Доц.д-р Камелия Галчева:“Преди да търсите чужди модели по света, вижте модела на ДГ“Светлина“ Стара Загора“

В усмихнат и красив празник се превърна премиерата на книгата „Светът на детето“ дело на колектива на старозагорската детска градина „Светлина“. Събитието се състоя на 14 ноември 2019 г. във фоайето на Държавната опера, с която градината е в дългогодишни приятелски и творчески отношения. Всичко – от аранжирането на мястото, мъничките добавени детайли, сонатите за пиано, които се излъчваха тихо от тонколоните, артистичният начин, по който бяха подредени книгите, рисунките върху стативите на талантливата учителка Рая Енчева, еднаквите официални тоалети в изящна модна линия на учителките – домакини, любезността, с която те посрещаха гостите и ги настаняваха и пр. и пр., говореше за изисканост, за прецизност, за висока естетика. Самата книга е също произведение на изкуството – много приятна и като визия, и като оформление, и като печат и разбира се – като съдържание.

Тази много приятна атмосфера допълниха и многобройните гости – директори и учители от детски градини и училища, студенти и преподаватели от Педагогическия факултет, за който „Светлина“ е базова детска градина. Изключително приятно беше и присъствието на високопоставени личности – новоизбраният председател на Общински съвет Стара Загора Мария Динева, зам.кметовете на Общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова, новоизбраният председател на Постоянната комисия по образование при Общински съвет Валентина Бонева и още други няколко общински съветници, Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, много родители, приятели на градината, артисти, общественици. Съществен е приносът на доброто настроение и полезността от проявата и на безукорната темпераментна водеща Уляна Кьосева – РR- на операта и редактор на Dolap.bg.

В емоционален, нетрадиционен спектакъл се превърна представянето на „Светът на детето“ (което също може да послужи за добър пример). Доц.д-р Камелия Галчева от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, която от години консултира екологичното обучение на децата в „Светлина“ и под чието научно ръководство е написана книгата, заяви че „в изданието ще се намери най-новото в световната система на предучилищното възпитание“. Тя маркира двете основни сфери на възпитание :“Детето играе“ и „Детето се забавлява“.

Преди да търсите чужди модели по света, вижте модела на Детска градина „Светлина“ Стара Загора“, призова доц.д -р Галчева.

Светът на детето“ съдържа 96 страници, с 4 раздела – „Светът на детето“, „Детето и светът на възрастните“, „Детето и светът на изкуството“ и „Клубове“. В книгата са представени 20 иновативни практики на учители в детската градина. Описани са интересни игри, сценарии за тържества, различни инициативи. Авторът на илюстрациите е Рая Енчева, а графичният дизайн е дело на Пламена Ганева.

12 са съавторите на книгата. 4 от тях вълнуващо и много любопитно споделиха за някои от описаните в изданието събития и въздействието върху децата и родителите им. Първа говори „художничката“ Рая Енчева за корицата. Според нея илюстрацията е ключът към всичко. За да изобрази светът на детето, тя рисува най-напред замъка, защото светът на детето е преди всичко една приказка. После на оградата поставя кокошчица, може би точно тази, която малчуганите си отглеждат. Има и книжен самолет, който в един миг става истински и всеки с него може да полети към мечтите си. Разбира се гордо се вее знамето с цифра „10“ (номерът на детската градина) и две бухалчета – гербът на „Светлина“ – едното в полет, а другото в очакване на нови подвизи. Те канят читателите да отворят корицата и да тръгнат към чудните светове на децата.

Мария Ангелова сподели, че „големият човек израства с малки стъпки“, воден от учителите и родителите и техните добри приятели. Под логото „Децата са нашето бъдеще“ тя разказа „уроците“ за безопасно движение, заедно със специалисти от КАТ . Малчуганите са станали шофьори, направили са светофар от картон и т.н.

Да си учител в ДГ „Светлина“за мене е приключение,- заяви Пламена Вецова. Всеки ден е нещо различно. Защото работим с тези, които ни дават устрем за вършим все нови и нови неща. За нас е важно да преведем децата по пътечката наречена живот. Да вървят с кошница пълна с мечти във вълшебства и с увереност, че те могат.

