Комисията по култура проведе първото си заседание

На 18 ноември 2019 г. Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания при Общински съвет Стара Загора проведе първото си заседание. На него присъстваха още председателят на Общинския съвет Мария Динева, зам.кметът Иванка Сотирова и Диана Атанасова – началник на отдел „Култура“ при Общината.

Заседанието започна с опознавателно представяне.

Пръв се представи председателят Дарин Петков: „На 60 години съм. От 21 години съм директор на Държавен куклен театър Стара Загора. По професия съм актьор. Женен съм с две деца и две внучки“. Зам. Председател е Петър Желязков, който каза:“От 30 години се занимавам с издателска дейност. Като се хвалим с внуци и аз имам внучка на 2 години“.

Искра Михайлова:“На 36 години съм. Семейна съм с едно дете. Много години съм се занимавала с PR, каквото е и образованието ми. От скоро упражнявам друга дейност в частния сектор“. Никола Чакалов:“На 18 години съм. 12-ти клас съм ученик в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“, специалност „електронна търговия“. Бивш Млад кмет на Стара Загора за мандат 2018/2019 г. Имам приятелка“. Валентина Бонева: „Мисля, че всички ме познават. През предишния ми мандат като общински съветник участвах в същата комисия по култура, туризъм и вероизповедания. Вече съм баба на един внук“. (Припомняме, че през последните години г-жа Бонева е общински лидер на БСП). Гино Гинов:“На 62 години съм с двама синове и двама внуци. Синът ми е тромпетист в Държавна опера Стара Загора. През последните 12 години работя в Община Стара Загора на различни длъжности. Последната беше „ръководител на отдел „Чистота“. Активно работя с колегите от културата. „Събудихме“ читалището в квартал „Железник“ да работи сериозно“. Мирослав Райков:“ На 52 години съм. Женен с две дъщери. Работя в частния сектор. Културата не ми е чужда. Живот и здраве, с общи усилия ще се старая да бъда полезен“.

Направи прекрасно впечатление фактът, че въпреки че седмината общински съветници са представители на шест партии, нито един от тях не посочи партийната си принадлежност. Всеки заяви готовност да допринесе максимално за общата кауза.

В духа на представянето, извън членовете на комисията, и Мария Динева каза:“На 40 години съм. Извън политиката и Общинския съвет, управлявам фирма, която се занимава с инвестиране и управление на недвижими имоти. Имам син на 10 години“.

Първата обсъждана тема по дневния ред на предстоящата сесия , беше предложение на кмета Живко Тодоров относно закупуване от Общината на сграда, собственост на частно юридическо лице. Става дума за бившия Дом на транспортните работници, познат повече като „Кино Вапцаров“. За консултация беше поканена и Красимира Чахова, ресорен зам.кмет по общинска собственост. След задълбочено обсъждане на казуса с 6 гласа „за“ и един „въздържал се“ , комисията реши, че не е удачно закупуването на този имот за предложените 180 000 евро. Мотивите са, че не е изяснена бъдещата функционална характеристика на имота; за пълноценното му използване ще са необходими много средства, както за реновирането му, така и за издръжката му в последствие.

Комисията се запозна с предложението на зам.кмета Иванка Сотирова за промяна в Наредбата за наеми и такси, което ще бъде внесено за разглеждане от общинските съветници на сесията на 19 декември 2019 г. Предложението касае актуализиране на наемите и на цените на билетите на три обекта: Музей „Литературна Стара Загора“, „Културен център – Стара Загора“ и Държавна опера – Стара Загора.

Известно е, че преди месец беше официално открит музей „Литературна Стара Загора“. Поради факта, че през последните близо 30 години, той беше бездомен, не се заплащаше нищо за посещението му. Предложението е деца до 7-годишна възраст да влизат безплатно; за учениците билетчето да е 1 (един) лев. За възрастни – 3 лв. Беседа, изнесена на български език, ще струва 10 лв.

Напълно реновиран е Културен център Стара Загора, бившият синдикален дом. Притежава 521 седящи места и абсолютен комфорт, както в концертната зала, така и във фоайетата. Отделно от това има уникална осветителна и озвучителна техника, прекрасна акустика и всякакви удобства в гримьорните. Предложението е наемът за 7 часа да бъде 3 300 лв. с ДДС.

Досега наемът за ползване на операта е бил 2600 лв, също за 7 часа. Предложението е за 3000 лв с ДДС.

Много отговорно и задълбочено общинските съветници обсъждаха предложенията. Аргументите на вносителите са, че поддържането и издръжката на сградите е скъпо удоволствие. От друга страна, по-високите наеми ще бъдат своего рода бариера за допускане на гостуващи пошли концерти и спектакли. Г-жа Сотирова категорично заяви, че както и досега и в бъдеще, към събитията от общинския Културен календар, местните състави , особено младежките прояви, както и тези на старозагорските сценични институти ще се подхожда преференциално.

Предложенията са качени на страницата на Община Стара Загора за обсъждане.

Комисията единодушно реши да провежда заседанията си в понеделник от 15:00 ч.

Росица Ранчева