Два вдъхновяващи концерта на Младостта в програмата на ФОБИ

Два вдъхновяващи с младостта си оркестъра ще имате удоволствието да видите на сцената на Държавна опера-Стара Загора в програмата на Фестивала на оперното и балетно изкуство. Не пропускайте тази среща с бъдещето на класическата музика в Европа!

Национален симфоничен оркестър на консерваториите на Италия представя на 28 ноември от 19 часа на сцената на Държавна опера –Стара Загора един завладяващ концерт, наречен „Непознатият свят на операта“.  Под диригентството на Алесандро Пинзаути ще прозвучат:

Джоакино Росини – увертюра към операта „Севилският бръснар“

Луиджи Керубини  – увертюра към операта „Медея“

Джузепе Верди – увертюра към операта „Луиза Милер“

Джузепе Верди – увертюра към операта „Жана Д’ Арк“

Пьотр И. Чайковски – Симфония №5

С ведомствено постановление № 2005 от 27/9/2016 е създаден Национален симфоничен оркестър на италианските консерватории с цел популяризиране на системата на италианските музикални консерватории и създаване на високо образователни възможности за най-добрите студенти от висшите учебни музикални училища. Проектът се насърчава и координира от Министерството на образованието, университетите и научните изследвания – Отдел за висше образование и научни изследвания – в сътрудничество със специализираните средни и висши музикални училища. В сегашния си вид оркестърът е сформиран след прослушвания с участието на знаменити инструменталисти. Оркестърът дава възможност на всички студенти да получат достъп до този важен обучителен опит, а диригентите са избрани сред известни професионалисти в сферата на изпълнителското изкуство и с богат преподавателски опит.

Оркестърът се състои от различен брой участници – от минимум 45 до максимум 90 инструменталисти (броят варира според репертоара, който ще се изпълнява). Репертоарът на ансамбъла включва произведения от Моцарт до образците в музикално-сценичното изкуство от XIX и ХХ век. За да се даде възможност на студентите да придобият опит в различни музикални стилове, оркестърът се изявява на различни места: театри и концертни зали, открити театри (театър на Таормина, Арена ди Верона, Каракала) и с изпълнители от различни специалности и жанрове.

През последните няколко години участва в Mittelfest на Удине с програма, посветена на годишнината от Великата война под диригентството на Джузепе Грациоли, съпроводена с турне в Триест и Сърбия, Белград и Нови Сад. През 2016 г. е ангажиран в церемонията по награждаването на носителите на наградата Abbado Award в Театро Аржентина под ръководството на Маестро Бруно Апреа.

През 2017 г. оркестърът участва в откриването на фестивала в Сполето с операта Дон Жуан от Моцарт под диригентството на Джеймс Конлън и в Театро Аржентина за награждаването на Наградата за изкуства за 2017 г. В тези последни концерти оркестърът се представя под диригентството на Маестро Алесандро Кадарио.

През 2018 г. с Александър Лонкич като режисьор и солист, съставът участва в театралния сезон на Петруцели в Бари и на фестивала в Равело. Като струнен ансамбъл е ангажиран в Музикалния фестивал на Консерваторията на ЛАкуила.

На 29 ноември от 19 часа на сцената на Операта ни Академичен симфоничен оркестър с диригент Григор Паликаров представя концертът „120 години Панчо Владигеров“, в който ще чуетет:

„Карнавална процесия“ из музиката към пиесата „Венецианският търговец“ от У. Шекспир

Равел – Владигеров – Две вокализи:

„Kaddish“ – еврейска мелодия

„Вокализа във формата на хабанера“

„Песен“ из „Българска сюита“

Ария на цар Калоян из едноименната опера

Концерт № 3 за пиано и оркестър

Солисти са:

Петя Петрова – мецосопран

Веселин Михайлов – баритон

Филип Филипов – цигулка

Мила Михова – пиано

Програмата съдържа, както известни, така и по-рядко изпълнявани творби от първооснователя на съвременната българска музикална култура Панчо Владигеров. “Венецианският търговец” е сред един от шедьоврите на големия режисьор и проникновен тълкувател на Шекспир Макс Райнхард. В периода 1920-1932 г. Панчо Владигеров създава музиката към девет негови постановки в Дойчес театър. “Карнавалната процесия из музиката към “Венецианският търговец” отразява сблъсъкът между един от главните персонажи – еврейският лихвар Шейлок с пъстрата стихия на веселието в карнавала. Двете вокализи са създадени от Морис Равел и майсторски оркестрирани за камерен оркестър от Панчо Владигеров. В тях големият български композитор се представя в по-различна светлина от общоприетите възприятия – фокусиран върху детайла и интимността на народната мелодия, вдъхновена от еврейския фолклор. “Песен” и “Българска сюита” и Концерт №3 за пиано и оркестър са сред най-популярните творби на Владигеров. В тях той използва българската фолклорна традиция. Произведенията са майсторски хармонизирани и оркестрирани, което ги нарежда сред върховете в световното симфонично наследство на ХХ в. Единствената опера на Панчо Владигеров – „Цар Калоян” пък е първата музикално-сценична творба, получила и международно признание (представена е с голям успех в Белград, Братислава и Любляна). Тя е създадена по либрето на Николай Лилиев. Участниците в концерта са млади, както, така и утвърдени изпълнители, с подчертан интерес и отношение към българското музикално творчество.