СВЕТЛА ВАСИЛЕВА открива оперния сезон на Старозагорската опера в ролята на Тоска

На 25 октомври 2019 г. за първи път ще бъде отбелязан Световният ден на операта . Учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Ópera Latinoamérica (двете най-големи организации отвъд океана), празникът ще бъде честван и у нас. Opera Europa призовава всички организации по целия свят, които професионално се занимават с оперно изкуство, да инициират и посветят на операта различни спектакли, концерти и събития. Към този призив се присъединява и Старозагорската опера, която на тази дата официално ще открие своя оперен сезон 2019/2020 със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини със сопраното Светла Василева. По идея на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов празничното събитие ще започне с атрактивното участие на една от големите дами на българския театър Бойка Велкова, която ще изпълни фрагмент от своя най-успешен моноспектакъл „Пътят на Афродита“. От разказа от първо лице за живота на една актриса по мотиви от книгата на Изабел Алиенде „Афродита“ и извадки от личния дневник на актрисата, ще се премине елегантно към драматичната история на певицата Флория Тоска, пресъздадена от гениалния Пучини.

На 25 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще могат да видят за първи път в оперен спектакъл световната оперна дива Светла Василева, която ще се представи в своята коронна роля на Флория Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини. Певицата идва в Стара Загора по покана на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който през февруари тази година присъства на нейния триумф на сцената на Театро лирико в Каляри в премиерния спектакъл на операта „Робът“ от Карлос Гомес.

Светла Василева ще открие оперния сезон на Старозагорската опера в ролята на Тоска. Роля, която й е донесла много успехи и която изпълнява винаги с удоволствие. „Никога не съм играла роля, която не ме е убедила, защото за мен операта е театър с музика – споделя Светла Василева. И особено обичам Тоска, защото тя е богат на нюанси персонаж, изключителна жена, певица». Точно като Светла, която смята, че героите трябва да приличат на тези, които ги интерпретират. «С Тоска със сигурност имаме много общи черти: тя е страстна, романтична, поетична. Не беше толкова трудно да „вляза“ в дрехите й». Джакомо Пучини е нейният любим композитор и през годините тя е интерпретирала всички негови главни героини: от „Манон Леско“ през „Бохеми“ до „Лястовичката“.

Старозагорската опера ще посрещне Светла Василева с нови костюми, които се подготвят специално за нея, както и за останалите солистични роли и част от хора. Новите костюми за спектакъла на операта „Тоска“ на 25 октомври са дело на младия художник Денис Иванов. Режисьор на постановката е Огнян Драганов. В ролята на Марио Каварадоси гостува румънският тенор Даниел Магдал, който живее и работи в Германия и прави сериозна международна кариера. Утвърденият български баритон Нико Исаков ще изпълни ролята на барон Скарпия. Участват още солистите Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Ивайло Йовчев и др., оркестър, хор, деца от вокалната студия за опера и балет „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев, хормайстор Младен Станев.

Светла Василева – Ария на Тоска от второ действие – Масада Опера Фестивал, Израел – видео

Оперната дива СВЕТЛА ВАСИЛЕВА – за първи път в България в оперен спектакъл

Очарователното сопрано е чест гост на оперните сцени не само в Европа и Америка, а и в Япония и Австралия. Графикът й е запълнен с ангажименти за години напред, но в родината си тя е малко позната. Може би защото след завършване на НМА в София заминава за Италия, където учи, живее и работи.

Първата изява на Светла Василева у нас е в концерт на именития цигулар Васко Василев, с когото я свързва лично дългогодишно приятелство, в зала 1 на НДК. Миналата година направи своя първи самостоятелен концерт на открито край езерото в Панчарево. Тази година се връща в родината си, за да пее за първи път в оперен спектакъл на сцената на Старозагорската опера.

