Фестивалът „Здравей,Здраве“ – особено важно е да сме здрави и будни!

На 12 и 13 октомври Стара Загора преживя един прекрасен празник – Фестивал на здравето „Здравей, Здраве”. За трета поредна година два смислени и съдържателни дни в трите зали на НЧ”Св.Климент Охридски”, изпълнени с лекции, демонстрации, практики. Богат базар на продукти за здравето и активен детски кът. Участия на артистични формации от града, самодейци, музиканти, за първи път – изпълнения на Паневритмия от Танцово-певческа група „Ангелски криле”. Пълни зали в двата дни и на всички събития.

Над 150 души прегледани за остеопороза безплатно от младите лекари от Център за лечение на остеопороза МЦ „Бета Клиника“, София. Сред прегледаните бях и аз и ми беше препоръчана адекватна профилактика- с напълно легална рецепта от младия доктор/. Стотици прегледани от д-р Белчо Добрев за изменения в стъпалата – тази основа на нашето тяло, осигуряваща ни стабилност и издръжливост. Изключително любезен състав на „КалиВита“, които също извършваха прегледи за: остеопороза, за липса на витамини и минерали, за сърдечна дейност и др. /Препоръчана ми бе добавка, която осигурява всичко, което е нужно за тялото за около 40 стотинки на ден в една капсула/.

От базара си закупих: гривна с камък Цианит, чието име чух за първи път, но привличал Изобилие във всичките му проявления – материални и духовни. /Проверено, работи!/. Също така се сдобих с лечебен крем с невен, без консерванти и примеси /Проверено, работи!/.

Много интересни лектори и в това издание! Още първият, д-р Румен Стоилов, грабна аудиторията с представянето си по темата „Как да станем здрави в новата реалност за България и света”. До  последния лектор в неделния ден – проф.Дамян Попхристов с темата „За България и величието на българския дух”.

Това, че залите бяха пълни /хвала на Боряна Узунова, че ги снима!/означава, че Фестивалът е очакван и оценен от старозагорци и гости.

Означава, че те имат нужда от него.

Означава, че хиляди хора в този град искат да са здрави и търсят пътищата към здравето.

Освен това от хилядите хора една огромна част осъзнава, че здравето е съвкупност от физическо и духовно и едното без другото не могат.

Осъзнава, че огромна част от физическото и духовно здраве е здравата връзка с род и Родина – тема, която присъства в почти всички лекции във Фестивала.

Осъзнава богатствата на родната природа, земя, вода, въздух. Но цени и всяко ново познание и умение в полза на съхраняване на здравето. В подкрепа на казаното бих споменала, че всички практически занимания по йога, техники като Фалун-дафа, Пайдаладжин, Чи Гун и др. преминаха при голям интерес и посещаемост.

/Във фестивала много от лекциите бяха с висок патриотичен заряд, но и също толкова много утвърждаваха световни практики за лечение./

Истината е много проста: Хората са едни и същи навсякъде, с едни и същи стремежи. Здравето е приоритет за всяко живо същество. Постигането на здрав дух в здраво тяло са ежедневни усилия и непрестанно търсене.

В тези усилия и търсене няма големи и малки народи, няма повече и по-малко велики народи. Има просто /а и всеки един е/ уникални народи. Като българския. Осъзнаването на това ни помага да знаем /и владеем/ силата и преимуществата си. Не за да се сравняваме с другите и да показваме своето превъзходство. А просто да бъдем силни такива, каквито сме. Да бъдем отворени съм света. И в никакъв случай да не налагаме на другите представата за себе си. Нека те ни оценят сами.

„Българският дух няма да изчезне, той е много древен и е с особена структура, с вибрация, която няма как да бъде унищожена. Ние сме тук от време оно, не сме дошли от Азия. Ние сме ген, който има специална мисия – да приемаме познание, което да съхраняваме и разпространяваме. Българите носим особена вибрация, много висока, която облагородява местата и хората, където се намираме и с които общуваме. Ние носим познание, което е духовно познание…. Хората носим божествената искра, която е в тялото ни, но как да я освободим? Това става с музиката, с ритъма 7/8, неравноделния български ритъм, с който се освобождава божествената искра…Първи в Европа и то първо в Царево е стъпил ученикът на Христос – Свети Андрей Първозвани. Там трябва да е световен християнски център, а не само една плочка да сочи факта“ – така интересно започна лекцията си проф. Дамян Попхристов.

