37 страни от петте континента откриват есенния кръг на Математика без граници

С дебют на Естония, Португалия, Молдова  и Тайван започва есенният кръг на турнира „Математика без граници“

От 21 до 31 октомври 2019 г. повече от 20 000 млади математици от 37 страни на петте континента ще мерят сили в  есенния кръг на турнира Математика без граници и с надеждата за големия финал през 2020 г. в Несебър.

„Математика без граници” е математическо състезание, предназначено за ученици от 7 до 18 годишна възраст. В продължение на 60 минути участниците решават тест, състоящ се от 20 въпроса с отворен отговор от 5 области: Аритметика/Алгебра, Геометрия, Теория на числата, Логика, Комбинаторика.

„Математика без граници” е състезание  с елемент, познат от спортните състезания – учениците решават  определен брой задачи за определено време, като за победата е нужна и бързина при решаването.

„Математика без граници” е състезание, в което се оценява и постоянството, и умението за финален спринт. За крайния резултат се зачитат резултатите от дистанционните кръгове, но особена тежест има финалният кръг;

„Математика без граници” е състезание, при провеждането на което се използват възможностите на съвременните технологии – интернет пространството е част от нашата връзка;

„Математика без граници” е икономично състезание, в което учениците се състезават в своите градове и училища, без да пътуват. Единствено финалът се провежда на определено място в България – в античния черноморски град Несебър.

Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал и сертификати за всички участници.

След приключване на трите предварителни кръга на турнира учителите, участвали в неговото провеждане, получават сертификати за партньорство

Покана за участие във финалния кръг, който се провежда в гр. Несебър, България, получават учениците с най-голям сбор от точки, получени в две от трите дистанционни състезания.

Стартът е даден!

Текст, който всеки участник в турнира „Математика без граници“ трябва да прочете преди участието си в турнира

(приет на заключителното заседание на форума „Математика без граници – мотиви, реализация, амбиция”, 27-30 август 2014 г., Слънчев бряг)

Обещание за честно състезание

Като участник в турнира „Математика без граници”, обещавам

да спазвам всички правила на турнира;

да спазвам духа на честното състезание, като работя самостоятелно;

да покажа най-доброто от себе си и да се стремя към все по-добри изяви;

да се стремя да получа нови знания и умения преди, по време и след всяко състезание.

Състезавам се, за да спомогна за утвърждаване на олимпийския дух в състезанията по математика, като защитя

своята чест;

честта на училището, което представлявам;

честта на страната, чийто гражданин съм.”

Обещание от името на училищните координатори и организатори на турнира

Обещаваме да организираме и проведем едно честно състезание при стриктно спазване на регламента на турнира.

Обещаваме да осигурим спокойна атмосфера и условия за самостоятелна работа на всички участници в турнира, както и да бъдем прецизни и безпристрастни при оценяването на състезателните работи.“

Любомир ЛЮБЕНОВ