Изложба за любовта на Пенка Касабова към великия Борис Христов и към децата откриха в Къща-музей „Гео Милев“

Пенка Касабова е родена в Стара Загора през 1901 г., в семейството на българския учител Милю Касабов. Сестра е на големия Гео Милев. Като дете мечтае да стане астроном, но завършва педагогика в National College of Education, Chicago Kindergarten College. Благородна, интелигентна, образована и невероятно пламенна личност, Пенка Касабова остава в историята като „педагог на педагозите“, но и като жената, която има специално място в сърцето на световноизвестния бас Борис Христов. Тя си отива от този свят през 2000 г., оставяйки „кошер“ от последователи и огромна следа в историята на педагогическото образование у нас.

В края на живота си Касабова казва, че не съжалява за своя професионален избор да се отдаде на децата. „Отдаденост“ е и заглавието на експозицията, с която Къщата-музей „Борис Христов“ София, гостува на Къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

Автор на изложбата е Елена Драгостинова – директор на Къщата на Борис Христов. По време на официалното откриване тя посочи, че изложбата е създадена през 2017 г. Преровен е голям архив и са ангажирани много хора, за да се осъществи. Виолета Цонева, която е от семейството на Леда Милева и Пенка Касабова е направила дарения на много фотографии, свързани с Касабова и Христов. Преди години, като журналист, Драгостинова е направила интервю с Пенка Касабова, в което много пространно е разказала за това как протича кариерата на Борис Христов в чужбина и какво е той за националната и за световната култура.

„Изложбата „Отдаденост“ е дума, която характеризира 100% личността на Пенка Касабова, разказа специално за dolap.bg Елена Драгостинова.- Когато реши да прави нещо наистина е всеотдайна. Тя е всеотдайна в любовта си към Борис Христов. Тя е човекът, който го насърчава, който го повежда по непознати до момента пътеки в музиката. Той е имал богата музикална култура преди да се срещне с нея, но тя му открива нови музикални хоризонти. Когато на Борис Христов се отваря възможност да продължи музикалното си обучение в Рим осъзнава, че ще остане цял живот сама, но тя се жертва за него именно в името на любовта. Както знаем, след това са имали много малко срещи, но са показвали, че любовта никога не умира.

Другата отдаденост на Пенка Касабова е мисията й да създава личности, без да бъде диктатор. Тя е умеела да открива таланта във всеки поотделно и да му посочва правилния път, по който ще стигне до мечтата си. На такъв принцип са създадени многото детски градини, за което играе голяма рола. Завършила е висше образование в университет край Чикаго и когато се завръща в родината, започва да създава верига от детски градини. В тях най-важен е принципът за уважение на детето като към възрастен. Въпреки това, детето си остава дете. То трябва да бъде възпитавано чрез играта, чрез колкото може повече изкуства. Затова тя е привличала към детските заведения едни от най-великите умове в България – художници, писатели, музиканти, артисти, така че дето да има контакти с голямото изкуство. Освен това тя е изследвала контакта дете-родител, учител, общност, държава. Това е неразривна ползотворна връзка“, каза Драгостинова.

Изложбата е от 11 табла. Условно е разделена на две части. От една страна може да се проследи това, което се е случвало между Касабова и Христов като забавления, компания, интелектуална среда. Има много любопитна снимка, на която двамата са стъпили върху

една лодка с опънати платна, с полет напред. Но, за съжаление, този полет е прекъснат и от войната и от съдбата.

От другата страна още пет табла са със снимки, предоставени от Музея за образование в Габрово. Това са фотографии на Пенка Касабова като преподавател на учителите в детските градини. Личи топлата атмосфера, в която са се възпитавали децата, хубавите предмети, от които са заобиколени, реда и чистотата и техните усмивки. Тя винаги е считала, че на детето трябва да се гледа като на дете.

Най-важните принципи, върху които се гради педагогическата идея на Касабова са: Детската градина е градина от деца. Т.е. в детската градина има много цветя и всяко от тях изисква специална грижа и внимание; Детската градина не е заведение за предучилищно образование, а мястото, където чрез игрите и заниманието с изкуство, детето ще премине по-нататък в следващо познание. Касабова е държала детските градини да бъдат във взаимодействие помежду си. Да бъдат единна система, която да дава отражение и върху обществото в устрема напред.

Последното табло, което затваря изложбата, е единствената цветна фотография в цялата изложба. На него Пенка Касабова е с букет на една от нейните годишнини. Снимката е подкрепена с цитат, изваден от нейна книга:“Някога мечтаех да се занимавам с астрономия, да наблюдавам звездите на небето. А те звездите били тук – чисти детски сърца, звездички!“

Нино Луканов, председател на Музикалното общество „Борис Христов“ в Стара Загора направи безценно дарение на Къщата „Борис Христов“ в София. Той подари четири големи черно-бели портрета на 35-годишния оперен певец в ролята на Борис Годунов от едноименната опера, по време на първото му гостуване в операта Ковънт Гардн, Лондон. Той подари и първия портрет на Борис Христов, направен от художника Васил Стоилов на 5 октомври 1939 г, когато оперният певец е на 25 години. Портретът е направен по средата на романтичния период във взаимоотношенията между Пенка Касабова и Борис Христов. Една любов, за която може да се напише многотомен роман.

Откриването на изложбата „Отдаденост“ ще се запомни и с още едно събитие. За първи път в 61-годишната история на Къща -музей „Гео Милев“ прозвуча пиано. То е подарък от директора на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов. Благодарение на този изключителен жест посетителите се насладиха на изкуството на оперните солисти Емилия Джурова и Ивайло Джуров. Под акомпанимента на пианистката Светлана Денева те изпълниха концертна програма.

Изложбата ще остане до 18 октомври 2019 г.

Росица Ранчева