Доц.д-р Добри Ярков е новия ректор на Тракийски университет

От 27 ноември 2019 г. доц. д-р Добри Ярков от Ветеринарномедицинския факултет е новия ректор на Тракийския университет Стара Загора за следващите 4 години. Той спечели надпреварата за поста след балотаж, в който се състезава с досегашния заместник-ректор проф. д-р Наско Василев. След приключване на броенето на бюлетините около 19 часа стана ясно, че Ярков събира 177, а опонентът му 108 гласа подкрепа. До балотажа се стигна, след като никой от тримата кандидати за поста – проф. Наско Василев, проф. Мая Гълъбова, декан на Медицинския факултет и доц. д-р Добри Ярков, не успя да събере необходимия брой гласове от членовете на Общото събрание на университета, което има 367 членове.

Още при първото гласуване доц. Ярков събра най-сериозна подкрепа – от 143-ма делегати. С 96 гласа „за“ след него се нареди проф. Василев, а проф. Гълъбова остана трета със 71 гласа и отпадна от надпреварата.

Новият ректор на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков е роден на 2 юни 1960 г. в Стара Загора. Завършил е ветеринарна медицина и е доктор по научната специалност „Генетика“. Доцент е по генетика и развъждане на домашните животни. Екологична генетика, естествен и изкуствен мутагенез и аклиматизация на животните са областите на научните му интереси. Има десетки публикации в научния печат и почти 30 години преподавателски опит.

Ето какво се произнесоха за новия ректор негови колеги и приятели: Притежава високи морални ценности, диалогичен и иновативен човек, задълбочен учен и изключително отговорна личност, която държи на дадената дума. Като помощник ректор при проф. Иван Станков и проф. Светлин Танчев е натрупал огромен административен и стопански опит. Едно от най-добрите му качества е, че умее да работи с хората и да се вслушва в техните конструктивни предложения. Баща е на четири дъщери.

Общото събрание на университета ще продължи днес работа с избор на академично ръководство.

Dolap.bg