„Таис“ – втора магична вечер от ФОБИ на сцената на Операта

Стара Загора отново преживя магична вечер от програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство. „За първи път от десетилетия в Стара Загора и България изобщо идва професионален оперен балетен театър. Изключително сме горди, че сме домакини на такова събитие“ – каза Огнян Драганов -директорът на Държавна опера-Стара Загора преди спектакъла на операта „Таис“ от Масне, постановка на Опера Балтик – Гданск, Полша. Спектакълът е под почетния патронаж на Н.Пр.Мачей Шимански, който присъства в залата. А на сцената до директора Огнян Драганов бяха директорът на Балтийската опера и режисьор на постановката Ромуалд Вича-Покойски и директорът на Полския културен институт у нас Ярослав Годун . „Изключително сме радостни, че след гостуването на големия полски артист Ян Енглерт тази година в Стара Загора във филмовия фестивал „Златната липа“, сега се осъществява и този спектакъл“ – каза Ярослав Годун . И двамата получиха Почетния знак на Държавна опера-Стара Загора …

…И магията започна…

Изключително минималистичен декор, игра със светлини, цветове и сенки, пластика на балета от началото до края на спектакъла, общо хармонично, спято и силно звучене на хор, който едва надхвърляше 20 души, с идеално изведено озвучаване от сцената и от оркестъра…

Това е едната съставна част на магията на „Таис“

Другата съставна част са тримата основни солисти – великолепна гласово и изразителна сценично Таис /Беса Лугичи/, лиричен и страстен Атанаел /Марчин Брониковски/, хладнокръвен и циничен Нисиас /Ивайло Михайлов/. Едновременно гласове с мощно звучене и артисти с вживяване и дълбочина.

Над 60% /трудно определими точно колко над/ от магията на „Таис“ бе ОРКЕСТЪРЪТ на Балтийската опера под диригентството на Жозе Мария Флоренсио. Такъв фантастичен в условията на провинциална опера звук аз лично съм чувала само в записите на световни оркестри в Ютуб. Съвършено преливане на мелодии, звуци на изобилен дъжд, всякакви орнаменти и красоти, игра с лекота и удоволствие от пълното владеене на инструмента от всеки един музикант от големия оркестър на Балтийската опера, изпълнил оркестрината на нашата Опера от край до край. Тотално удоволствие от медитативната музика на оркестър и соло-цигулката  на Целина Коц, която бе и в ролята на Ангел. И то какъв! От свитата на ангелите с вид на манекен от модния подиум. А какъв само изящен и лиричен музикант е Целика Коц!

Спектакълът на „Таис“ е постижение като цялостна спойка – солисти, хор, балет, оркестър. Постижение на 21 век. Пестеливото присъствие на сценография на сцената бе изцяло компенсирано от идеалния каст на гласове, /прилични/  режисура и хореография, титанична сила и красота на оркестъра!

ФОБИ 2019 и тази година открива непознати и забравени светове /“Таис“ все пак е поставяна в Стара Загора през година 1965 г./. Като Васко да Гама откривателства и като „Таис“ пречиства и „кръщава“ в правата вяра на най-красивата класическа музика, създадена от човеци.

Истинската сила на един музикант се познава в страстта му да открива нова музика – нови хоризонти и нови върхове, с които да се самопредизвиква. Непрекъснато.

Уляна Кьосева

/В програмата на Фестивала за оперно и балетно изкуство през 1975 г. гостува Операта в гр.Лодз, Полша със спектакъл на операта „Халка“ от Станислав Монюшко/