Интермедийна изложба представиха в Стара Загора великотърновски студенти

На 25 ноември 2019 г. в изложбена зала „Лубор Байер“ беше открита изложба на тема „Рисунка и интермедия“. Експонатите са курсови работи на 11 студентите, направени по време на обучение през миналата учебна година в катедра „Рисуване“ във факултета по изобразително изкуство при Великотърновския университе „Св. св. Кирил и Методий“

В началото доц. д-р Атанас Тотляков и водещият на катедрата доц. д-р Младен Младенов говореха на тема „Рисуване и интермедия“. Лекторите обясниха откъде произлиза терминът „интермедия“ и как са създали тази специалност в университета, как се котира тя в европейските висши училища по изобразително изкуство и пр.

Доц. Младен Младенов съобщи, че специалността „Рисуване и интермедия“ съществува от 2013 г. За това време са направили редица арт-презентации, „за да се разбере що е това интермедия, в кой свят живеем и в кой век, да направим диференциации и паралели между нас, които са изключително важни на художниците. Какво е изкуство и какво не. Да проникнем в по-дълбоки философски проблеми, които са изключително важни за нас и за обществото, което от своя страна би се опитало да разбере това, което ние искаме да му представим“.

„Нов Вавилон“ се нарича проектът на Мария Василева. Тя сподели, че е взаимствала идеята си от статуята, символизираща момента от живота на Хелън Келър, в който тя разбира смисъла на думата вода, изписана върху дланта й от нейната учителка Ан Силивън.

Показан е начинът на живот и препятствията, през които е преминала Хелън – глухо и сляпо момиче, представени през художествена интерпретация. От ранна детска възраст Хелън се е научила да чете и пише благодарение на учителката си Ан. Отишли двете на селската чешма. Учителката поставила ръката на момичето под течащата вода, а на дланта й изписала думата „Вода“ . Така Хелън осъзнала какво докосва и какъв писмен белег има. В основата на статуята са написани с Брайлово писмо думите:“Най-добрите и хубави неща на света не могат да се видят и докоснат, а трябва да се почувстват със сърцето“.

Радина Стоева – трета година студентка, се представя с композицията „Разруха“ . Темата се свързва с разрухата. Чрез фасадите на две сгради, се представят два свята, които взаимно се унищожават. Авторката включва половината фасада на стара кооперация и на нова многоетажна сграда в един кадър. Така се стреми да покаже контраста между миналото и настоящето. Основната идея е сблъсъкът на стария и новия стил в архитектурата на сградите и олицетворява живота в миналото и днес.

Полуколело, поставено на стойка е работа на Любен Златинов. Нарича се проект „Начало-край“. Концепцията на проекта е свързана със зараждането на началото и настъпващия неизбежен край за всичко и всеки. Идеята е да се покаже края на едно начало и началото на един край. Вечният кръговрат на живота – смърт и раждане. Решението е точно това, но от метал – хром, ръжда. Същинската идея за кръговрата на живота – краят и началото са показани чрез състоянието на метала през различните етапи на сътворението му.

Алина от втори курс представя първата си самостоятелна работа. На пръв поглед това са обикновени боядисани платна.

„Вдъхновена съм от Гьоте,който има теория за цветовете, разказа очарователната госпожица.- Според него всеки цвят отговаря на характера и емоциите на всеки човек. Подбрала към хора, които съм помолила да определят емоционалните си състояния и виждания, като се самоанализират. Всеки описва характера си възможно най-подробно във възходящ ред и качествата, които преобладават. След това ги замествам със съответния цвят, според Гьоте. Например при 1 точка, което значи че това качество присъства най-малко, поставям 5 мл л боя, така до 50. В крайна сметка се образува общ тон, т.е. цвета на характера, цветен портрет на дадения човек. Освен това, платната отговарят на неговите метрически данни – широчина на раменния пояс и височина“.

Изложбата предлага още интересни гледни точки на младите автори и техните интерпретации – малко странни, но родени от съзерцанието и откриването на живота такъв, какъв е.

Доц. Младенов благодари на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора в лицето на председателя му Милен Алагенски за възможността студентите да направят своята публична презентация.

Изложбата ще бъде отворена до 3 декември 2019 г. След нея е представянето на наградените творби от Националния конкурс „Моят празник“ с главен организатор Център за личностно развитие Стара Загора.

Росица Ранчева