Деца от ДГ 66 „Детски рай“ откриват прелестите на родната Стара Загора

В навечерието на 5 октомври, Деня на Стара Загора, деца от Детска градина No66 „Детски рай“ крачка по крачка започват да се запознават с емблематични места на родния град.

Четвърта група ,,Приказка без край’’ разчупи ежедневието и проведе своите занимания сред сакралното за всеки старозагорец парк Аязмо. Децата знаеха предварително за уникалния парк, който е създаден преди повече от 100 години от първия Старозагорски митрополит Методий Кусев, но сега го видяха и почувстваха с очите и сърцата си. Те се спряха пред грамадните кипариси и кедри, преминаха през горските пътечки, любуваха се на новите кътове за игри и забавления. Незабравим момент за всички беше поставянето на къщичка за птиците, които точно тяхната група измайстори.

Децата осъзнаха, че трябва да пазят и надграждат това наследство, което е неоценимо богатство , за да бъде вечно ,,зелена’’ Стара Загора.

На 3 октомври, децата от група ,,Усмивка’’ преживяха незабравим и изпълнен с емоции ден. Заедно със своите учители и няколко родители, те посетиха исторически за Стара Загора места. Първата спирка беше в парк „5 октомври“. Предишния ден госпожите им разказаха, че преди 142 години, по време на Руско-турската война, Стара Загора, който е бил един от най-богатите и най-красиви български градове е бил опожарен до основи. Много от жителите му са били убити, други са били откарани в робство, трети са избягали. Но след войната, любовта към родния град е върнала хората отново при него. Преди 140 години, на мястото, където сега има малка паметна плоча, точно на 5 октомври 1879 г. е положен първият камък за възстановяването на града. Тогава, под плочата, в специална капсула е поставен текст за възпоминание на потомството. Т.е. всеки да знае как градът се е въздигнал от пепелището и сега е най-прекрасното и любимо място за живеене.

Малко по-на юг от плочата, на Алея „Стара Загора“, е подредена фото-документална изложба. Децата с нескривано любопитство видяха как стъпка по стъпка е започнало изграждането на новия град, колко смешни са били първите къщи, как са изглеждали площадите – с каруци, коне и крави, изграждането на първите училища, възстановяването на църквите…

Предпразничната обиколка продължи към Античния форум „Августа Траяна“. Тук деца и родители изредиха седемте имена , с които се е назовавала Стара Загора- Берое, Верея, Иринополис, Августа Траяна, Ески Заагра, Железник, Стара Загора. Господин Иванов Турлаков – баща на Маргарита Турлакова беше подготвил интересна беседа за Античния форум. Децата запомниха, че на това място преди 1800 години се е намирал „преблестящият град на траянците“, както са наричали римския град, върху който е израснал след много години Стара Загора.

Опознали историята на града децата с нетърпение очакват и самия празник. На 5 октомври облечени с новите си униформи с гордост те ще манифестират по улиците на своята древна, но вечно млада и красива Стара Загора!

Росица Ранчева