В началото, когато децата дойдат, думичките „не мога“ и „не искам“ са част от техния речник. Но с всеки изминал ден, а понякога и месец, те заявяват:“Госпожо, аз мога, аз искам!“ За мене всяка картичка подарена от тях е като приказка. Защото да чуеш признанието :“Госпожо, това нарисувах за Вас, госпожо, ние с мама и тате нарисувахме това за Вас“ наистина е голямо щастие. Това провокира у мене идеята да създадем ателие, което нарекохме „Гениално“. То беше съпроводено от изложба картини от децата и родителите. След това посетихме Художествената галерия в Стара Загора, където им беше обяснено за големите художници, кой какво рисува…Направихме ателие и за родителите. Те бяха облечени в бели тениски, върху които децата рисуваха, а родителите рисуваха върху възглавнички на децата, които те дълго време си гушкаха…Част от екипа ни също се вдъхнови да рисува и се получи много интересен резултат.

Да мене е важно да помогнем на децата да придобият две неща: корени и крила. Корените, за да знаят завинаги от къде са тръгнали и крила, с които те сами да намерят вярната посока за летене“, сподели Пламена.

Част от магията „Светлина“ са уникалните клубове „Баболандия“ – за бабите и „Българанъ“ за татковците. Една красива, млада, елегантна и отворена дама Янета Ганева говори от името на „бабите“ в „Баболандия“:“Ние всички от „Светлина“ се чувстваме магнетични, каза тя. – Имам честта за представлявам нашия клуб. Стремим се да бъдем неотлъчно от екипа от креативните, вдъхновени и отдадени педагози и специалисти. Обичаме ги! Стоим зад всяка тяхна инициатива и участваме в нея. Споделям това с гордост. Сътворихме малка книжчица с Коледни рецепти. Наистина има споделеност. Надявам се и занапред да продължим в този дух. Пожелавам на момичетата от екипа винаги да бъдат така дръзновени и активни. Винаги ще бъдем до тях“!

Като родител на дете, възпитаник на „Светлина“, участващ в голяма част от общите занимания, общинският съветник Динко Михайлов благодари на екипа и специално на Йоанна Димитрова за всеотдайността им, за да растат децата им щастливи.

Учителката Ваня Панчева разказа за „Една нощ в детската градина“, която може да се нарече и една нощ на приятелството. Целта е да се изграждат приятелски взаимоотношения, наситени с много емоционалност, каквито са всъщност децата. Детските приятелства са най-чисти и емоционални. Много е важно малкият човек какви приятелства ще създаде в най-ранна възраст. Защото чрез приятелите си детето развива своето въображение, чрез тях преживява своите успехи и неуспехи. Те са много важни и за изграждане на цялостната му личност.

Целта ни е децата от малки да създават приятелства както помежду си, така и с нас- педагозите, каза Ваня Панчева и разказа за случката с четвърта група. – Всички бяхме приятели и решихме екипът и аз, да им подарим една незабравима нощ, да останем в детската градина…“ Какво се е случило в тази незабравима нощ, можете да прочетете в книгата.

Презентацията на Ани Иванова в изданието е „Вкусната зеленчукова градинка на баба“. „Идеята се роди от моята баба и от прекрасните родители, които имаме, сподели младата дама.- С тяхна помощ създадохме истинска зеленчукова градинка в нашата детска градина. Децата със желание помагаха. Хапвахме си доматки, краставички, морковки…Беше супер. Много благодаря на екипа и на всички, които ни подкрепят“, каза Ани.

Останалите съавтори в изданието са Радина Стоянова, Ирина Георгиева, Галина Тодорова, Мария Кузманова, Анна Тихомирова Иванова, Христина Николова, Василка Данчева и Йоанна Димитрова.

