Второ основно училище-тайната на успеха е в споделянето

Добри приятели бяха на гости във Второ основно училище на 28 ноември. Преподаватели и деца от Основно училище „П.Р.Славейков“ в Бургас и Основно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ от  гр.Николаево бяха на гости като част от дейностите по Националната програма за иновативни училища на Министерството на образованието и науката. От 2017 г. славейковци са едно от 4-те училища в региона, които са одобрени по програмата /общо 185 в цялата страна/. Бургаските славейковци също са част от националната програма и двете училища вече успешно си разменят визити. Николаевци пък са амбицирани да бъдат включени в списъка на иновативните училища.

Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ посрещна сърдечно гостите в Учителската стая в слънчевата сутрин на четвъртък. С химна на училището – песента „Хубава си,татковино“ малките таланти от Вокална група „Славейчета“ поздравиха малката групичка, преди началото на обиколката им из училището.

„ Програмата за иновативните училища е една много хубава, много смислена програма на нашето министерство, с която да бъдат поощрявани уменията, навиците и въображението на нашите ученици. Ние винаги сме имали изключително интересни прояви – преди две години отбелязахме своя юбилей с целогодишни събития, всяка година правим Славейкови дни. Учениците ни в 7 клас са на второ място в областта в резултатите от външното оценяване. Тази година имаме 21 групи в извънкласните форми“ – разказа пред гостите си Милена Желязкова.

Групата посети заниманията в 1 „б“ клас с класен ръководител Яна Тенева, беше в часа на 2 „б“ клас с класен ръководител Мара Цонева, посети и кабинета по изобразително изкуство. Изключително впечатление направиха на гостите кабинетите по информационни технологии, в които в момента се провеждаше урок с 5 клас, извънкласна форма.

В актовата зала на училището се състоя първата презентация от предвидените за деня общо 3. Тя бе изнесена от Соня Рачева, класен ръководител на едни изключително умни и будни първокласници, които бяха в залата заедно с батковците и каките от 5 клас, бивши ученици на Соня Рачева, основали заедно Клуб „България живее в мен“ и автори на уникалната едноименна книга, която стигна до българчета в 20 страни по света.

Гостите с интерес изслушаха увлекателното представяне на Соня Рачева на темата „Училището-школа за характери на откриватели“. По отношение на методите на работи Соня Рачева представи интересните дейности в класа – „Нарисувай урока и го разкажи“, „Малкият учител“ – деца преподават на деца, класната стая като „Творческа работилница“, издателската дейност на учениците /собствени книги/, „Родител зад катедрата“ и няколко още прекрасни иновации, с които опитният педагог Рачева превръща часовете в училище в приказно пътешествие из интересни светове.  Специално място бе отделено за историята и инициативите на Клуб „България живее в мен“ и патриотичното възпитание на децата.

Съвсем в реална обстановка на преподавания материал бяха уроците на преподавателите Гергана Вълкова и Павлина Балева.

Урокът на Гергана Вълкова, преподавател по изобразително изкуство на 3 „б“ бе в Художествената галерия, а на Павлина Балева с 2 „г“ клас – в Историческия музей.

През цялото време с гостите бе Мария Цоловска от Регионален инспекторат на образованието в Стара Загора, която осъществява мониторинг на дейностите по програмата.

В крайния разбор на наситения с инициативи ден гостите изказаха своята благодарност за споделеното и изразиха възторжената си оценка за видяното у домакините от Второ основно училище „П.Р.Славейков“.

Тайната на успеха за Второ основно училище ,,П. Р. Славейков” се нарича непрекъснато усъвършенстване на преподавателите, насърчаване на иновативния подход в преподаването и непрекъснато обогатяване на учениците с участия в смислени и творчески извънучилищни форми.

Второ основно училище е първото училище в град Стара Загора, което внедри облачната платформа „G Suite за образованието”. Системата на Google – облачна платформа „G Suite за образованието” включва основни приложения, които подпомагат общуването и организацията на информацията в учебния процес. Така учители и ученици имат възможността да боравят с изключително удобна и практична електронна платформа за интерактивен образователен процес. С подкрепата на Центъра за творческо обучение, колективът успешно премина курс на обучение и доказа позициите си на лидер в иновационните образователни практики в област Стара Загора. Гордост за училището е и постижението на госпожа Рая Стефанова, която е първият сертифициран Google обучител в нашия град. Второ основно училище ,,П. Р. Славейков” ще продължи подкрепата си към своите учители-новатори и през следващата календарна година, които с работата си осъвременяват учебния процес.

Още една от тайните на успеха на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ е споделянето – на опит, знания, умения. Да, няма ни грам противоречие в съчетанието „тайна – споделяне“. Не е тайна, че опитът на славейковци вдъхновява много училища – да бъдат като тях умели и активни в съчетаването на успехи в учебния процес и активна изява в извънучебния, създаване на редица събития в полза на общността.

Уляна Кьосева

Снимки Божидар Дуков, „Дукс фото“