Стара Загора тържествува на своя велик ден

Вечерта на 4 октомври 2019 г. с тържествена заря – проверка и поднасяне гирлянд на славата пред паметника „Защитниците на Стара Загора -19 юлий 1877 г.“ и на символичния камък за възстановяването на града, започнаха тържествата посветени на Деня на Стара Загора и 140 години от началото на възстановяването на града.

Командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов прие тържествения строй и поздрави войните по повод Деня на Стара Загора.

„Пети октомври е свещена дата в историята на града ни, каза в словото си зам.председателят на Народното събрание Емил Христов.- Тя винаги ще ни напомня за огромната любов и вярата на нашите предци, решили от хаоса на пепелищата да възродят за нов живот своето родно място. В този ден хвала и почит на тях, положили началото на разсипаната, опленена и изгорена Стара Загора!

Вече 140 години поколение след поколение влагат любов и воля, мисъл и труд, за да бъдат достойни за тази слава! Нека да служим вярно, всеотдайно, безкористно и честно, със сърце и душа на тази стара и вечно млада Стара Загора“, пожела Емил Христов.

С падане на колене, граждани и военни почетоха паметта на героите загинали за свободата на Стара Загора и на България.

Огнени илюминации озариха небето над града в чест на празника.

Камбанен звън от всички храмове възвести началото на 5 октомври 2019 г.- Денят на Стара Загора. В катедралния храм „Св. Николай“ Негово високо преосвещенство старозагорският митрополит Киприан отслужи Света божествена литургия за здравето и просперитета на старозагорци и за сполуките на града-герой.

С военен церимониал в парк „5октомври“, на мястото, където преди 140 години княз Алеко Богориди е положил символичния камък за начало на възстановяването на изпепеления град, на Паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и паметната плоча за увековечаване на това знаменателно събитие, бяха положени венци и цветя на признателност .

В 9:30 ч. в зала „П.Р.Славейков“ с прозвучаване на химна на Стара Загора по текст и музика на проф. Петър Жеков, започна тържествената сесия на Общинския съвет по повод Деня на града. Сред гостите бяха Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, депутати, ръководството на Община Стара Загора, общински съветници, почетни граждани на Стара Загора, кандидати за кметове и общински съветници за предстоящите избори. Музикален поздрав към присъстващите отправиха инструменталисти от оркестъра на Държавна опера – Стара Загора и солистката Елена Петрова.

„Заставам пред всички вас с доблест от добрите решения, взети от Общинския съвет през изминалия мандат. Важните и тежките казуси, белязали нашата работа, дадоха частица бъдеще, за да вървим напред. В дни като днешния, освен за празник, обръщаме глава и за равносметка – защото обликът на нашата свидна Стара Загора е плод на усилията на много хора, преживели много безсънни нощи и усърдни дни, за да се материализира визията за модерен и напредничав европейски град“. Това каза в словото си председателят на Общинския съвет Таньо Брайков. „Ние, старозагорци, имаме мисията да отговорим с работа и още работа на завета на нашите предци, сътворили истинско чудо – възкресили един изпепелен до основи град – град въздигнал се и вперил поглед напред и нагоре. Родолюбието, което носим трябва да пазим и предаваме. Независимо от ежедневните неволи, нека изпълняваме достойно мисията си на човеци, граждани и управленци. Да подхождаме към всеки проблем с разум и сърце…

Горд съм, че имам възможността да пожелая на всички вас здраве, взор за мечти и простор за дела! Честит празник!“.

По време на тържествената сесия председателят на Общинския съвет връчи отличията за „Почетен гражданин на Стара Загора“ на новоизбраните Мария Жекова, дарител на сградата, в която ще се помещава Център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ и на балетната прима и дългогодишен ръководител на школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ – Снежана Дескова.

„Поздравявам всички жители и гости на Стара Загора с празника днес. Нека се грижим за престижа на нашия град, който доби истински европейски облик. Сърдечно благодаря на Инициативния комитет, предложил ме за удостояване с тази престижна награда, както и на нашия млад и деен кмет Живко Тодоров. Горда съм, че продължавам делото на моя брат – проф. Петър Жеков, за когото Стара Загора беше всичко“, каза Мария Жекова.

„От сърце благодаря на ръководството на Община Стара Загора, на НЧ „Родина“, на Старозагорската опера, в която мина почти целия ми живот, на моето семейство. Благодаря, Стара Загора!“- каза и примабалерината Снежана Дескова.

В 10:00 ч., на общинския площад, след като бригаден генерал Стоян Шопов, командир на Втора механизирана бригада прие представителната военна част, под звуците на „Мила Родино“, знаменна група от бригадата издигна националния трибагреник и знамената на Стара Загора и Европейския съюз.

