Франческо Калипари откри живописна изложба „Ерос и Танатос“

На 15 октомври 2019 г. във фоайето на Държавна опера Стара Загора, младият балетист Франческо Калипари откри първата си самостоятелна камерна художествена изложба „Ерос и Танатос“. На събитието присъстваха директорът на операта Огнян Драганов, директорът на балетната трупа Силвия Томова, председателят на Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора Милев Алагенски , преводачът от италиански на български език Мария Клинчева и др.

„Съчетаването на талантите в оперен театър като Държавна опера Стара Загора е много важно, каза във встъпителното си слово Огнян Драганов.- Много хора, които се занимават професионално с изкуство, винаги могат да работят на различни негови поприща.

Безкрайно съм щастлив, че имаме такъв балетист като Франческо. Той е от Локри, от Южна Италия, изключително красиво място. Вероятно от там е взаимствал идеята да превъплъти желанието си да създаде двете най-важни неща в нашия живот – Ерос и Танатос. Ерос, като олицетворение на любовта в древната митология. Но според Фройдовата психология, това е нагонът за живот. Танатос е олицетворение на смъртта. Може би, когато Франческо е рисувал, е имал предвид злия принц Ротбад, който се появява с черни крила, носещ нещастие, носещ нежелание за красиво и съзидателно. Според Фройдовата естетика ,Танатос е олицетворение на нагона за смъртта. Така че, любовта- желанието за съзидание и желанието за смърт и противопоставянето към любовта, лично аз прозирам в предлаганите картини на младия автор.

Отново подчертавам задоволството си, че имаме такива талантливи млади хора, които могат да показват своите разностранни таланти именно тук, където трябва да се срещат изкуствата.

Приветствам Франческо и му пожелавам нова изложба, вдъхновена от град Стара Загора, от България и от една красива жена“- каза Огнян Драганов.

„Днес откриваме новия творчески сезон за балетната трупа на Държавна опера Стара Загора, сподели Силвия Томова. – Целият сезон е посветен на 70-години балет в Стара Загора, което е доста сериозно постижение, оглеждайки се край нашите съседи, в Европа и по света. Не са чак толкова много страните като България, които имат 91 години балетно изкуство и 70 г. в Стара Загора. Това е втората създадена трупа след софийската. Изложбата на Франческо е посветена именно на тази кръгла годишнина.

Много харесвам Франческо и затова е част от нашата трупа. Той е много красив. Има изключителна фигура и танцувални данни, а се оказа и че рисува добре. При нас в трупата, повечето артисти са и с някакви други художествени умения – свирят, пеят, пишат, композират, рисуват, съчиняват хореографии…Творецът трябва непрекъснато да бъде в различни измерения, за да бъде жив. Пожелавам му на добър час, както и на всички нас, защото всички заедно, с Ерос и Танатос вървим напред“- каза Силвия Томова.

„Разбрах от организаторите, че авторът на изложбата се занимава с живопис непрофесионално. Разгледах изложбата му и останах изключително впечатлен от композициите на Франческо Калипари, каза Милен Алагенски. – Веднага се вижда борбата от геометрично и негеометрично , между студено и топло.

В Италия все повече се налага терминът арт, което ще рече изкуство. Отпада разделението между отделните видове изкуства. Впечатлява ме италианската образователна система и как техните студенти са обучавани да бъдат артисти, независимо с какво точно се занимават.

В този смисъл виждам, че Франческо слага в малкия си джоб много колеги, които професионално се занимават с изобразително изкуство.

Друго, което много ми харесва е, че от такъв тип хора имаме нужда в нашия град, за да се създаде много по-богата културна арт-обстановка.

Приветствам Франческо с изложбата „Ерос и Танатос“ и се надявам в най-скоро време да го видим и на нашите общи изложби, а защо не и с голяма самостоятелна изложба“, каза Милен Алагенски.

Франческо Калипари благодари на ръководството на операта и на балета за дадената му възможност да се реализира и в балета и в живописта.

Франческо е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен град в Южна Италия. Завършва Института Pietro Mazzone в родината си, а в последствие и курсове на Националната танцова академия в  Рим. Непрофесионално с рисуване се занимава от 2017 г. Артист-балетист е в балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора от края на сезон 2018/2019 г.

Стилът на картините на Франческо Калипари, като него самия, не се очертава лесно.  От една страна е любовта към формата, пропорцията, хармония и класицизъм, каращи го да се приближава до най-големите автори на Ренесанса и античното изкуство. От друга – в него има един „дионисиев дух“, вид творчески хаос, който го кара да се колебае – от най-чистите абстрактни спекулации върху цвета до постоянното експериментиране с нови материали, превръщайки някои произведения в истински полиматериални структури.

В много от картините на Франческо Калипари откриваме изрична препратка към творчеството на Алберто Бури, италиански художник на ХХ век с огромен принос в изкуството след Втората световна война. От Бури той наследява похват на художествено изследване, което пресича тясната граница на живописта, пренасяйки целта си към изследване на изразителните качества на материала, но и вярност към художественото изображение.“

Росица Ранчева

Снимки автора и Георги Петков за Държавна опера-Стара Загора