Славейковци разменят коледна украса с връстници от цяла Европа

И през тази учебна година всички ученици от начална степен на Второ основно училище „П. Р. Славейков“ се включиха в инициативата „Размяна на коледна украса“ на Информационен център Европа Директно – Стара Загора. Красивите коледни играчки, изработени от учениците с много желание, творчество и любов, отпътуваха за училища в цяла Европа, за да пренесат късче от България и нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа.

Учениците от Второ основно училище „П.Р.Славейков“ участват още от първото издание на инициативата през 2011 г. Тогава това бе и заключителният етап на инициирания от Europe Direct Llangollen в Уелс ежегоден проект. В него за първи път се включиха шест училища от България. Всички те бяха от Стара Загора: НУ „Димитър Благоев“, II ОУ „Петко Рачев Славейков“, V ОУ „Митьо Станев“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Железник“ и СОУ „Христо Смирненски“. През 2011 г. в „Размяна на коледна украса“ взеха участие общо 198 училища от 17 различни страни-членки на Европейския съюз. Те бяха разпределени в 7 различни групи.

Каква е целта на проекта?

С размяната на коледна украса участниците могат да получат пакети от всички кътчета на Европа, в които има украса и информация за коледните традиции на съответната държава. Чрез творчески и забавни дейности децата, взели участие в проекта разширяват познанията си по география, история, култура и езици, което допринася за разбиране на определението „гражданин на Европа“. Подготвяйки собствените пакети, учениците се учат на националните традиции и култура за отбелязването на Коледа, а получавайки подобни пакети с украса научават и за традициите на другите страни. Проектът създава предпоставки за насърчаване на училищата да поддържат връзка с техните партньори по обмен.

Какви са задачите на учениците?

–  Да се ангажират с дейностите по изработка на коледна украса, отразяваща нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа; украсата не трябва да е за цяла елха, може да е само една играчка или комплект малки играчки, гирлянди, нещо от естествени материал;

–  Да прибавят към украсата информационен пакет на английски език за България и Старозагорския регион и коледните традиции; информационният пакет може да включва кратка обща информация за географското положение, климат, език, животни, растения, традиционни коледни ястия – рецепти, български коледни песни, как звучи „Честита Коледа“ на български и друго, каквото може да бъде интересно като информация за деца от другите европейски държави;

Участниците сами осигуряват материалите за изработване на украсата. Не е необходимо да бъдат закупувани – могат да се използват естествени материали и материи. Европа Директно финансира частично изпращането на пакетите, като се преговаря с куриерските фирми и за тяхно финансово участие.

През 2018 г. ученици от 5 училища в Стара Загора – начално училище „Димитър Благоев“, основните училища „П.Р. Славейков“, „Кирил Христов“ и „Георги Райчев“ и средните „Иван Вазов“ и „Железник“ – участваха в инициативата и съответно получиха пък украса от 30 други училища в Европейския съюз.