Ученици от ГПЧЕ“Ромен Ролан“ бяха част от Българския национален отбор по Иформационни технологии на престижно състезание

По повод седмицата на програмирането ви представяме разказ на част от Българския национален отбор по Иформационни технологии:

От 28 до 31 юли 2019 г. в Ню Йорк, САЩ, се проведе най-популярното състезание по информационни технологии за технологични умения върху продуктите на Microsoft.

На поредното, 18-то издание, конкурсът привлече повече от 85 000 кандидати от 119 държави, което е 12% увеличение на участието в сравнение с 2018 г. До финалите в Ню Йорк достигнаха 462 ученици от 57 държави.

За втора поредна година в Българския национален отбор по ИТ, организиран от Стопанския факултет на СУ “Св. Кл. Охридски“ , участват  ученици от ГПЧЕ“Ромен Ролан“. Четирима от шестчленния му състав са: Габриела Посталова и Ирен Христова от 11. Б клас, Виктория Кабаиванова от 9. И клас и Пламена Стоянова от 10. Ж клас. „Горди сме с представянето на нашите ученици и петото място в топ 10 на Виктория в категорията Microsoft Word® 2016. Благодарим на Община Стара Загора за съдействието и подкрепата на тези талантливи деца да участват на престижното състезание в САЩ!“ –пишат роменролановци.

Ето кратък разказ на четирите момичета:

„Доказахме, че с усилена подготовка, желание и най-вече търпение, човек може да постигне това, за което мечтае. Ние: Габриела, Ирен, Виктория и Пламена, станахме част от Българския национален отбор по ИТ и взехме участие в състезанието, а тази година към отбора се присъедини и Виктория. Състезанието се проведе в американския метрополис – това е градът, който никога не спи – Ню Йорк. Самото пътуване беше с продължителност 18 часа. Пътувахме с метрото до 42-ра улица. Като слязохме, се отправихме към стълбите, за да излезем навън. Бяхме замаяни от гледката, която се разкри пред очите ни – красиви високи сгради. Попаднахме в един нов свят. С целия си багаж минахме по Times Square. Бяхме настанени в най-известния хотел в Ню Йорк. Силно впечатление в него ни направиха асансьорите, които се намират в средата му – всичко се вижда от тях, защото са с прозрачни стъкла. Първото нещо, което прикова нашите погледи беше гледката – реката, която минава наблизо, офисът на Yahoo. Първата вечер от състезанието ни бяха организирали парти. Благодарни сме на Мат – човек от организаторите, който ни забавляваше през цялото време. Точно тогава се запознахме с отборите от Чехия, Босна и Херцеговина и Нова Зеландия.

Много приятни бяха разходките ни. Вървяхме пеш до кея, там се качихме на ферибота, за да отидем в Бруклин. Всъщност след състезанието ни раздадоха карти, които служиха за пропуск навсякъде. Посетихме One World Trade Center, Стоковата борса, Rockefeller Center, Статуята на Свободата.

Последния ден тръгнахме към Вашингтон, после пътувахме до Бъфало. Успяхме да разгледаме Ниагарския водопад и от американската страна, и от канадската. След това тръгнахме за Торонто. Там се убедихме колко мили хора са канадците. От Торонто тръгнахме за Милано, а от Милано – за София.

Това беше едно уникално преживяване, свързано с много впечатления, нови приятели, разглеждане на забележителности и безсънни нощи. Състезанието ни предостави и възможността да представим своята родна страна на такива значими световни финали.

Технологията навлиза все повече и повече в нашето ежедневие и става част от живота ни, затова това състезание привлече нашето внимание и решихме да участваме. Насърчаваме и вас да го направите. Гордост бе за нас да сме част от Националния отбор по ИТ. С това участие в Световното първенство на Microsoft Office Specialist ние придобихме увереност, повече мотивация за постигане на нашите цели и мечти и дисциплинираност.

Изключително благодарим на г-жа Живка Недялкова и г-жа Радостина Кръстева, които ни подготвиха, подкрепяха и мотивираха през цялото време!“