Над 60 семейства участваха в празника „Аз и моето семейство готвим“

В късния дъждовен следобед на 20 ноември 2019 г. няколко десетки родители и децата им атакуваха сградата на старозагорското начално училище „Кольо Ганчев“. На входа му, лично директорката Галина Петкова ги посрещаше с добре дошли. Няколко момиченца се втурнаха към госпожата като към най-добра приятелка, за да ги гушне и да им пожелае успех.

Когато прекрачих прага видях необичайна картина. Целият коридор, от край до край, беше препълнен с кокетни работни плотове, малки готвачи с бонета и престилки и до тях като асистенти мама или тати, или и двамата, на други места – още по-пълен състав на семейството с дядо или баба. На всяка маса имаше различни продукти – филии хляб, масло, саламче и зеленчуци, или пък блатове за торта, бисквити, кокосови стърготини, или пък различни плодове. В салона звучеше красива музика. На големия екран „вървяха“ кадри от разнообразния живот в малкото квартално училище. Естествено атмосферата беше състезателна. Преглеждаха се приборите и продуктите, обсъждаха се рецептите и проектите.

В челото на атрактивната колона, облечени в червени одежди, се беше подредило журито – представители на Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“.

Началото даде директорката Галина Петкова. Тя подчерта, че през последните седем години, всяка година на 20 ноември, в навечерието на Деня на християнското семейство, Начално училище „Кольо Ганчев“ става кулинарна арена.

„Целта е родители, ученици и учители да прекараме възможно най-дълго време заедно, да бъдем приятели, да си имаме доверие и да посрещнем с радост големия християнски празник“ , каза г-жа Петкова. Тя благодари на присъстващите над 60 семейства, които се включват в надпреварата „Аз и моето семейство готвим“.

След като журито обяви регламента, т.е. от наличните продукти да се приготвят най-красиви и най-вкусни сандвичи, сладки, торти и плодови салати, започна надпреварата. Много отрадно беше да се наблюдават „отборите“, сръчността им, развихрените фантазии, съсредоточеността на малките и на големите. Направи впечатление присъствието на много татковци. На повечето от тях беше доверена довършителната част. Видях млад татко, който с пинсети, много внимателно, поставяше детайлите върху сандвича. Друг пък доизкусуряваше със шприц. Много атрактивен дядо помагаше на внучката си в заготовката на плодовете.

Няколко от семейните отбори споделиха, че вкъщи са правили репетиция за по-доброто си представяне и бяха донесли и продукти и други помощни прибори

Накрая наистина имаше чудесни експонати. Присъдиха се три награди – първа, втора и трета и специална на журито. Всеки участник получи и по един голям шоколад.

На финала, всичко приготвено, беше хапнато като най-голямата вкуснотийка.

Помислих си, че „Аз и моето семейство готвим“ е само повода семейството още веднъж да бъде заедно. Вълнението на детето да бъде общо за всички, радостта и амбициите да принадлежат отново на всички. Колко е хубаво!

113 са децата в НУ „Кольо Ганчев“. От настоящата учебна година то е и иновативно в сферата на образователната среда.

„Това е начинът, по който активираме най-вече родителите да участват заедно с нас, каза за Dolap.bg Галина Петкова. Освен че се забавляваме, организираме празници, в които има много активно участие на родителите. Следващата ни стъпка е да се възпитаваме взаимно в трудолюбие. Напролет предстои облагородяване на задната част на двора и превръщането му в парково пространство. Училището ще осигури необходимите материали, а родителите ще изработят пейки, ще облагородим тревните площи, за да превърнем пространството в малък уютен парк“

Абсолютно всички ученици са на целодневно обучение. Те закусват и обядват безплатно, тъй като има пътуващи деца и деца в риск. Само подготвителната група не остава на занималня, както и деца, които ходят на извънкласни занимания по различни клубове за тренировка.

Всеки ден от седмицата, по време на обедната почивка, децата имат организирани спортни и музикални занимания: в понеделник се тренира футбол, във вторник и сряда се играят народни танци от двата състава – за малки и големи, в четвъртък е Музикалното студио, водено от Мариана Димитрова, която направи училищен хор . Играе се и зумба. В петък има изправителна гимнастика, съчетана с йога изпълнения. Йогата е съчетана с много упражнения на земята върху дюшечета.

„Много работа се искаше докато родителите ни повярваха и станаха наши прекрасни партньори“ каза Галина Петкова. – Организирахме прояви, които се харесваха и на малки и на големи. Ние успяхме да отговорим на изискванията, на очакванията и на интересите на няколко възрастови групи. Това се постигна и със съвместната работа с читалището в квартала, с Детската ни градина… Това е процес да се активираме всички в квартала, да станем едно задружно семейство. Т.е. училището стана фокус, събирателен център на всички в квартала. Радваме се на доверието и помощта на нашите съкварталци, на подкрепата им във всяка наша инициатива“.

До края на годината предстоят нови изненади, тържества, чествания, съвместна работа. На 11 декември ще отвори врата работилничка за сурвакници, защото на другия ден най-добрите ще бъдат отнесени за конкурса, обявен от Центъра за личностно развитие. Сурвакничките ще се майсторят заедно с подготвителната група на детската градина и със жените от читалището. 16 декември е ден за посещение на театралната постановка „Пинокио“. На 17 декември е коледният концерт на училището в Стария театър. Цялата седмица до началото на коледната ваканция ще бъде в тържества по време на обедната почивка. Дядо Коледа ще пристигне и ще раздаде подаръци на всички послушни (и не чак толкова) деца. Разбира се коледарската група и тази година отново ще коледува, а на Васильовден и ще сурвака всички в квартала за здраве и късмет.

НУ „Кольо Ганчев“ е пример за това, че няма малки и големи училища. Има ръководители с големи мечти, които ги превръщат в дела.

Росица Ранчева