„Мерак“ – премиера в ДТ“Гео Милев“

Поредната Премиера, в Юбилейния, стотен, сезон на Драматичен театър „Гео Милев” ще се състои на 2 Декември, от 19.00 часа. Спектакълът е „Мерак” по Николай Хайтов, драматизацията и постановката са дело на Надя Асенова, сценографията – на Тодор Райков, костюмите – на Анелия Райкова, музикалното оформление и консултациите по сценичен бой – на Камен Иванов, хореографията – на Христо Иванов, вокалите – на Лия Иванова.

Действащи лица и изпълнители:

 Каньо, Ходжа, Дядото – Георги РАЙЧЕВ

Рамадан, Мустафа – Иван КАЛОШЕВ

Шебан – Кольо СТАЙКОВ

Юмер, Брат – Стефан БОРИСОВ

Кмет, Руфат, Мюмюн – Жоро РАЙЧЕВ

Комшията – Цветомир ЧЕРКЕЗОВ

Силвина, Звездичка – Илина ИЛИЕВА,

Емине – Николета МИЛКОВА

 Надя Асенова: „Стогодишният юбилей на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора съвпада със сто години от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Отбелязвяме тези годишнини с театрален проект, който събира три емблематични разказа – „Мерак”, „Мъжки времена” и „Дервишово семе”.

Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои. Не случайно именно неговите разкази са в основата на емблематичните филми „Козият рог” и „Мъжки времена”.

Спектакълът „Мерак” ще Ви пренесе в Родопите, ще Ви срещне с българи и българи-помаци, ще Ви разказва за любов, мъжество, чест, дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. Ще дръпне струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор…

Вярвам, че ще обикнете тези герои, както ги обикнахме ние и ще припознаете у тях по нещо от себе си!

 Не пропускайте този спектакъл, защото той е нежен разказ за душата, където мълчанието е пълно с неизговорени думи, а вчерашният ден –

с недовършени действия. Но „…едно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък е трето и четвърто да го направиш…” (из „Мъжки времена”)

Очакваме Ви!”