Непознатият свят на операта представи младежки оркестър от Италия

Третата вечер на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора ще бъде запомнена със завладяващия концерт на Националния симфоничен оркестър на консерваториите на Италия. Под надслов „Непознатият свят на операта“, под диригентството на Алесандро Пинзаути прозвучаха в първата част увертюра към операта „Севилският бръснар“ от Джоакино Росини, увертюра към операта „Медея“ от Луиджи Керубини и увертюрите към оперите „Луиза Милер“ и „Жана Д’ Арк“ от Джузепе Верди.

Във втората част на концерта беше изпълнена Симфония No 5 от Пьотр И. Чайковски.

За любителите на оперната и симфонична музика в Стара Загора поднесената програма не беше „непознат свят“, но категорично такова темпераментно и високо професионално изпълнение беше изключително вълнуващо и вдъхновяващо преживяване.

Огромна млада енергия на музикантите – отличници на консерваториите, заля публиката. Очарователни и красиви, всецяло отдадени на интерпретацията на музиката бяха всички инструменталисти. Перфектно звучене, ансамбловост, детайлно изработване на фразите и най-вече – преживяване, което завладя присъстващите. Продължителни аплаузи и възторжено скандиране изпращаха всяко изпълнение на италианците. На финала на концерта директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов съобщи, че след кастинг в оркестъра са събрани най-добрите студенти от 40 (четиридесет) консерватории в Италия.

„Благодаря на маестро Пинзаути затова, че успя да обедини тази необуздана млада творческа енергия, за да може да ни дари тази вечер с това събитие, каза г-н Драганов.- Благодаря на Посолството на Италия, което направи възможно 79 млади музиканти да пристигнат с чартърен полет в България и да украсят с таланта си нашия фестивал“.

Огнян Драганов връчи на Бруно Калиоти, представител на Министерство на образованието в Република Италия, Почетен знак на Държавна опера Стара Загора, за спомен от участието в 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

На свой ред г-н Калиоти изрази удовлетворението на всички за гостуването им в града на липите. Той специално благодари на Огнян Драганов за възможността за този гастрол, за гостоприемството, за щедрото посрещане от страна на „разбиращата“ публика. Той пожела успех на фестивала през следващия половин век и нови творчески срещи.

С ведомствено постановление през 2016 е създаден Националният симфоничен оркестър на италианските консерватории. Целта е популяризиране на системата на италианските музикални консерватории и създаване на високо образователни възможности за най-добрите студенти от висшите учебни музикални училища. Проектът се насърчава и координира от Министерството на образованието, университетите и научните изследвания – Отдел за висше образование и научни изследвания – в сътрудничество със специализираните средни и висши музикални училища. В сегашния си вид оркестърът е сформиран след прослушвания с участието на знаменити инструменталисти. Оркестърът дава възможност на всички студенти да получат достъп до този важен обучителен опит, а диригентите са избрани сред известни професионалисти в сферата на изпълнителското изкуство и с богат преподавателски опит.

Оркестърът се състои от различен брой участници – от минимум 45 до максимум 90 инструменталисти (броят варира според репертоара, който ще се изпълнява). Репертоарът на ансамбъла включва произведения от Моцарт до образците в музикално-сценичното изкуство от XIX и ХХ век. За да се даде възможност на студентите да придобият опит в различни музикални стилове, оркестърът се изявява на различни места: театри и концертни зали, открити театри (театър на Таормина, Арена ди Верона, Каракала) и с изпълнители от различни специалности и жанрове.

През последните няколко години участва в Mittelfest на Удине с програма, посветена на годишнината от Великата война под диригентството на Джузепе Грациоли, съпроводена с турне в Триест и Сърбия, Белград и Нови Сад. През 2016 г. е ангажиран в церемонията по награждаването на носителите на наградата Abbado Award в Театро Аржентина под ръководството на Маестро Бруно Апреа. През 2017 г. оркестърът участва в откриването на фестивала в Сполето с операта Дон Жуан от Моцарт под диригентството на Джеймс Конлън и в Театро Аржентина за награждаването на Наградата за изкуства за 2017 г. В тези последни концерти оркестърът се представя под диригентството на Маестро Алесандро Кадарио. През 2018 г. с Александър Лонкич като режисьор и солист, съставът участва в театралния сезон на Петруцели в Бари и на фестивала в Равело. Като струнен ансамбъл е ангажиран в Музикалния фестивал на Консерваторията на Лакуила.

Росица Ранчева