Стара Загора отличи днешните си будители

Ден преди 1 ноември 2019 г., Денят на народните будители, на тържество в напълно реновирания Културен център „Стара Загора“ бяха връчени отличието „Анастасия Тошева“ за високи резултати в сферата на образованието и науката на Община Стара Загора, почетен плакет „Митрополит Методий Кусев“ на Регионално управление на образованието за иновативен подход в учебно-възпитателната работа и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените, Стара Загора.

„В навечерието сме на един от най-хубавите празници, които всички ние трябва да тачим- празникът на народните будители, каза в приветственото си слово зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.- Стара Загора има своята дан, за да бъдем горди, че притежаваме самоотверженост, отдаденост и ентусиазъм да учим и да възпитаваме . Как бихме възпитали поколенията, ако не търсим тази приемственост най-вече по отношение на духовността. А духовност без литература не може да има. Литературата е не само прозорец съм света.

Стара Загора има с какво да се гордее. Преди дни открихме дългоочаквания музей „Литературна Стара Загора“. С огромния уникален фонд, който притежава, ще можем отново да предаваме на поколенията онова, което старозагорци са съхранили.

В навечерието на Деня на народните будители имаме безкрайно много постижения, които можем да отчетем. Но едно от най-важните е това, че вие сте тук и че утре отново ще бъдем на празника.

Поздравявам ви, че съхранявате българския дух, че съхранявате българщината, че съхранявате отношението към духовността, защото Стара Загора винаги е била водеща в тези измерения. Нека се поздравим, че новото възраждане го има! Възраждането за всички млади хора, на които сме длъжни да обучаваме и да водим в бъднините напред.

На добър час и в утрешния ден! Нека Денят на народните будители в Стара Загора бъде безкраен повод за самочувствие“, каза в заключение г-жа Сотирова.

По повод Деня на народните будители на основание Наредбата за присъждане на отличията на Община Стара Загора кметът на Общината присъжда наградата „Анастасия Тошева“ за значим принос в образованието на Сребра Порязова, учител по български език и литература в Пето основно училище „Митьо Станев“ и на Маргарита Шоселова, композитор, музикален педагог в ДГ No 10 “Светлина“, създател и ръководител на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, при Държавна опера Стара Загора. Грамоти получиха номинираните Иванка Кирилова от СУ „Иван Вазов“, Невена Господинова от СУ „Васил Левски“, Йоанна Димитрова, директор на ДГ No 66 „Светлина“, както и Академичната общност на Тракийски университет. Отличията връчи Иванка Сотирова.

В началото на събитието, по разпореждане на кмета на Общината, всички млади учители в Стара Загора получиха Поздравителен адрес от него и специални значки за приноса им в развитието на образованието в града. Специални награди получиха младите учители Виктория Минкова от СУ „Иван Вазов“, Женя Атанасова, Таня Иванова и Яна Бабрикова от Начално училище „Димитър Благоев“. От името на младите учители говори Яна Бабрикова, която заяви, че за младите учители всеки ден е празник, „защото имаме най-прекрасната професия – да работим с бъдещето!“

За първа година Регионално управление на образованието Стара Загора също връчи награди по повод Деня на народните будители – изящен плакет с образа на Митрополит Методий Кусев. Предложените за награждаване учители от област Стара Загора са били 26 човека. Удостоени с почетното отличие са: Йоанна Димитрова, директор на ДГ № 10 „Светлина“ Стара Загора, Николай Широв, директор на ОУ „Георги Райчев“, Стара Загора, Диана Теленчева, старши учител в ДГ „Калина Малина“, Чирпан, Таня Стоева Стаматова – Манева, старши учител в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора, Педагогическият колектив на ДГ № 18 „Пчелица“, Казанлък и Педагогическият колектив на НПГВМ „Иван Петрович Павлов“ град Стара Загора. Наградите връчи Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието.

Наградата „Будител на Стара Загора“, учредена от Съюза на учените, връчи председателят доц. д-р Васил Хаджиилев на д-р Райчо Гънчев, основател на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-тур“ и на  проф. д-р Илия Димитров Ласкар от Аграрен факултет на Тракийски университет – Стара Загора. (Номинацията на Райчо Гънчев е направена от нашия сайт Dolap.bg). И двамата с вълнение споделиха с публиката дългия път, по който са калили волята и духа си и да открили най-голямото богатство – да служат на род и родина. Проф. д-р Илия Димитров съобщи, че дарява юбилейната си изложба, по повод 80-годишнината си, на Центъра за талантливи деца „Проф. Петър Жеков“.

Традиционно Съюзът на учените награждава юбилярите си, които тази година са 30 души. Доц. Хаджиилиев връчи Почетни грамоти на личности с принос към Съюза на учените: инж. Андон Андонов, изпълнителен директор на Мини „Марица Изток“, за подпомагане на научната дейност; на Ангел Филипов, служител в Европарламента, който осигурява пътуването и пребиваването на тазгодишните носители на званието „Будител на Стара Загора“ в Брюксел; на Антония Коева от Фондация „Темида арт“, която предоставя картини на новите будители на Стара Загора.

Празникът продължи с концерт на Смесен хор „Родина“ и блестящи изпълнения на квинтет „Арс нова“, солистите Елена Петрова, Елена Мишова и Ивайло Йовчев, всички от Държавна опера Стара Загора.

В началото на събитието д-р Милен Врабевски, лекар, бизнесмен, учредител и председател на Фондация „Българска памет“ изложи становището си за ролята и мястото на съвременния будител. Според него „съвременният будител се бори с бедността във физическия и духовния смисъл. Вие обучавате децата да обичат и да имат предприемаческо мислене. Точно това е необходимо на съвременния етап от развитието ни, по простата причина, че с вашия личен пример, хора, които работят на полза роду, без заплата, вие научавате младите хора на едно много просто правило. Започвате с важни инициативи, тръгвате напред, без да очаквате възнаграждение и благодарност и започвате да добавяте стойност на живота на останалите. Това прави светът ви далеч не безгрешен. Вие сте потопени във всекидневни препятствия и сериозни предизвикателства, но това, което ви обединява и ви прави силни е съвършенството на доброто начало. Съвършенството във формата на полезност, която сте се научили да възпитавате у себе си и да предавате на младото поколение.

Няма как да не правите грешки. Ако човек не греши и не научи децата, че грешките са неизбежни, блокирате най-важната част на мозъка. Тази, която ви дава пътя, е един принт от съзнание към подсъзнание да творите и в собствена полза и да бъдете успешните индивиди, които искате да бъдете.

Този изключително важен аспект, който виждам напоследък да доминира, че учите децата да се развиват правилно, да правят грешки, да започват без страх, да бъдат инициативни и иновативни, най-вече полезни, е нещо което с радост и с гордост споделям навсякъде- че сме способни да мислим в тази посока. И още нещо много важно: да се научиш да не чакаш пари, означава че вече си извисен на крилата на новата по-висока орбита в хармонична резонансна честота по вселенските закони. Тъй като учите и на това децата си, вие съвсем скоро ще видите невероятните резултати от този ваш стремеж. Ще ги научите да бъдат успешни хора. Като не очакват възнаграждения и като тръгват напред- смело и добронамерено, очаквайки да сгрешат, но осигурявайки им по този начин едно нещо: развитие. По този начин вие създавате едно невероятно поколение. Затова – моите най-искрени адмирации“, сподели Милен Врабевски.

Росица Ранчева