„Африканката“ откри Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

На 22 ноември 2019 г. с официална церемония на сцената на Държавна опера-Стара Загора бе открито 50-то юбилейно издание на единствения в България Фестивал на оперното и балетното изкуство.

„50-годишният си юбилей бележи тази вечер едно от най-големите събития в културния живот на България, каза в словото си директорът на операта Огнян Драганов. – 50 години Фестивалът на оперното и балетното изкуство, тука на тази сцена, в края на ноември и началото на декември, отваря своята завеса, за да бъде разпозната Стара Загора и нейната опера като важен знак в европейската и световна оперна култура.

Благодаря на всички директори преди мен, които са опазили фестивала, за да съществува и до днес. Благодаря на Община Стара Загора, която съзнавайки, че това е едно значимо културно събитие, което отличава нашия град от останалите, винаги го осигурява финансово. Благодаря на Министерство на културата, което отчитайки факта, че фестивалът е значимо събитие, и достойно и силно го подкрепя“.

„50 години Община Стара Загора инвестира в най-доброто за създаване на сценичното изкуство наречено опера. 50 години операта в Стара Загора прави емблемата на града още по-значима, заяви заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Защото това е предпочитаното изкуство на една своеобразна публика, която притежава висока естетика. Благодарение на Държавна опера Стара Загора имаме възможност да прохождаме в много от световните сцени. През последните години нашата опера безкрайно много надгради и се радва на много богат репертоар. Такава е и заявката за постановката, чиято премиера предстои.

Радвам се на многолюдната публика. Пожелавам ви приятни преживявания през фестивалните дни. От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и от мое име пожелавам на добър час на 50-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство“ каза в заключение зам.кметът.

Елиянка Михайлова, директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ при Министерство на културата връчи Приветствения адрес на министъра на културата на организаторите на събитието.

„Поздравявам всички вас, че сте тук тази вечер, каза г-жа Михайлова.- Може би няма нищо случайно в това, че Фестивалът се провежда в месеца, в който честваме Деня на народните будители. 50 години в град Стара Загора този фестивал беше една от емблемите на българското оперно и балетно изкуство, е, и пожелавам още много пъти по 50 години да честваме този фестивал.

Откривам 50-то юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора“- каза г-жа Михайлова.

Прозвуча познатият сигнал, след който за първи път в България и на Балканите започна спектакълът на мащабната опера „Африканката“ от Джакомо Майербер, копродукция с Дойче Опер – Берлин. Режисьор е прославената Вера Немирова, сценограф е Йенс Килиан, диригент – Ивайло Кринчев, диригент на хора е Младен Станев, пластика – Силвия Томова. В премиерния състав участваха Даниел Магдал – Васко да Гама, Беса Лугичи – Инес, Даниела Дякова – Селика, Дон Педро – Делян Славов, Пламен Кумпиков – Дон Диего, Ивайло Джуров – Великият инквизитор, Ивайло Йовчев -Дон Алвар, Крум Гълъбов – Нелуско, Тереза Бракалова – Ана, Костадин Якшев – Вестител.

Категорично е мнението на меломаните, на познавачите на националните и европейски оперни сцени, че подобно събитие не е имало. Макар, че повече от три часа продължава музикалното произведение, с два антракта, времето мина като миг. Магията беше всеобхватна, вълнуваща, въздействаща и многопосочна. Най-напред – много, много красива музика. Прекрасни арии, дуети, терцети, хорови изпълнения. Под диригентската палка на маестро Кринчев, хорът и оркестърът бяха в завидна форма. Букет от солисти, може би най-добрите в момента у нас и в Европа. Всички те, до един показаха огромен набор от качества: стабилен регистър, много пеене, драматизъм в изпълнението, артистизъм, концентрация, партньорство и пр. и пр. Чрез тях Вера Немирова разказа приказка за силата на любовта, за жертвоготовността на две силни влюбени жени, да спасят любимия мъж, за човека, чиято мисия е откривателство на светове и светлина, за дълга и вярата, за битката между новото и старото, за подлостта и измамата…Всичко има в това оперно заглавие, което пренесено 150 години след създаването му от Майербер, има своите еквиваленти и днес в политиката, в парламента, емигрантите и бедстващите, сватбите и разгулния живот, човешките ценности и превратностите на съдабата.

„Африканката“ е заредена с невероятна енергия, емоция и драматургия. Вера Немирова е изпипала и най-малкия детайл и го е възложила на цялата трупа, която беше възхитителна в интерпретиране на този шедьовър на оперното изкуство.

Да не пропусна да спомена модерната, много функционална сценография и прожекциите, които ни „качиха“ на кораба с белите платна и заплавахме в океана, следихме морските карти, участвахме в бурите, „гласувахме“ в парламента на Португалия (ах, колко много прилича на нашенския), наслаждавахме се на разцъфналото дърво на смъртта, от чиито аромат настъпва вечен сън…

По време на спектакъла изпълнението на ариите беше съпроводено с бурни аплодисменти, а след финалните акорди настана взрив от аплаузи, скандиране и овации.

„Много ми е трудно да говоря след такъв емоционален спектакъл, каза световната оперна прима Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера. – Горда съм, че съм старозагорка. Обичам Стара Загора. Обичам тази опера, защото кариерата ми тръгна от тази сцена преди 30 години на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Ще ви говоря не като артистичен директор, а като артист. Това, което се случи тази вечер е събитие за мене. Ако преди няколко години, когато започнахме като екип, някой беше казал, че ще представим тази най-трудна опера в оперния репертоар, нямаше да повярвам. Благодаря на всички мои колеги- суфльори, артисти, оркестранти и хористи, маестро Кринчев, шивачи, портиери, осветители и озвучители, сценични работници…На всички, на всички!

Благодаря на един прекрасен човек – Вера Немирова! Благодаря ти, Вера, за това, което направи за Стара Загора. Благодаря на целия ти екип, на който дължим това удоволствие и самочувствие“.

„И аз благодаря от все сърце , че направихте възможно да се случи това уникално събитие, каза Вера Немирова“ .- Тя представи екипа си Йенс Килиан – сценограф, Мари-Терез Йосен – художник на костюмите, асистент режисьора Тереза Райбер, както и майка си – драматурга Соня Немирова .

Втората премиера на „Африканката“ е на 13 декември 2019 г. Ролята на Васко да Гама ще изпълни Ивайло Михайлов, а на Селика – Русалина Мочукова.

Росица Ранчева