Есенният салон на художниците 2019 – цветно, мащабно, изненадващо

Рекордно много заявили участие автори – 69 със 127 творби.

От тях селектирани за участие са 62 автори с 93 творби.

Нови имена – Милена Панайотова, Пеньо Пенев, Данко Стоев, Свилена Тенева, Катерина Иванова, Мария Петкова и др.

Участници от: Чирпан – Владимир Кондарев, Гергин Гергинов, Зафер Мехмед, от Казанлък – Елеонора Атанасова-Петрова, Румен Рачев, от Чирпан…

Това са цифрите и данните за „въведение” към тазгодишното издание на Есенен салон на художниците 2019 г., който се откри в Зала „Байер“. От 1946 г. насам (но не всяка година, имало е и прекъсвания) Есенният салон събира творбите на художниците на Града на липите и е неотменна част от проявите, посветени на Празника на града ни – 5 октомври.

От тази година Есенният салон се представя от новия председател на СБХ-Клон Стара Загора Милен Алагенски и носи заряда на младостта. На откриването му точно в Деня на Стара Загора присъстваха и много млади хора, сред които Живко Тодоров. Той поздрави сърдечно присъстващите за празника и изрази радостта си, че в града ни има все повече млади художници.

„Есенният салон е средище за обмен на идеи, той ни прави сплотени, в него спорим, дебатираме, всяка година се стараем да привличаме нови автори” – каза Милен Алагенски.

Той покани Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора да връчи наградите на номинираните трима автори – за живопис, Пламен Кирилов и Никола Москов и за скулптура – Слави Славов.

С Голямата награда на есенния салон – Плакетът „Тракийски конник” от скулптора Александър Козарев бе отличен Слави Тенев.

Слави Тенев завършва Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ със специалност „Плакат“. 15 години преподава това и в Художествената гимназия в Казанлък. Рисува и с масло, и с пастел, предимно пейзажи. С двете си картини „Клоун” и „Риба”, с които участва в Есенния салон, е нов, различен, тотално – за мен. Свежите, весели, ликуващи платна са радост за очите и сърцето. Приличат на илюстрации на детска книга – от тези книги, които човек купува и подарява веднъж в живота си на любимо дете, защото остават вечни детски книги, класика и съвършенство и са скъпи, луксозни книги.

До двете картини на Слави Тенев в изложбата в Зала „Байер” са подредени и платната на талантливата му дъщеря – Свилена Тенева. Изключително щастливи след награждаването, баща и дъщеря позираха за снимки с огромно удоволствие. Слави Тенев благодари на учителя си Никола Москов, а младата Свилена – на своя най-голям учител…баща си.

„Празникът на Стара Загора съвпада с Международния ден на учителя. Сред художниците на Стара Загора има много преподаватели, благодаря им и им честитя двойния празник! Всички участници в изложбата сте стожери на духовността, която непрестанно трябва да бъде обогатявана. Старозагорци имат право на такива прекрасни събития като този Есенен салон” – с тези думи се обърна към присъстващите Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора.

Какво прави впечатление на това издание на Есенния салон?

  • Големите формати! Повечето картини са с големи размери и директно внушение. Не е нужно вглеждане и съзерцание. Излъчването им влиза право в целта.
  • Цветове, много цветове! Дори земните цветове на двете платна на Петър Петров не са монотонни, а той е един от любимите ми автори. Нежен и лиричен, и този път.
  • Изненади! Че може ли творец без изненади! Картините на Слави Тенев бяха изненада за мен, както и Валентин Дончевски, този изтъкнат рисувач, който открих наново…с малката пластика „Бикът”. Разнороден талант! Роси Попчева с нейната „През девет планини в десета”…И още и още…
  • Нежна поезия в картина! Това е за  моят тотален хит от тазгодишното издание – картината „В полунощ” на Пламен Кирилов! Или картината е сътворена по стих или…само си представям, какво стихотворение би се родило от тази картина. Неслучайно младият автор бе веднъж вече носител на Голямата награда на салона, а тази година бе отличен с Номинация.

Успех и на тазгодишното издание на Есенен салон на старозагорските художници, много продадени картини и удовлетвореност!

Ако всяко издание показва пулса на гилдията точно в този момент, то бихме казали – пулсът е равномерен, ясен, отчетлив, показва един здрав и жизнен организъм, който се развива и обновява!

Уляна Кьосева

Снимки на Жейна Желева и автора