Изложба „Ерос и Танатос“ на Франческо Калипари – балетист в Старозагорска опера

ИЗЛОЖБА

„Ерос и Танатос“

Франческо Калипари

Откриване: 15 октомври, 18 часа, фоайе на Държавна опера-Стара Загора

Франческо Калипари е роден на 8 януари 1990 г. в Локри , древен град в Южна Италия. Завършва Института Pietro Mazzone в родината си, а в последствие и курсове на Националната танцова академия в  Рим. Непрофесионално с рисуване се занимава от 2017 г.

Артист-балетист в балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора от края на сезон 2018/2019 г.

„Стилът на картините на Франческо Калипари, като него самия, не се очертава лесно.  От една страна е любовта към формата, пропорцията, хармония и класицизъм, каращи го да се приближава до най-големите автори на Ренесанса и античното изкуство. От друга – в него има един „дионисиев дух“, вид творчески хаос, който го кара да се колебае – от най-чистите абстрактни спекулации върху цвета до постоянното експериментиране с нови материали, превръщайки някои произведения в истински полиматериални структури.

В много от картините на Франческо Калипари откриваме изрична препратка към творчеството на Алберто Бури, италиански художник на ХХ век с огромен принос в изкуството след Втората световна война. От Бури той наследява похват на художествено изследване, което пресича тясната граница на живописта, пренасяйки целта си към изследване на изразителните качества на материала, но и вярност към художественото изображение.“

 Събитието е посветено на 70 години Балет в Стара Загора

Изложбата ще открие Милен Алагенски, председател на СБХ-Стара Загора.