Стара Загора с 5 номинации в престижния конкурс „Сграда на година“

На 10 декември на Церемоня по връчване на наградите на престижния Национален конкурс „Сграда на годината 2019“ Стара Загора ще се върне поне с една награда от двете категории, в които има номинации. Интересното е, че в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете” от 7 номинации, 5 са проекти, реализирани в Стара Загора – Културен център, парковете „Артилерийски” и „Митрополит Методий Кусев”, пешеходната зона. Културен център в сградата на Синдикалния дом е и номинация в категорията „Социална инфраструктура – здраве, образование, спорт”.

http://buildingoftheyear.bg/bg/buildings

Похвална е инициативата на Община Стара Загора да подаде толкова проекти за участие в този престижен конкурс. Липсват само Музей „Литературна Стара Загора”, Дом за даровити деца „Проф.Петър Жеков” и обновената къща на поета Лилиев – но те ще са в другото издание.

Би могло, обаче, частната инициатива, строители, инженери, архитекти и инвеститори от града ни, да са по-настъпателни и да заявят в конкурса реализирани от тях проекти за жилищни, административни, производствени сгради. Този конкурс не е просто витрина на красиви картинки на здания, той е своеобразна КАРТА, къде, как и какво се строи у нас. Къде са офис сградите, защото строителството им говори за развитие на бизнес в населеното място. Къде са жилищните комплекси, защото това говори за търсене на жилищни площи. Къде са търговските, промишлените сгради.

Надяваме се, че новият председател на Постоянната комисия по териториално и селищно устройство към Общински съвет-Стара Загора, младият и кадърен арх.Мартин Паскалев да раздвижи участието на частния сектор в този престижен национален конкурс.

Обемът и качеството на строителството са знак към бъдещи инвеститори, в кой регион на страната си заслужава да реализират своите планове.

История на наградите на Стара Загора от Конкурса „Сграда на годината”:

Регионалният исторически музей-Стара Загора беше Сграда на годината 2009 в категория „Сгради със специално предназначение”.

През 2010 г. в  категория „Култура, наука, религия” наградата взе Операта в Стара Загора – за възстановяването на сградата след пожара през 1991 г.

През 2014 г. Стара Загора получи плакет за инвестиции в образователна инфраструктура и градска среда за „Целодневна детска градина”, „Преустройство на ЦДГ 5 и обществен център за ранно детско развитие” и „Реконструкция на централен покрит зеленчуков пазар”.

През 2015 г. Сградата на Международния младежки център за работа с деца и младежи в риск в Стара Загора бе номинирана в категория „Сгради със социално значение“, а в категория за „Производствени и индустриални сгради“-  Завод за производство на каучукови уплътнения Стандард Профил“.

Учреден през 2002 година, Национален конкурс „Сграда на годината“ е най-популярното и престижно събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата в България.

Целта на Конкурса е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година в България, както и свързаните с реализацията им инвеститор, архитект и строител.

Национален конкурс “Сграда на годината” се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп и е под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява  с подкрепата на  индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България.

Кои са категориите в Конкурса „Сграда на годината” 2019?

Офис сгради

Корпоративни сгради

Производствени и логистични сгради

Жилищни сгради и комплекси до 10 000 кв.м  разгърната застроена площ

Жилищни сгради и комплекси над 10 000 кв.м. разгърната застроена площ

Хотели и ваканционни комплекси

Социална инфраструктура – здраве, образование, спорт –„Културен център”, Стара Загора

Търговски сгради

Проекти, свързани с развитието на градовете-

„Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на Парк”Митрополит Методий Кусев”

„Културен център”, Стара Загора

„Реконструкция на надлез над ЖП линия и бул.”Славянски”

Парк „Артилерийски”

Реконструкция, благоустрояване и подобряване на физическата среда на пешеходна зона и площадно пространство около Община Стара Загора

Зелени сгради

BUILDING INNOVATION AWARD

 

Материалът подготви Уляна Кьосева

Послепис от автора:

  1. Разбира се, браво за номинациите и успех, Стара Загора!
  2. Ще стискам палци за проекта Резиденция „Лозенец”, мой личен фаворит, проектът за ваканционно селище Белчин, проектът за обновяване на едно от водещите училища в моя роден град Кърджали – „П.Р.Славейков”
  3. Докато се събираше информация за статията, авторът откри още един много интересен сайт и конкурс за реализирани архитектурни решения у нас

https://whata.org/awards/