Изложба „Райнхард-Владигеров“ за откриването на ФОБИ 2019

Днес в 12 часа ученици от ГПЧЕ“Ромен Ролан“ ще се срещнат предпремиерно с екипа на спектакъла „Африканката“ ще разгледат изложбата за Панчо Владигеров.

Изложбата, която е част от програмата на ФОБИ 2019 ще бъде открита днес в 18 часа във фоайето на Операта.

 

РАЙНХАРД – ВЛАДИГЕРОВ. Взаимовлияния и проекции

Изложба, посветена на 120 годишнината от рождението на Панчо Владигеров

Съвместно с къща-музей „Панчо Владигеров“ – София

Събитието е част от програмата на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора

Изложбата „Райнхард – Владигеров. Взаимовлияния и проекции” представя малко известен период от творческата биография на Панчо Владигеров. От 1920 до 1932 Владигеров работи в творчески тандем с известния немски режисьор Макс Райнхард в театрите му в Берлин и Виена като композитор и музикален ръководител.

Настоящата изложба разказва за творческото сътрудничество в културния контекст на атмосферата в Берлин и София през 20-те години на миналия век. Нотните ръкописи на музиката за спектаклите на Райнхард, програмите и афишите, събирани и грижливо пазени от Владигеров и семейството му, са свидетелствата на това време и неговите проекции в музикалното и театрално изкуство в България. Те са и единствените доказателства в европейски и световен мащаб за дългогодишната работа на Владигеров в този творчески тандем.

Темата и датата на изложбата не са избрани случайно. Днес, откриването на петдесетото издание на първия български фестивал за опера и балет у нас, е достойно продължение на културните връзки между България и Германия. Публиката в България за първи път ще се срещне с едно класическо оперно заглавие – „Африканката“ от Джакомо Майербер. Инициатор на проекта е известната българска режисьорка Вера Немирова и Държавна опера – Стара Загора. Постановъчният екип на спектакъла включва представители на най-големия оперен театър в Германия – Дойче опер – Берлин.

Първите посетители на изложбата ще бъдат ученици от Гимназията за изучаване на чужди езици „Ромен Ролан“, които ще се срещнат и с екипа на операта „Африканката“, с чиято премиера тази вечер се открива Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора.