Три старозагорчета се готвят за лъвски скок в Хо ши мин

Със специалната покана на Prof. Dr. Tran Minh TRIET Vice President, Vietaam National University за участие в лъвското състезание „SINGA“ за столицата на Виетнам Хо ши мин заминават трима ученици от Стара Загора. Те са представители на 4 ОУ „Кирил Христов“ и Академията за компютърни и природо – математически науки в Стара Загора. Това са Сиана Събчева, Николай Александров и Ели Стоянова.

Състезанието SINGA се организира от Singapore Math Global Team Competition и е в три раздела – отборно, индивидуално и щафета. Българските представители се подготвиха в заключителните дни от преподавателя в Академията в Стара Загора г- жа Йовка Янчева. Миналата година отново три старозагорчета бяха на лъвското състезание – Баян, Влади и Мая. Тримата донесоха за Родината 4 бронзови медала.

Припомняме, че от 28 септември 2019 г. по инициатива на кмета на община Стара Загора г-н Живко Тодоров се създаде Академия за компютърни и природо- математически науки. Участието на младите старозагорци е дебют за Академията на континента Азия и поредното старозагорско участие във форумите по математика на азиатския континент.

Любомир Любенов

Снимка от SINGA от 2018 г.