Сбогом, Стефан Данаилов!

„СТЕФАН ДАНАИЛОВ ни напусна тази сутрин … Думите ги няма, за да изразим мъката от тази загуба…

Българският театър, кино, култура вече не са същите.

Светъл път, СТЕФАНЕ, приятелю! Почивай в мир!“

Това съобщиха от Народен театър „Иван Вазов“ в страницата си във Facebook.

С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов (1942-2019)  – актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, министър на културата, народен представител“ – написаха от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Стефан Данаилов беше голям приятел на Стара Загора. Тази година през месец юли близо 30-минутни аплаузи получи завърналият се след тежко боледуване Стефан Данаилов в Стара Загора, който игра ролята на банкера Чарлз в хитовата пиеса „Актрисата“ в партньорство с Аня Пенчева.

„Чувствам се смутен в компанията на такава велика личност, чувствам се като ученик. Стефан Данаилов е човек и приятел на Стара Загора. Благодарим му, че е при нас, искам да го поздравя за всичко, което направи за България и за Стара Загора“. Това каза кметът Живко Тодоров при представянето на книгата за живота на големия актьор Стефан Данаилов в Стара Загора на 16 април 2018 г. Той припомни заслугата на Данаилов за възстановяване сградата на Операта и допълни: „Мислих си, как може един толкова велик човек да бъде толкова земен. Това просто е Стефан Данаилов“.

„Аз съм много щастлив, че съм тук, моят живот беше повече весел, отколкото тъжен“, сподели обичаният актьор пред многобройната старозагорска публика, която изпълни салона на операта. Учениците на великия актьор  представиха части от книгата с разкази за живота му от първото участие във филма „Следите остават“ до последните години от неповторимия му живот.

Поклон пред големия български артист и човек Стефан Данаилов!

Долап.бг

Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър.

Първите му роли в киното са във филмите „Понеделник сутрин“, „Морето“ и „С дъх на бадеми“. Добива популярност още с появата си във филма „Първият куриер“, но широката му известност идва с участието в „На всеки километър“ (1969).

През 1973 г. се присъединява към Театър „Българска армия“. От 1979 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. На сцената създава повече от 100 театрални роли. Заснема над 80 филма, между които незабравимите „Дами канят“, „Обич“, „24 часа дъжд“, „След края на света“, „Октопод“, „Търновската царица“, „Допълнение към ЗЗД“, „Черните ангели“, „Понеделник сутрин“ и мн. др. Навсякъде оставя незабравими образи. Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация „Авансцена“, а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска – повече от 250 актьори за драматична сцена.

Министър на културата на България в периода 2005-2009 г.

Народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

Данаилов беше поставен в медикаментозна кома в началото на ноември, след като беше приет по спешност във Военно-медицинска академия в столицата.

Актьорът е роден на 9 декември 1942 г. в София. През 1963 г. е приет в НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завършва през 1967 г. и започва работа в Пловдивския театър.

Големият успех го спохожда с ролята на майор Деянов в сериите на филма „На всеки километър“ (1969 г.). През годините играе както в киното, така и на сцената и влиза в кожата на различни персонажи. Има над 150 роли в киното и театъра.

В края на 80-те става популярен и в чужбина с участието си в италианската продукция „Октопод“.

От 1988 г. е и преподавател в НАТФИЗ.

Данаилов е и член на БСП. Беше министър на културата в периода 2005-2009 г. по време на управлението на тройната коалиция. Депутат е в 6 народни събрания.

Съболезнования на семейството и близките на актьора!