Швейцарско-българска културна асоциация закупи нов роял „Петроф” за НУМСИ„Христина Морфова”

Нов роял от престижната марка„Петроф”, модел „Бора”, ще бъде официално представен на 8 октомври от 18.30 часа в залата на Музикално училище “Христина Морфова“ в Стара Загора, съобщи директорът Розета Величкова. Гостите  ще чуят концерт в изпълнение на малките пианисти от училището, както и на пианистките Михаела Стефанова и Сабина Ангелова, бивши възпитанички на училището, които живеят и работят от години в Санкт Гален, Швейцария. Михаела Стефанова пристигна специално за концерта в родния си град Стара Загора.

Пианото е закупено от Швейцарско-българската културна асоциация.  Средствата в размер на близо 30 000 евро са събрани от три благотворителни концерта – два в Швейцария и един в България. Първият благотворителен концерт “Класиката среща поп музиката”  се състоя на 12-ти април в  Старозагорската държава опера. В акцията по организиране на концерта се включиха Обществен дарителски фонд – Стара Загора, както и целият екип на оперната трупа, голяма част от които са също възпитаници на Музикалното училище „Христина Морфова”.

Швейцарската фондация “Якаранда”, както и Лайънс Клуб Стара Загора  също са помогнали  със значителни  дарения за реализирането на проекта.
(Пиано къща) Фирмата за пиана и рояли „Купфершмид” Санкт Гален, също е сред спонсорите, като е дала средства и е съдействала за поръчването на рояла и транспорта, разказа Михаела Стефанова.

Младата пианистка Михаела Стефанова е основател на Швейцарско-българската културна асоциация и е инициатор за благотворителната акция за събиране на средства за закупуването на инструмента от Чехия и транспорта до България. Родените в Стара Загора Михаела и брат и Маркиян Петков, който следва в престижния университет в Оксфорд, заедно с видния пловдивски тромбонист Красимир Стефанов, основават през 2018 година организацията в подкрепа на млади таланти в България и в чужбина. Днес асоциацията има членове в Санкт Гален, Берн, Цюрих, Баден, Люцерн, Барселона, Лондон, София и Пловдив, запалени меломани и музиканти.

Михаела Стефанова е завършила Музикалното училище в родния си град и Музикалната академия „Панчо Владигеров” с пиано и специализира във висшия университет по изкуства в Берн. Сега живее със семейството си в Санкт Гален, Швейцария, изнася солови и камерни концерти, преподава пиано в две училища и същевременно е органистка в три църкви.

Ежедневните  уроци, концерти и редовни изпити се провеждат на роял и на пиана в старозагорското музикално училище, които вече не подлежат на ремонт и Музикалното  училище в Стара Загора има спешна нужда от нови инструменти. Швейцарско-българската културна асоциация е готова да закупи още четири пиана, каза Михаела Стефанова.

Роялът „Естония» на Музикалното училище в Стара Загора също е дарен, но през 20-те от оперната прима Христина Морфова. Тя организира поредица от благотворителни концерти в Прага и подарява инструмента на родния си град.

Но това е друга история….

Инициативата за новия роял се ражда в Санкт Гален, главен град на едноименния швейцарски кантон.По тези места, някъде около 600 година се заселил ирландския монах Сен Гален (Санкт Гален), към когото се присъединяват и други бенедиктински монаси като него. Монасите от едно време били работливи хора и бързо построили цял град. След няколко века се замогнали достатъчно и с пари и с влияние и затова решават да направят нещо по-голямо и запомнящо се, което да привлича още хора по тези места. Построяват голямо абатството, чийто високи кули се виждат от далеч. И се ангажират с поредица от благотворителни акции до днес. От тях получава и първите си уроци по благотворителност старозагорската музикантка. Мисията на монасите бенедектинци се предава на местното население, така и Михаела Стефанова не забравя къде родена и решава да помогне на музикалното училище в родния си град.

Михаела Стефанова е готова с нов проект за закупуването на още четири нови пиана за училище „Христина Морфова”. Утре, 4 октомври, тя е поканена за среща със зам-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова, за да обсъдят новия проект

Румяна Лечева

кор.на БТА