Цялата лекция може да видите ТУК https://www.youtube.com/watch?v=fWXVRve8g7k&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2XL8VdT5DeNppsTCKmcNRu0Fcj0IJuuH6CXtsel_LK2OdUq_Stp_g4vKA

И все пак „Как да станем здрави в новата реалност за България и света”?! Въпрос с несложни отговори, представени сладкодумно от д-р Румен Стоилов. „До 20 декември 2020 г. е задействана Програма за честност и Вселената поощрява честността. Стремете се към нея. Задействана е и работи активно системата в човешкото тяло за за саморемонт, за авторепарация на организма. Тази система не е обявена официално от официалната медицина, но съществува. ..Не бива да излъчваме постоянно негативни послания към нашите политици. Така ние засилваме тяхната неадекватност спрямо ситуацията. По-добре е да се молим за тяхното добро…Беше време, когато се казваше „залудо работи, залудо не стой“, сега е обратното „залудо не работи, залудо стой“. Защото има тотална липса на време. Време да останеш в мълчание, да се обърнеш към себе си, да чуеш вътрешното си АЗ…..Да „бъдеш в този свят, но не от него“ днес е много трудно – да не изглеждаш различен. Днес употребата на сила е да не я използваш…А за да си здрав е нужно: да не се ангажираш да спасяваш света, да си в мир със себе си, да внимаваш с емоциите си и какво излъчваш към света“ – каза в лекцията си д-р Румен Стоилов.

Може да видите лекцията ТУК https://www.youtube.com/watch?v=Q18eSlPxATQ&fbclid=IwAR0qcWxH0ByF-q9HnPp3uFn38VdlUDwkeL_uEDkUqyRddltvJOk3REDoZfY

Този жизнен и смислен двудневен празник-Фестивал „Здравей,Здраве“ се провежда за трета поредна година благодарение на огромните усилия на ЕДНА личност – Боряна Узунова, на подкрепата на Ваня Дионисиева за базара, на съдействието /безрезервно/ на Община Стара Загора. Изключителен е зарядът на едно събитие, когато хората, които го правят, го обичат и обгрижват като свое дете. Знаят, че е много специално дете. И то знае, че е безкрайно обичано.

Фестивалът „попи“ и от ентусиазма на изключително много съидейници и приятели – Общински духов оркестър, балетна школа „Па де Кре“,  Фолклорен танцов състав на Община Стара Загора, Детски фолклорен  танцов състав „Българче“ при 6 Основно училище, Деца и преподаватели от ДГ №10 „Светлина“, Парадни мажоретки на ЦПЛР, мото клуб „Волни ездачи“, Фондация „Грижа за здравето“ и др.

Дори и най-предубеденият към Фестивала, дори и ако отстрани е гледал, дори и по няколко минути – навън и във всички зали – няма как да не е усетил, че всички присъстващи и участващи са активни хора, физически и духовно стремящи се към здраве, добра форма и добър дух. Стремящи се към повече духовност.

И ако ви звуча отвлечено и езотерично, ще ви помоля само да си спомните феноменалния филм „Аватар“ на Джеймс Камерън– визията и идеите в него. Този филм не е фантастика, или не просто е фантастика. Направен е така, че и зрител с чело, високо 2 пръста /хоризонтално поставени/ да проумее идеите за връзките ни със Земята и помежду ни. На нас-човешките същества, чиято главна задача, докато сме тук и сега е – да се развиваме и усъвършенстваме. Да останем живи, защото сме ценни всеки по един и всички. И да бъдем с будно съзнание.

Точно това е замисълът на всичко във Фестивала „Здравей,Здраве“. До нови срещи!

Уляна Кьосева