Алпинистът Атанас Скатов ще участва в „Здравей, Здраве“

На 12 и 13 октомври 2019 г. в Стара Загора ще се проведе за трети път Фестивалът „Здравей, Здраве!“ с мотото ЕДИНеНИЕ. Фестивалът популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве, като използва основно ресурсите на Стара Загора и за Стара Загора.

 До началото на фестивала на 12 октомври в различни публикации ще ви представим основните лектори във Фестивала, които ще изнесат своите беседи в голямата зала на Читалище „Св.  Климент Охридски“

 На 13 октомври от 10.00 – 11.00 – Атанас Скатов, алпинист, ще говори на тема: „Как се сбъдва мечта“.

Атанас Скатов е височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции. По професия е агроном по растителна защита. За по-малко от 7 години успява да изкачи 11 върха с височина над 8000 метра и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.

За последните 7 години, Атанас Скатов участва в 20 експедиции по света като успешно изкачва 17 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене. Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 150 лекции и семинари свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Атанас Скатов пише книги, които се радват на всеобща популярност, като търсенето наложи да бъде издаден нов тираж от първата му книга. До момента вече пет негови книги са на пазара.

Информация от Интернет от 3 октомври:

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи четвъртия си осемхилядник за тази година – връх Дхаулагири в Непал и подобри личния си рекорд до момента – 3 върха за една година, съобщават на страницата във Фейсбук Atanas Skatov Sportist.

С височината си от 8167 метра Бялата планина (в превод от санскрит) се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на нашата планета.

В 11:56 мин. българско време Скатов изпрати съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последния лагер до върха е продължил 19 часа.

Към атака на върха са се отправили в началото около 40 алпинисти от различни експедиции, но до върха са достигнали около 8 човека.

Връх Дхаулагири е четвърти осемхилядник за Атанас Скатов през тази година, след като изкачи по-рано през май Канчендзьонга и Гашербрум 1, както и Гашербрум 2 в Пакистан. Той е 10-ти връх за него от втория му проект за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.

До края на проекта остават за изкачване още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма.

С това си изкачване Скатов става и първият българин с 11 изкачени осемхилядника (връх Еверест е изкачвал 2 пъти).

През 2017 година алпинистът успя да стане и първият българин завършил проект за изкачване на 7-те континентални първенци на планетата (Seven Summits Vegan) отново с растителен режим на хранене.

Постижения:

Първи и единствен българин изкачил връх Еверест по северния и по южния ръб.

Най-​бързо българско изкачване на два върха над осем хиляди метра – ​Еверест и Лхотце за 5 дни и 11 часа през 2017 г.

Най-​бързо българско изкачване на три върха над осем хиляди метра – ​Кангчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 за 64 дни през 2019 г.

Най-​бързо изкачване на връх Макалу, 8481м, цялата експедиция за 94 часа (световен рекорд за най-​бърза експедиция на върха само с една нощувка на базов лагер).

Първи веган в света успял да завърши проекта „СЕДЕМТЕ КОНТИНЕНТАЛНИ ПЪРВЕНЦИ„ за изкачване на най-​високите върхове на седемте континента на планетата.

Първи веган в света изкачил връх над 8000 метра без помощта на Шерпа и изкуствен кислород.

Златна България: Спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест.

Почетен гражданин на град Сливен, 2015 г.

Грамота за цялостен принос за развитието на град Сливен, 2016 г.

Златна България: Спортист на месец май 2018 г. за изкачването на връх Чо Ою.

Топ 10 спортист на град Варна за 2018 г.

b2b Media: Зелена личност на България 2019.

Спортист на Варна за месец май 2019 г. за изкачването на връх Кангчендзьонга.

Спортист на Варна за месец юли 2019 г. за изкачването на връх Гашербрум I и връх Гашербрум II.

Златен почетен знак на кмета на град Варна за цялостен принос за разпространението на Варна-Европейски град на спорта 2019.

Награда „Сребърен сокол“ за спортисти, проявили огромна смелост в своята област, за изкачването на три осемхилядника в един сезон, 2019 г.

„Когато съм в планината се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности.

Обичам много България и природата и специално се завърнах да живея в нашата родина.

Имаме уникална планета, която е прекрасно място за съществуване на нашата човешка раса. За съжаление с глобализирането и индустриализацията все повече унищожаваме природата и най-​вече екосистемите. Всеки ден изчезват растителни и животински видове. Боли ме за тази планета и искам това, което аз виждам сега с очите си, мириша с носа си, чувствам с кожата си и дишам с дробовете си, да могат и нашите деца, внуци и правнуци да имат същият шанс и те да се насладят на красотата и вдъхновението на нашата природа. Просто нека всички се опитаме да живеем колкото може природосъобразно и се опитваме с елементарни неща да предпазваме нашата планета от замърсяване.

Консумацията на месо и животински продукти оказа своя отрицателен отпечатък върху околната среда на планетата. С нарастване на човешката популация на планетата, нараства все повече и търсенето на месо и производните му, което доведе до нарастване на броя на фермите за отглеждане на животни. Това от своя страна доведе до разрушаване на озоновия слой от метана, до замърсяване на водите и почвите, до изсичане на гори и джунгли, до заличаване на растителни и животински видове и като цяло до затопляне на планетата и промяна на климата. Затова искам да покаже, че и без месо може да се изкачват най-​високите и най-​трудни върхове на планета. Дори хората да намалят наполовина консумацията си на месо и животински продукти, това ще се отрази благоприятно на нашата екосистема.

Целта е хората да намалят с 50 % консумацията на животинска храна, като тези 50 % ги заменят с растителна храна. Това ще окаже единствено благоприятно въздействие първо върху здравето на човека, върху опазване на природата, както и намаляване броя на отглежданните животни. Ползите са много без никакво отрицателно въздействие.“

Атанас Скатов