10 октомври – Световен ден на психичното здраве

Ние от Дневен център „Св.св. Козма и Дамян“ отбелязваме всяка година Деня на психичното здраве, 10-и октомври, с различни инициативи. Oбщата цел е повишаване на осведомеността относно проблемите на психичното здраве по света и у нас и мобилизиране на усилията в подкрепа на психичното здраве.

Тази година фокуса пада върху наболялата тема за Самоубийството.
По данни на Световната здравна организация близо 800 000 души умират поради самоубийство всяка година, което е един човек на всеки 40 секунди.
Самоубийството се случва през целия живот и е втората водеща причина за смърт сред 15-29 годишните в световен мащаб.
Тези стряскащи числа, провокират Организацията да старира кампанията „40 секунди на действие – да работим заедно за предотвратяване на самоубийствата“. Темата е избрана, за да се подчертае, че сътрудничеството е от основно значение за ефективната превенция на този глобален проблем.
Всеки може да помогне.

Програма на 10 октовмри, 2019г.

– 09:00 ч. Св. Божествена литургия и молебен за здраве, отслужени в параклис
“Св. Св. Козма и Дамян” от о. Йордан Карагеоргиев;

– 13:00 ч. – Прожекция на филм „За самоубийството” на сценаристът и режисьор Ивайло Симидчиев, залата на РБ “Захарий Княжески”

– 14:30 ч. – 15:00 ч. – Кафе пауза

– 15:00 – 16:30 ч. – Дискусионно студио на тема “Смъртта не е изход. Животът е надежда” с водещ Николай Петров (психолог) и гости: Ваня Бухчева, (клиничен психолог), Екатерина Зафирова, (клиничен психолог), д-р Димитрова (психиатър),
о. Йордан Карагеоргиев , залата на РБ “Захарий Княжески”

– 16:30 – 17:00 ч. – Пускане на балони с послание за психично здраве от терасата на РБ “Захарий Княжески”

Време е тази тема да бъде разглеждана открито, време е да посочим хората, тръгнали си от този свят без време, не да одумваме, а да обсъждаме, да търсим изходи от безизходицата и да изберем живота, защото животът е всепобеждаващ, защото “Смъртта не е изход. Животът е надежда” .

Очакваме Ви!