Един бронзов медал в жестоката математическа конкуренция в Хо ши мин

Свиленград има своята математическа звезда

На 23 ноември 2019 г. в столицата на Виетнам Хо Ши Мин се проведе математическото състезание Singa. Деца от 22 страни показваха математическите си умения в 3 кръга- един индивидуален и два отборни кръга.

В отборите за отборните кръгове участват по три деца от различни страни. В решаването те трябва да обменят идеи и да предадат общи решения в първия отборен кръг, а във втория решават задачите щафетно, сподели за медията ни ръководителят на българския отбор Йовка Янчева – учител по математика в Основно училище „Кирил Христов“ в Стара Загора. Припомняме, че участието на българските ученици е със специалната покана на Prof. Dr. Tran Minh TRIET Vice President, Vietaam National University . Трима старозагорски ученици – Сиана Събчева, Николай Александров и Ели Стоянова и второкласникът Дениз Илиев от Свиленград, златен медалист от финала на Математика без граници в Несебър 2019 и възпитаник на Регионалния център по математика в с. Оряховица, бяха българите на световния форум.

Единственото отличие от българските участници заслужи Денис Илиев – бронз при второкласниците. За участие в SINGA той бе подготвян от Анастасия Козарова и Йовка Янчева, учители от Стара Загора

Това е второто участие на българчета в състезанието. Миналата година три старозагорчета бяха на лъвското състезание – Баян, Влади и Мая. Тримата донесоха за Родината 4 бронзови медала.

През 2020 г. в календара на българските математици са най-престижното състезание в Азия – AIMO (Азия оупън) – откритото първенство на Азия по математика, което ще се проведе в столицата на Южна Корея, както и World Mathematics Invitational (WMI). Квалификациите за тези две състезания ще се проведат в Благоевград, София, Пловдив, Стара Загора (Фондация „Миню Балкански“), Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и други градове, съобщи представителят на българското участие за проявите Любомир Любенов.

Dolap.bg