Преди да предостави думата на директора на „Светлина“ Йоанна Димитрова, която е и отговорен съставител и активен автор в книгата, Уляна Кьосева направи лирическо встъпление за съвместната работа на детската градина и на операта :“Вашите възпитаници оформят предучилищната група към Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ при Държавна опера Стара Загора; Ръководителят на „Маргаритки“ Маргарита Шоселова , която е тазгодишен носител на наградата „Анастасия Тошева“ е част от Вашия екип; Вече пет години всичките деца и учители на „Светлина“ завладяват сцената ни със представянето на големи стойностни спектакли. Благодарим Ви“.

От всички красиви думи, които чух за нас се почувствах наистина специална, но няма да се похваля и няма да похваля никой, каза Йоанна Димитрова.- Специално благодаря на всички хора, които срещнах по пътя си, които ни подкрепят, които ни уважават и ни зареждат с аристократичен дух. Благодарна съм им за това, и за да не пропусна някой, с поглед ще премина през всички Вас.

Провокираха ни да създадем тази книга, защото наистина е важно да запазим стореното и спомените. Ще се радвам да харесате това, което създаваме и да бъдем полезни на някои от Вас! Огромни и специални благодарности на вдъхновителите по нашия път!“

Думата за приветствие беше предоставена на Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора:

В Стара Загора всички в детските учебни заведения и в училищата са импулсирани да бъдат иновативни. Дали ще направят библиотека, дали ще направят спортен празник с родителите, дали ще направят тържество послучай Деня на народните будители…Използвам случая да похваля всички колеги, които днес са тук. Защото това говори за онази свързваща дума, която водещата много често употреби:“Споделеност“. Мисля, че всички споделят своите постижения и постиженията на образователната политика в Стара Загора, които са достойни да бъдат рекламирани и да бъдат модели за страната.

В тази споделеност ще прибавя и обстоятелството, че днес има толкова много гости, които имат високи позиции в обществения живот на Стара Загора, което е ново споделено начало. Бих се радвала това да продължи, защото всички работещи имат нужда от такава споделеност и признание.

Екипът на детска градина „Светлина“ има невероятното умение на сплотеност; има привилегията да работи с родители, които са много всеотдайни. В тези симпатични авторки на книгата има много сърце и това личи при множеството изяви. Личи увереността и най-вече самочувствието, че това, което правите е в най-вярната посока. И това личи в споделената любов на всички свързани с Детска градина „Светлина“, каза ресорният зам.-кмет.

За да се случват нещата е важно да има водеща фигура и това безусловно е директорът на градината Йоанна Димитрова. Йоанна, продължавай напред, защото всички институции, целият град има нужда от птици като тебе – да бъдат в полет!“

Своят поздрав към директора на детската градина Йоанна Димитрова отправи и председателят на Общинския съвет в града Мария Динева:„За мен е чест да ви поздравя днес от името на Общински съвет Стара Загора. Тук присъстват и други колеги общински съветници. Щастлива съм, че мога да се нарека приятел на ДГ „Светлина“. Гостувала съм неведнъж. Мислила съм през годините, няма с какво да ме изненадате, но ето – всеки път има нещо различно. Поздравявам Ви за подхода, за всеотдайността, за всичко, което правите за децата на Стара Загора. Бъдете живи и здрави и продължавайте .

За мене е празник че сме тук, каза Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието.- Поздравления за това, което правите, уважаеми колеги и уважаема г-жо Димитрова, за вдъхновението, което предавате.

Вие сте уникална, различна детска градина и винаги има какво да покажете. Зная, че във всяка детска градина и във всяко училище има нещо различно, но нека да направим така, че да го показваме. Защото това е важно. Следвайте добрия пример. Показвайте и вашите постижения.

Госпожо Димитрова, уважаеми колеги от екипа на Детска градина „Светлина“, пожелавам ви да продължавате да светите“!

Имаше още поздравления и благопожелания. Всички присъстващи получиха подарък по една книга „Светът на детето“. Много от тях си взеха и автографи. Много от тях написаха мнения и благопожелания и в специалната книга за похвали и препоръки.

На финала беше вдигната наздравица с марково мартини с черешка.

Росица Ранчева