За Стара Загора, за вярата, честта и доблестта на първостроителите празнични слова произнесе Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора:

„140 години поколение след поколение се вдъхновяват с много любов и мисъл, труд и мъдрост за възстановяването на Стара Загора, за да го има днес този толкова прекрасен град. На 5 октомври 1879 г. е поставен първият камък, който е символ на единението и на възвесяването на духовната мощ на всички старозагорци, отдали труд, мисъл и живота си за възстановяването на града. Този символ тачим и днес. Той продължава да ни вдъхновява, за да имаме днешната заслужена оценка: Стара Загора е прекрасен, модерен, европейски град. Всичко това се дължи на упорития труд, на всичката инвестиция от всички вас, уважаеми старозагорци!

Осъзнали вярната посока, днес ние имаме още по-големи претенции, нещата да се случват по-качествено, по-бързо и по-ефективно. Имаме основание за това.

Нека си пожелаем днес да бъдем вдъхновени и окрилени с вяра в утрешния ден. Всички имаме една мечта- да пребъде Стара Загора! Искаме младите хора да останат да живеят и да допринасят за този град. Да творим и се радваме на успехите!

Празнувай, Стара Загора, имаш основание за това! Честит да бъде този празник!“, каза в словото си Иванка Сотирова.

Слово произнесе и Старозагорският митрополит Киприан:

„Скъпи и обични старозагорци,

Днес ни събира празникът на нашия древен и красив град Стара Загора. Град излязъл от руините на изпепелените до основи сгради от турския поробител, напоени с мъката на българското сърце, на нашите майки и деди, на нашите родни мъченици, възкресили с вярата си достойнството на майка България.

Преди 140 години, на 23 септември 1879 г. (5 октомври нов стил б.а.) генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди, в присъствието на търновския митрополит Климент, на областния управител Нестор Марков, на кмета на града Стефан Салабашев, тържествено полага основния камък за възкресението на града.

Минали са две години от опустошителното опожаряване през Руско-турската освободителна война и само една година от освобождението на родината ни, а нашите сърцати предци, с доброволен труд започват съзиждането му. Издигнат от пепелта, той продължава своята история. Защото в нея са вплетени житейските пътеки на хора, носещи българското самосъзнание и родолюбие. Градът ни, който е един от древните в света, е известен през епохите с много имена. Наричаме го град на липите, на правите улици, на поетите, но знаейки историята и страданията на жителите му, трябва да го назовем ясно като град на мъчениците. Хиляди наши сънародници са посечени заради вярата си в това число жени, старци и невръстни деца. Тук се водят знакови кръвопролитни битки на Освободителната война, като тази на Самарското знаме, останало национална светиня. Знаме, чиито паметник се издига високо над Стара Загора, вечно напомнящ за напоеното й с кръв мастило и минало…

Днес, перлата на равна Тракия е обаятелен европейски град и едно от най-предпочитаните места за живеене в родината ни. Модерен и красив, съчетава забележителната си история с духа на съвремието, с пъстрото богатството на образователни и културни институти. Престолен център на Старозагорска епархия, Стара Загора не само дава името си на епархията, но и с духовния живот на хилядите вярващи сърца в него, с богослужбите в храмовете и параклисите на територията му, съхранява огъня на българщината и на родната ни православна вяра.

Нека по неизказаната си милост Бог да дари всички ни със своето благословение, за да процъфтява градът ни и занапред през годините, да се извисява духовно все повече и повече. Да израстват децата ни в послушание и обич към родителите и учителите и възпитание в род, родолюбие и християнски ценности.

Божията благодат да пребъдва над Стара Загора, над нашия български народ, над нашата прекрасна родина, сега и навеки! Амин!“, пожела Старозагорският митрополит Киприан.

Водещият на празника, актьорът Ивелин Керанов, прочете Поздравителен адрес от президента Румен Радев.

По традиция временно изпълняващият длъжността кмет на Община Стара Загора инж. Янчо Калоянов връчи символичния ключ на града на Теодора Иванова от СУ „Иван Вазов“, новоизбран 23-ти кмет на Млада Загора.

“Ние младите отново ще обединим усилия и ще работим за нашия град. Нека именно тук сбъднем мечтите си“, каза Теодора Иванова и високо вдигна символичния ключ на града.

Най-младите граждани отправиха пожелание-клетва към всички, в чиито гърди бие пулсът на Стара Загора. 140 балона полетяха към небето с посланията за щастливо бъдеще.

След прекъсване от две години поради ремонтни действия, за първи път по новоизградената пешеходна зона тръгна празничното шествие. То беше открито от мажоретките на Центъра за личностно развитие и Общинския духов оркестър. След тях сред шпалира от хиляди граждани, преминаха официалните лица. След тях всички детски градини и училища, Тракийски университет, Операта, Кукленият театър, Библиотеките и Регионалния исторически музей, всички читалища, Общинският фолклорен състав, който на 4 октомври т.г. чества 10-тия си рожден ден, Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“. На края на шествието се изви голямо общоградско хоро.

Росица Ранчева