С триумф на „Тоска“ започна новият 94-ти сезон на Старозагорската опера

На 25 октомври 2019 г. със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини, тържествено беше открит новият 94-ти сезон на Държавна опера Стара Загора.

„За мене е чест и отговорност да открия сезон 2019/2020 , каза директорът Огнян Драганов.- Днес е Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa. Днес е денят и на нашата опера, която успешно приключи предишния сезон и достойно стои в картата на българските и на световните оперни театри.

Неслучайно тази вечер откриваме сезона със спектакъл на операта „Тоска“, чиято премиера беше преди три години. Това е така, защото тръгваме с послание към нашата уважаема публика, която изпълва салоните ни целогодишно. В Стара Загора, за нашата публика изказът „аз гледах вече този спектакъл“ не съществува. Именно затова, тази вечер сме поканили една световна оперна звезда. За голямо щастие тя е българката Светла Василева /аплаузи/. Тя за първи път ще пее в оперен спектакъл в България и то в нашия град.

Отначало ми се струваше доста трудно да направим контакт с нея, но се оказа че Светла Василева е невероятно диалогичен човек, изключителна дама и за нас е огромна чест, че тя ще участва в нашия спектакъл. По този начин ще потвърди факта, че за вас, уважаема публика, гледана опера няма.

С този спектакъл откриваме и нов щрих в нашия оперен театър. Празничното ни събитие ще започне с изпълнение на голямата драматична актриса Бойка Велкова. Тя ще изпълни фрагмент от нейния моноспектакъл „Пътят към Афродита“.

Огнян Драганов съобщи още, че за изминалите няколко години, през които ръководи оперната трупа, от 180 души тя е нараснала на над 300. За реализиране на големите си творчески амбиции, Операта има нужда освен от присъствие на публиката на нейните спектакли и концерти, и от реална финансова помощ. Настоятелството на операта е предприело кампания за закупуване на палци за балета и професионални столове за оркестрантите. Така че всеки, който има желание и възможност, може да има и удоволствието да подари дори само един чифт палци на някоя балерина или един стол за музикант.

Директорът на балета Силвия Томова покани на сцената бизнесменът – писател, сценарист, продуцент и пилот Младен Стоянов. От името на ръководството на операта тя му връчи Почетния знак на Държавна опера Стара Загора с респект и благодарност. Господин Стоянов е направил сериозно дарение, благодарение на което балетната зала има нов под. Г-жа Томова припомни, че целият нов творчески сезон на балетната трупа е посветен на 70-годишнината на старозагорския балет. Това е втората създадена трупа в България след столичната.

Убедена съм, че спектакълът на „Тоска“ с участието на Светла Василева ще бъде записан в Златната книга на творческата биография на операта. За първи път в България световната дива представи коронната си роля на Флория Тоска. Певицата беше в Стара Загора по покана на Огнян Драганов, който през февруари тази година присъства на нейния триумф на сцената на Театро лирико в Каляри в премиерния спектакъл на операта „Робът“ от Карлос Гомес. Оказа се, че очарователното сопрано е добре познато по всички големи световни оперни сцени. Пяла е под диригентската палка на Рикардо Мути, Зубин Мета, Лорин Маазел, Юри Ахронович, Бруно Бартолети, Антон Гуаданьо, Юрий Темирканов, Ютака Садо, Кент Нагано, Даниел Орен, Даниеле Гати, Даниел Калегари, Рикардо Шайи и др. В репертоара й са централните сопранови партии в „Манон Леско“, „Отело“, „Бохеми“, „Сестра Анжелика“, „Травиата“, „Палячи“, „Мадам Бътерфлай“, „Франческа да Римини“ и „Фалстаф“, „Турандот“, „Любовен еликсир“ и много други.

Още с появяването й на сцената в първо действие (посрещната с аплодисменти, което много рядко се случва) стана ясно, че това е много специална актриса. Не само с обемния си и красив глас, а с изяществото и излъчването си, тя изпълни със светлина, красота, деликатност и обич катедралата. Десетки чувства и настроения извади на показ Флория Тоска – нежност, романтичност, любов, почтеност, ревност, страх, готовност за саможертва в името на любимия, страст и неподозирана сила, да убие собственоръчно човекът, пред който е треперил целият Рим. Отдавна не сме се възхищавали на толкова контролиран глас, на брилянтни пианисими. Голямата ария във второ действие беше затрогваща изповед и молба към Бог, да не я изоставя в този ужасен час. Всъщност актрисата Светла Василева изгради прекрасно не само образа на прочутата певица Флория Тоска, но и на влюбената всеотдайна жена, за която прегради в любовта и верността не съществуват.

В ролята на художника Марио Каварадоси гостува румънският драматичен тенор Даниел Магдал, който живее и работи в Германия и прави сериозна международна кариера. Той беше равностоен партньор на звездата и в музикално и в актьорско отношение.

Оправда се афишираното определение, че баритонът Нико Исаков е най-добрият български барон Скарпия. Несравним със жестокостта си и находчивостта си шеф на полицията, се представи и като сластен мъж, който използва служебното си положение, за да задоволи нагона си. Много лица изгради г-н Исаков и заслужено получи смъртната си присъда.

Басът Александър Марулев разкри пълноценно образа на Анжелоти, бивш консул на Римската Република. Евгений Арабаджиев насити с много емоции ролята на Клисаря – мърморещ веселяк, който непрекъснато повтаря, че „жените правят да забравим Бога“, който без да иска насочва полицията по следите на Анжелоти и Каварадоси. Много добре се представиха и Ивайло Йовчев – Сполета и Любомир Петков – Шароне, като полицейски агенти.

Операта посрещна солистите и част от хора с нови костюми, дело на младия художник и сценограф Денис Иванов. За Флория Тоска имаше два изключителни тоалета. В първо действие тя се появи в огнено жълта рокля, гарнирана с елегантна бяла якичка, бели ръкавици и бял плетен шал. Във второ действие тя беше облечена в царствено виолетово кадифе с дълъг шлейф и с пелерина с друг нюанс на цвета. Много красива, изискана горда примадона. За колегата -художник Марио Каварадоси, Денис Иванов беше измайсторил много елегантна и функционална престилка с джобове, за поставяне на четките в тях. Във второ действие, в кабинета на барон Скарпия, Марио пристигна в стилен бял костюм, който в последствие беше заменен с окървавената след жестокия разпит риза.

За първи път барон Скарпия беше облечен подобаващо: величествено в първо действие, когато е на показ пред обществото с цел да всява уважение и респект, и небрежно-елегантен в работния си кабинет, който използва и за разюздани развлечения.

В спектакъла участваха още безупречно оркестър, хор, деца от вокалната студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла дирижира главният диригент на операта проф. Ивайло Кринчев, хормайстор е Младен Станев.

Много интересно е режисьорското решение на Огнян Драганов. Той поставя героите си между небето и земята. Свише е правораздаването и правосъдието. Когато е разкрито убийството на Скарпия от Тоска, тя не се хвърля във водите на река Тибър, както е по либретото, а е понесена от ангелите към небитието. Много силен и вълнуващ финал.

Благопожелания за успешен творчески сезон на Държавна опера Стара Загора!

Росица Ранчева

Снимки Георги Петков