Среща с доц.д-р Алексей Стоев в „Красивите лица на Стара Загора“

На 28 -ми ноември 2019 г. от 18:00 ч. в Международния младежки център Стара Загора ще се проведе

Среща с доц. д-р Алексей Стоев

учен, астроном и физик, археоастроном, спелеолог, изследовател

Доц. д-р Алексей Стоев е роден е на 15.12.1952 г., в  град Пазарджик . Магистър – е по физика на  Пловдивски университет “П. Хилендарски”. Докторско звание защитава през 2002 г. в Софийски университет „Св.Климент Охридски“. Доцент е от 2012 г. От  1979 г. до сега работи най-напред като физик, а след това и  директор на Народната астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) “Юрий Гагарин”, Стара Загора. От 2011 г. е директор и на  Филиала на Института за космически изследвания и технологии при БАН.

Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на спелеологията в България, Гърция, Чехия, Словакия, Албания, Куба, Русия, Македония, Полша, Румъния и др. Участник и организатор е на научно-изследователски експедиции в областта на астрономията и археоастрономията в България, Русия, Румъния, Турция, Македония, Украйна, Аржентина и др. Участник и организатор е на национални и международни научни симпозиуми и конференции в областта на астрономията и археоастрономията, физиката на карста и спелеологията.

Над 250 са научните му трудове публикувани в България и в чужбина . Още толкова са научно-популярните и есеистични публикации.

Член е на редица национални и международни научни организации. Основател и ръководител е на Групата за археоастрономически проучвания и експедиции и на Спелеоклуба при ТД „Сърнена гора“, Стара Загора, опитен пещерняк и изследовател.