Над 200 деца, родители и лъвове участваха в незабравима Игриада’2019

В късния следобед на 16 октомври 2019 г. на стадиона в двора на Детска градина No10 „Светлина“, Стара Загора, над 200 деца, техните родители и новите им приятели – лъвовете от Лайънс клуб Стара Загора-Августа, играха, смяха се, спортуваха и се забавляваха до насита без електронни устройства.

Целта беше още по-тясно взаимодействие между семейство и детска градина чрез емоционално преживяване и двигателна активност с помощта на спортни игри. Четири важни задачи си поставиха организаторите – укрепване на тялото и развиване на спортен дух; развиване на умения за сръчност, бързина и точност; усвояване на начини за работа в екип; проявяване на толерантност и съпричастност към съотборниците си.

След фанфарен сигнал, участниците в Игриада 2019 заеха позиции. Облечени в спортни екипи и максимално нахъсени за победа на старта застанаха неповторимите отбори „Патиланци“, „Смехорани“, „Мечо пух“, „Звездички“, „Усмивки“ и най-малките възпитаници на детската градина – отбор „Горски джуджета“.

Както при големите състезания, за отборите и гостите имаше музикален поздрав , поднесен от Моника и Белослава. След тях беше изпълнен танцът „Есенни листа“.

Тогава дойде редът на игрите. Новите приятели на децата – лъвовете от Лайънс клуб Стара Загора – Августа, които също много обичат игрите, предложиха много забавни игри: Първата беше „Танц с Лайънс клуб“. За децата от първа група и техните родители задачата беше мама или тати да прегърне рожбата си и да премине през препятствия, след което заедно да хвърлят топка в цел. За втора група родителите носеха малчуганите си на „столче“ през препятствия и щом стигнат до определената цел, трябваше да поставят българския флаг.

За отборите „Звездички“ и „Мечо пух“ –състезателната игра беше на два етапа:

първо децата от двете групи се състезаваха за най-бързо преминаване на препятствия. Във втората част участваха и родителите, като децата са стъпили върху краката им и бягат за време между препятствия.

Играта за „Патиланци“ и „Смехорани“ беше между двата отбора за точност по зададени правила. Втората част беше заедно с родителите им за дърпане на въже.

Последната игра за всички присъстващи на Игриадата беше танцът „Джамбо- мамбо“, който предизвика много весели емоции.

На състезание, като на състезание. На финала беше спазен олимпийският принцип- важно е да участваш, а не да победиш на всяка цена. Затова всеки отбор получи златна купа и подаръци – топки и обръчи. Най-ценният подарък, който няма материално измерение, е радостта и удоволствието от спортния празник, в който се включиха всички деца, учителите и родителите им.

Лайънс клуб Стара Загора Августа чрез своя дългогодишен проект „Играй офлайн с приятели“ общува и играе „офлайн“ на открито с малки и големи, с една цел, загрижени за всяко дете, за всеки отделен човек, да променя света около себе си.
За пореден път клубът на лъвовете, зададе „движението“, като основа за здраве и профилактика, възможност за общуване и изграждане на добри навици и традиции, за да бъдем активни, здрави и усмихнати.

Росица Ранчева