ОУ „Св. Никола“ отвори врати за Деня на Стара Загора

Послучай 5 октомври – Деня на Стара Загора, Шесто основно училище „Свети Никола“ организира Ден на отворените врати. На 4 октомври 2019 г. най- старото старозагорско школо, което през тази година ще празнува своята 177- годишнина, отвори широко врати за всички желаещи да посетят едно модерно и иновативно голямо училище.

Точно в 12:00 ч., въпреки дъжда, многобройните посетители бяха посрещнати с изпълнение на фанфарната музика, на мажоретките и по стар български обичай с голям бял хляб и мед. Сред драгите гости най-много бяха родителите. Но своето уважение заяви зам.кметът Иванка Сотирова и ръководството на Кукления театър

в лицето на директора Дарин Петков и заместника му Татяна Калчева, проф. Христина Милчева декан на Медицинския колеж при Тракийски университет и др.

Водени от директора Дарина Гайдарова гостите тръгнаха по коридорите, тематично украсени с табла с рисунки на учениците, изложби от приложни работи, „разказани“ приказки в големи цветни пана, портретите на българските владетели, ликовете на българските просветители. Едно табло подробно проследява пътя на първото светско взаимно училище в Стара Загора, чиито наследник е днешното основно училище „Св.Никола“. В далечната 1841 г. даскал Атанас Иванов открива първото взаимно новобългарско светско училище. То се е помещавало в сградата на килийното училище към църквата „Свети Николай” и приема нейното име. През 1850 г. била построена специална сграда за нуждите на школото. Постепенно Светиниколското училище се утвърждава като водещо в града. Тази тенденция продължава и до днес. В него са учили Апостолът на свободата – Васил Левски, героите от Старозагорското въстание – братя Жекови и Кольо Ганчев. Тук е учителствал и Петко Рачов Славейков, който оглавява градската управа след Освобождението на Стара Загора през 1877 г.

Правят впечатления няколко уютни къта за забавление, за релакс, за поучение, за представяне на таланти. На един от етажите видяхме много кукли, от фонда на Кукления театър, който е в непосредствена близост до училището. Всеизвестен факт е, че публика на първите представления на всички нови пиеси са децата от съседното училище. Директорът Гайдарова с усмивка разказа:

Когато бяха изминали 4-5 месеца от миналата нова учебна година, попитах децата от подготвителната група знаят ли в кое училище учат, как се казва то? Куклен театър,

отговориха всички вкупом и на мене ми стана много драго, че заедно със знанията, голямото изкуство е рамо до рамо с нас“.

Разбира се, най-впечатляващи са 42-те класни стаи. В тях няма едновремешните чинове и катедра за учителя върху подиум. Масите са съединени в различни конфигурации, за екипна работа, за диалог, за свободно общуване. А стаите на първокласниците и второкласниците са приказки на живо – весели, светли, усмихнати, подредени… Навсякъде дъските са интерактивни. Спретнато, чисто, подредено с вкус и естетика.

От тази учебна година учениците ни учат в едносменен режим, обясни за Dolap.bg директорът Дарина Гайдарова. – Всички часове започват в 8:00 ч., но завършват по различно време, в зависимост от класовете. Първи и втори клас учат по 35 минути и приключват най-рано. Останалите са с по 40 минути.

Едносменният режим е най-благоприятен за оптимален учебен процес. Голяма част от учебната година е в късна есен, зима и ранна пролет, когато денят е най-къс. Това затормозява и организмът на децата. Сега идват и се прибират в светлата част но деня. Едносменният режим дава възможност на всички, които имат желание да се възползват от целодневната организация на учебния процес. Близо половината от децата ни и родителите им желаят да са на целодневна организация. Имаме ученически стол и децата са много доволни от храната. Дори тези, които не са на целодневна организация, се възползват от услугата. Едносменният режим дава възможност децата да разгърнат своите интереси. В училище имаме 24 клуба, които провеждат занимания в следобедните часове. Те са в три основни направления: образование, изкуство и спорт. Освен това учениците могат да се включат и в желани от тях извънучилищни форми. И най-важното – да имат време да се наиграят“.

Дарина Гайдарова обясни, че през миналата година Министерство на образованието и науката е отпуснало средства и всеки един от 1043 -те ученици от Шесто основно има лично шкафче. Децата вече не носят тежките раници от къщи до училище и не ги разнасят по етажите при предишната кабинетна система. Сега всеки клас си има класна стая.

Освен на моите колеги, специално на колегите от начален етап, които вложиха цялото си сърце, творчество и въображение, за да предадат особен дух и атмосфера на класните стаи, безкрайно благодаря и на родителите. Много от тях положиха големи усилия и заедно с нас пренасяха тежките мебели от стая в стая, почиствахме, боядисвахме, подреждахме с такова старание и грижовност, сякаш така подреждат стаята на собственото си дете у дома, каза г-жа Гайдарова. – Безкрайно съм им благодарна. Сигурна съм, че техният пример винаги ще бъде пред очите на децата им“.

Днес, в Актовата зала, послучай Деня на Стара Загора, всички близо 100 родители получиха Благодарствени адреси от директора на „Св.Никола“. Благодарствен адрес получи и директорът на „училището“ Куклен театър Дарин Петков.

Разбира се, от всички екстри, най- възхитителни бяха малките, големите и най-големите възпитаници на ОУ „Св. Никола“. Всички бяха облечени с празничните си униформи. Виолетова блузка или ризка и тъмно синя поличка или панталонче, а мъжленцата – и с вратовръзки. Големи сладури. Възпитани в добрия тон. Когато влизат в клас външни хора стават прави, поздравяват, отговарят на въпросите. Най- отдадени на урока бяха седмокласниците в новоизградения кабинет по компютърни технологии, на мястото на едно фоайе. По време на отворените врати, имаше и рецитации, и изпълнение на състав за народни песни…

Достойни потомци на достойни българи – ученици, учители и родители ще срещнат достойно на 5 октомври Деня на Стара Загора! Честит празник!

Росица Ранчева