„Лебедово езеро“ откри балетен сезон 2019/2020 г. на Старозагорската опера

„Тази година Държавна опера Стара Загора открива два сезона. С гордост можем да кажем, че в нашия град има балетна трупа, която работи професионално и може да поставя на високо професионално ниво онези класически заглавия като това, което ще видим тази вечер.- Това каза в словото си директорът на операта Огнян Драганов, при официалното откриване на балетния сезон на 15 октомври 2019 г.- Благодарни сме на съдбата, че два пъти през месец октомври ще открием нашия сезон – на балета и на операта. Затова гордо се наричаме „Държавна опера Стара Загора за опера и балет“ (Бурни аплаузи).

Благодарни сме, че тази вечер в спектакъла имаме толкова висок гост, световната звезда Денис Черевичко в главната роля на Зигфрид в „Лебедово езеро“. Това е нашият подарък за вас, уважаема публика!“- каза директорът на операта.(Дълги аплаузи)

„Откриваме новия балетен сезон с „Лебедово езеро“ от П.И.Чайковски с участието на изключителен танцьор Денис Черевичко от Виенската щатс опера. Благодарим му, че той дойде и по този начин заяви на света, че балетната трупа на Стара Загора е световна! (Дълги аплодисменти и скандиране). Това каза директорът на балетната трупа Силвия Томова.- Пожелавам на цялата трупа на добър час. Тя вече е от 50 души. Благодарим на Огнян Драганов за съдействието, за подкрепата и затова, че сме заедно.

Целият творчески сезон на балета ще бъде посветен на 70 години балет в Стара Загора. Оглеждайки се около нашите съседи, дори и в Европа, няма толкова много държави, които имат балетни трупи. Старозагорският балет е вторият, създаден в България след Софийския.

Откривам творческия сезон и пожелавам на добър час!“- каза Силвия Томова.

Огнян Драганов благодари на Лайънс клуб Августа, който дари 40 обувчици-палци за най-малките танцьори в Детско-юношеска студия за опера и балет “Маргаритки“ . Той връчи на клуба Благодарствено писмо и Почетния знак на Държавна опера Стара Загора.

Спектакълът, на който присъствахме, наистина потвърди думите на Силвия Томова, която е и постановчик на „Лебедово езеро“, че трупата е на световно ниво. Гениалната музика на Чайковски, прецизната постановка, изящните костюми на Денис Иванов, бестящите солисти и кордебалет, изумителните Анелия Димитрова и Денис Черевичко, превърнаха вечерта в празник на красотата, на духа, на естетиката, на хармонията.

Всъщност, тази красива приказка за силата на любовта, не може да се разкаже. Тя само може да се преживее и да събуди всички човешки сетива към доброто и истинското щастие.

Ах, тази Анелия Димитрова, ах нейните Одета -Одилия…Това крехко, грациозно момиче, притежава не само божия дар да танцува изумително. С играта си успя да предаде на публиката огромен букет от чувства – любов, радост, вяра, упование, отчаяние, болка, страдание, тъга, надежда, вярност, сила, мощ, характери…Заедно с това перфектна техника, елегантност и скромност, изработен всеки миг и всеки детайл до последната фаланга на пръстите на ръцете – криле на лебед – ту прекършени, ту борещи се срещу стихиите.

Завладяващо е изкуството на Денис Черевичко – типичен представител на голямото руско балетно изкуство. Освен безспорните му танцовални качества, той покори публиката с актьорския си талант и с изумителното си партньорство, което осигури на Анелия сигурност и максимална отдаденост на действието.

Публиката възнагради с дълги аплаузи и овации незабравимия спектакъл на „Лебедово езеро“, едно бижу в големия вече репертоар на балетната трупа на Старозагорската опера. Искрена благодарност и респект!

Росица Ранчева