Райчо Гънчев и проф.Илия Димитров са Будители на 2019 г.

На 21 октомври 2019 г. на разширен Управителен съвет на Съюза на учените – Стара Загора, на който присъстваха: доц. д-р Васил Хаджиилиев, проф. двмн Цанко Яблански, проф. д-р Димитър Сиврев, проф. д-р Христина Милчева, доц. д-р Красимира Узунова, Ангел Филипов – членове на Управителния съвет на Съюза на учените – Стара Загора; Снежана Маринова, Мариана Пенчева, Уляна Кьосева, доц. Злати Златев, проф. Светлана Георгиева, Антония Коева – Организационен комитет на наградата „Будител на Стара Загора“ и Боряна Каниду, Любомир Любенов – носители на наградата „Будител на Стара Загора“ за 2017 и 2018 години.

Приети бяха кандидатурите за наградата за 2019 г. на:

Райчо Гънчев – основател на Прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, предложена от сайта ни “Долап.бг“

 Райчо Гънчев е Доктор на науките защитил дисертация на тема “Проучване във запасите, биологията и екологията на кафявата мечка /Ursus arctos/ в Стара планина“, инж. лесовъд.

Над 100 публикации за живота на дивата фауна, 7 книги и 3 стихосбирки.

Сценарист и автор на над 35 филма за дивата фауна и лова.

Организатор на два филма за мечката – Франция Canal+ и немската програма VOX, съавтор на френско белгийската книга за европейската мечка.

Багатур /ръководител/ на прабългарска школа за оцеляване въз основата на древните познания на българите, “Бага-Tур” .

Радетел за възстановяване на древната ценностна система на българите в цялото и многообразие, духовни пространства и морално етическа красота.

Специалист в областта на дивата фауна, следознание, оцеляване и работа с традиционни оръжия от кон.

 Проф. Илия Димитров Ласкар, предложена от Аграрен факултет, Тракийски университет – Стара Загора.

Проф.Илия Димитров е уредник на единствения в България Музей на коня и конния спорт и художествената галерия в Тракийския университет. Той има много голям принос за научната дейност в Тракийския университет и развитието на овцевъдството, дълги години работи за утвърждаването у нас на породата Ил дьо Франс. В Музея на коня и конния спорт се съхраняват царските каляски. Освен с професионалната си дейност, проф. Илия Димитров има много разностранни интереси – пише стихове, рисува. Издава стихосбирка под псевдонима Ил Ласкар, идващ от името на плевенското село, в което е роден. С много вдъхновение и подкрепата на ръководството на висшето училище създава Художествена галерия, на която предоставя освен свои картини, и творби на известни български художници от частната си колекция, вкл. на Владимир Димитров-Майстора. Заедно с проф. Веселин Радев създават клетвата на аграрния специалист, която всяка година произнасят абсолвентите при дипломирането си.

 Съюзът на учените – Стара Загора представи новия сайт buditel-starazagora.com. На сайта може да видите номинациите и на тазгодишните кандидати.

Наградите „Будител на Стара Загора“ за 2019 ще бъдат връчени на 31 октомври 2019 г., четвъртък, на общоградско тържество в новоремонтираната зала на Синдикалния дом в Стара Загора.

На тържеството ще бъдат връчени и дарителски грамоти на „Темида Арт“ и на изп. директор на „Мини Марица Изток“ ЕАД инж. Андон Андонов.