Родената в Добрич оперна певица, вече над две десетилетия присъства в афишите на най-престижните световни оперни сцени, на които е канена многократно. В биографията й се четат Миланската скала, където пее в спектаклите на „Отело“, „Бохеми“, „Сестра Анжелика“, Арена ди Верона („Травиата“, „Палячи“, „Мадам Бътерфлай“), Opera Bastillе-Париж („Франческа да Римини“, „Фалстаф“, „Мадам Бътерфлай“), Кралската опера-Лондон ((„Травиата“, „Турандот“, „Палячи“), Виенската щаатсопер („Турандот“, „Мадам Бътерфлай“), Бунка Кайкан-Токио („Травиата“), Операта Сан Франциско („Турандот“, „Мадам Бътерфлай“), Опера Чикаго („Палячи“), Операта в Сиатъл („Фалстаф“, Вашингтон („Любовен еликсир“), Сантандер („Палячи“, „Травиата“), Севиля („Мадам Бътерфлай“), Осло ((„Мадам Бътерфлай“), Парма („Травиата“, „Жана Д`Арк“, „Фалстаф“, „Бохеми“), Бусето („Трубадур“), Неапол („Фалстаф“), Торино („Палячи“, „Манон Леско“, „Бохеми“, „Русалка“, „Дама Пика“, „Тоска“,  „Евгений Онегин“), Генуа („Палячи“, „Любовен еликсир“, „Травиата“, „Евгений Онегин“, „Кардилак“), Палермо („Луиза Милър“, „Веселата вдовица“), Флоренция („Травиата“, „Риголето“), Сидни („Силата на съдбата“), Валядолид („Сватбата на Фигаро“, „Травиата“), Мюнхен („Мадам Бътерфлай“), Хамбург („Сватбата на Фигаро“), Рим („Палячи“, „Тоска“), Мачерата („Травиата“, „Седемте смъртни гряха“), Сплит („Луиза Милър“, „Манон Леско“), Ла Коруня („Крал за един ден“), Триест („Сватбата на Фигаро“), („Мадам Бътерфлай“), Лион („Манон Леско“), на Пучиниевия фестивал в Торе дел лаго („Лястовичката“), Равена („Палячи“).

Щастливата й успешна кариера я среща с най-ярките оперни имена на 20 и 21 век. Работи с диригенти като Рикардо Мути, Зубин Мета, Лорин Маазел, Юри Ахронович, Бруно Бартолети, Антон Гуаданьо, Юрий Темирканов, Ютака Садо, Кент Нагано, Даниел Орен, Даниеле Гати, Даниел Калегари, Рикардо Шайи, Никола Луизоти, Джефри Тейт, Джанандреа Носеда, Владимир Юровски, Жорж Претр и режисьорите: Франко Дзефирели, Даниеле Абадо, Лиляна Кавани, Уго де Ана, Кристина Коменчини, Габриеле Лавия, Жан Рено, Робърт Уилсън, Робърт Карлсън, Жан-Луис Гринда, Греъм Вик, Джанкарло дел Монако, Питър Селем.

Участва в концертно изпълнение на оперите „Франческа да Римини“ и „Алеко“ със Симфоничния оркестър на Би Би Си, Симфония на Малер № 4 в Болоня с Даниеле Гати, „Йоланта“ на Чайковски в Accademia Nazionale di Santa Cecilia в Рим с Юри Темирканов, „Стабат Матер“ на Росини под диригентството на Рикардо Шайи в „Ла Скала“, Реквием на Верди, дирижиран от Лорин Маазел в Парма.

Солистка е на многобройни концерти, сред които концерти с Пласидо Доминго в Германия (турне на Кралската опера-Лондон с постановката на „Травиата“), Испания (Гала концерт Пучини – „Сестра Анжелика“ в операта на Валенсия), Хърватия (концерт на открито в Сплит), Сантяго де Чили, Гватемала. Специален гост в концертите и световните турнета на Андреа Бочели в Европа и САЩ 2013/2014.

Дискографията й включва CD и DVD записи: „Истрийска сватба“ от Смарелия (на живо от Триест; CD), „Алеко“ от Рахманинов  и „Франческа да Римини“ от Дзандонай с BBC Orchestra (CD), „Франческа да Римини“ от Дзандонай (CD), „Палячи“ (с Роберто Аланя; DVD), „Палячи“  (с Пласидо Доминго; DVD), „Жана Д`Арк“ (DVD), „Травиата“ (DVD), „Фалстаф“ (DVD). През 2014 записва CD с популярни канцонети със симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марчело Рота.