Трети фестивал „Здравей, Здраве“ организират в Стара Загора

На 12 и 13 октомври в  НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ в Стара Загора ще се проведе третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“ . Форумът, който ще протече под мотото „ЕдинЕние“,  се организира със съдействието на Община Стара Загора.

Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве като използва ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора. Той цели да се информират хората и да се провокира интерес към здравословния начин на живот, да се представи широка гама от естествени начини на възстановяване на здравето, за предотвратяване на заболявания. Дава се трибуна на холистични лекари, консултанти, терапевти, треньори на лечебни двигателни практики, които представят впечатляващ и завладяващ свят в полза на здравето.

Откриването ще бъде на 12 октомври (събота) в 9.00 часа пред читалището  с участието на Общински духов оркестър, танцово певческа група „Ангелски криле“,  мажоретен състав на Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора и танцовия състав на Община Стара Загора с ръководител Марина Тенева. Симона Ненова от Шесто основно училище „Свети Никола“ ще изпълни песен за Стара Загора.

„Много нови идеи има тази година. Очаквайте много нови гости и изненади“, съобщи Боряна Узунова, организатор на Фестивала.

За пръв път е организирана специална детска програма. В двора на читалището ще работи  специален кът „За децата с любов“. Там малчуганите ще могат да се забавляват в грънчарската работилница на троянския майстор Иван Тошев, в работилница за оригами, както и в работилница за вкусни картинки от плодове и зеленчуци с децата от Детска градина №10 „Светлина“.  „Много интересно начинание е детската хоротека, в която децата от танцов състав „Българче“ при Шесто основно училище, ще учат връстниците си да играят различни хора,“ коментира Боряна Узунова. Фондация „ Грижа за здравето“ съвместно с клуб „Роден за приключения“ организират детски образователни игри за здравето.

В залите на читалището ще има занимания по йога за деца с Деш и Галя, а доц. Руска Паскалева от Тракийския университет ще говори за превенция на гръбначните изкривявания при децата. Лекцията ще бъде съпроводена с демонстрация.  Сугестопедичен център за предучилищна и начална подготовка „Боян Мага“ пък ще представи открит урок по български език за предучилищна възраст и първи клас.

Сред известните лектори в третото издание на фестивала са д-р Румен Стоилов, който ще открие с лекцията „Как да останем здрави в новата реалност за България и света“, Кирил Кирилов, алпинистът Атанас Скатов, Галина Герасимова, Андрей Грива, проф. Дамян Попхристов и др.  Над 40 са лекторите и презентаторите в двата фестивални дни. Всички те са ерудирани и работещи дълги години в своята област специалисти.

Фестивалът ще бъде закрит с лечебен сеанс „Астрофонотерапия“, в който композиторът Петър Бакърджиев ще композира на живо лечебна музика и ще бъдат показани лечебните картини на старозагорката Генка Иванова.

Тази година базарът, съпътстващ фестивала, ще бъде на открито пред читалището и в него ще участват над 50 български производители и едни от Китай. Ще се предлагат хранителни добавки, натурална козметика, масла, естествени камъни, амулети. Ще има и уреди за измерване на остепороза, за квантова диагностика и електропунктурна диагностика. Ще се предлага и дегустация на веган продукти.

Росица Въльовска

Община Стара Загора