагорската опера, където в продължение на шест години носи основния мецосопранов репертоар. Дебютът й на старозагорска сцена е на 2 окт. 1972 г. в ролята на Берта от „Севилския бръснар” от Джоакино Росини. На сцената е с баща си Миньо Минев като граф Алмавива. Следват ролите на Олга в „Евгений Онегин” (отново си партнира с Миньо Минев), Сузуки от „Мадам Бътерфлай”, Трета дама във „Вълшебната флейта” и Амнерис от „Аида”. Незабравими за оперната публика остават изградените образи на Кармен от едноименната опера, на Азучена от операта „Трубадур”, на принцеса Еболи от „Дон Карлос”, „Фаворитката” на Доницети и др.

През 1974 г. Стефка Минева специализира артистично и сценично майсторство в Оперната студия на Болшой театър в Москва при световно известния оперен режисьор Борис Покровски. Същата година печели почетната грамота на Международния конкурс „П. И. Чайковски” в Москва. Две години по-късно през 1976 г. печели лауреатско звание на Шестия международен конкурс за млади оперни певци в София. От тук започва блестящата й оперна кариера. Конкурсът в София е единственият в света, предоставящ на финалистите си участие в спектакъл. Старозагорската прима изпълнява ролята на Кармен в едноименната опера на Бизе. Получава покана да пее на сцената на Националната опера, но под влияние на баща си остава в Стара Загора. През 1977 г. на конкурс в Остенде, Белгия е удостоена с трета награда на журито и наградата на публиката. Със Заповед на Министъра на културата от 1 септ. 1978 г. Стефка Минева е привлечена за солистка в Националния оперен театър. Тук тя носи основния репертоар за мецосопран и започва изграждането на голямата си международна кариера.

На международния конкурс, на който се явява в Рио де Жанейро през 1981 г., печели първа награда.

През 1982 г. Стефка Минева гастролира в Париж като Фенена в операта „Набуко” и малко по-късно в суперпродукция в Цюрих с партньори Ренато Брузон, Мара Дзампиери, Боналдо Джайоти.

Стефка Минева гостува в най-големите оперни театри по света, в които и партнират едни от най-прочутите певци на нашето време.   Участва в спектакли с големите имена в певческото изкуство, сънародниците ни Анна Томова–Синтова, Гена Димитрова, Николай Гяуров, и с Ренато Брузон, Пиеро Капучили, Руджиеро Раймонди, Розалин Плаурайт, Мара Дзампиери, Евгений Нестеренко и др. Пее на сцените на Метрополитън опера и Миланската скала, има гастроли в оперни театри и концертни зали в Япония, Швейцария, Египет, Канада, Испания, Бразилия, Русия и др. Има шанса да работи с най-изявените диригенти, с Джеймс Конлън в Метрополитън опера и в Париж, с Генадий Рождественски в Миланската скала, с Мстислав Ростропович в Римската опера.

В нейния репертоар са застъпени над 40 оперни заглавия, между които най-трудните роли за мецосопран в оперите: „Кармен”, „Трубадур”, „Набуко”, „Дон Карлос”, „Бал с маски”, „Силата на съдбата”, „Луиза Милер”, „Самсон и Далила”, „Дама Пика”, „Война и мир”, „Княз Игор”, „Борис Годунов”, „Фаеоритката”, „Италианката в Алжир” и др. Не са малко заглавията и на български творби – между които „Почивка в Арко Ирис” от Александър Йосифов, „Саламбо”от Веселин Стоянов, „Янините девет братя” от Любомир Пипков, „Ивайло” от Марин Големинов, „Цар Калоян” от Панчо Владигеров, „Мария Десислава” от Парашкев Хаджиев и др.

Особено силно е присъствието на Стефка Минева в оперите на руската класика. Изключително висока е оценката на критиката за участието й в операта „Борис Годунов” в САЩ (Сан Франциско) през 1983 г. в ролята на Марина Мнишек заедно с големия световен бас Николай Гяуров, в ролята на Борис Годунов. През 1985 г. Стефка Минева гостува в Метрополитън опера с ролята на Марфа от операта „Хованщина” на Модест Мусоргски, под диригентството на един от легендарните диригенти в света – Джеймс Ливайн. С майсторски изработения образ на Графинята в операта „Дама Пика” от Чайковски, Стефка Минева покорява публиката в Швейцария, а през 1986 г. успеха й в операта „Царска годеница” е блестящ, поставена в Миланската скала. През 1988 г. следва нов гастрол в Метрополитън опера. Същата година получава покана да остане в САЩ като член на Метрополитън опера, но отказва.

През 1993 г. в Стара Загора й е присъдена Международната награда на името на Христина Морфова. През 1999 г. е удостоена със званието „Почетен гражданин” на Стара Загора. На 21 февр. 2004 г. отбелязва 30 години на сцената с „Трубадур” на Верди на сцената на Националната опера. Примата пее в ролята на Азучена, артистичното превъплъщение, заради което критиката я определя като забележителна певица с богат тембър.

През последните години Стефка Минева е вокален консултант на артист-хористи от Старозагорската опера.

 

50-ти фестивал на оперното и балетното изкуство-Стара Загора 2019

Юбилейна гала вечер на Стефка Минева

Диригент Владимир Бошнаков

Оркестър на Държавна опера-Стара Загора

Водещ Силвия Лулчева

Сценарий Миглена Стойчева

Програма

 1. Жорж Бизе – КАРМЕН – Увертюра
 2. Руджеро Леонкавало – ПАЛЯЧИ – Пролог

Изпълнява Александър Крунев

 1. Джакомо Пучини – МАНОН ЛЕСКО – Ария на Манон – Sola, perduta, abbandonata…

Изпълнява Татяна Шиварова

 1. Джузепе Верди – СИЛАТА НА СЪДБАТА – Дует на Дон Алваро и Дон Карлос

Изпълняват Калуди Калудов и Нико Исаков

 1. Шарл Гуно – РОМЕО И ЖУЛИЕТА – Валс на Жулиета.                                       Изпълнява Беса Лугичи
 2. Джузепе Верди – АИДА – Дует на Аида и Амонасро

Изпълняват Мария Белчева и Веселин Михайлов

 1. Джакомо Пучини – МАНОН ЛЕСКО – Ария на Де Грийо – Donna non vidi mai…

Изпълнява Калуди Калудов

 1. Умберто Джордано – АНДРЕ ШЕНИЕ – Ария на Жерар

Изпълнява Александър Крунев

 1. Жорж Бизе – КАРМЕН – Хабанера

Изпълнява Саня Анастасия

 1. Джузепе Верди – МАКБЕТ – Ария на Макбет

Изпълнява Нико Исаков

 1. Джузепе Верди – АИДА – Дует на Амнерис и Радамес

Изпълняват Саня Анастасия и Калуди Калудов