Над 140 ретро возила ще са на парад за Деня на Стара Загора

На Деня на Стара Загора 5 октомври 2019 г. в парк „Артилерийски“ ще се проведе 16-то издание на емблематичния „Ретро парад Стара Загора“, съобщи на брифинг ресорният зам.кмет Красимира Чахова. Събитието става още по-знаково и предизвикателно, тъй като тази година организаторът „Старозагорски автомобилен клуб „Ретро“ чества четвърт век.

Парадът ще е не само с нова локация, но и нова концепция за провеждане, с международно жури, с богата музикално-развлекателна програма, чуждестранни гости и участници и много приятни изненади, каза председателят на организационния комитет адв. Ганчо Баев. Имаме и ново лого за клуба, както и тематични и изпълнени със символика и детайли плакати. За първи път ще имаме международно жури, както и тристепенно награждаване за участници и победители“.

Разполагането на моторните превозни средства ще става от 10.00 до 12.00 часа по специална план-схема от стюардови разпоредители. За участие се допускат всички МПС – мотоциклети, мотопеди, военна техника и разбира се автомобили, които отговарят на строгите критерии:

интериор, екстериор, окачване на двигател и др.; довоенни, следвоенни , най-автентични автомобили и пр. Класическите ретро автомобили следва да са най-малко на 30 години, да бъдат в оригинално техническо състояние, да не се използват за ежедневна употреба от собствениците им. Ограничение за за марки и брой возила няма.

Международното жури в състав инж. Дамянов от България, Александър Видойкович – зам.председател на Сръбската асоциация на автомобилните историци и Василиус Папаидис – промотър на класически ретро автомобили, писател и издател.

Тристепенни ще бъдат наградите. Всеки участник, който се регистрира между 10:00 и 12.00 ч. ще получи плакет, възпоминателно флагче, луксозна книга- албум с автор Николай Корудерлиев. Книгата е посветена на 25-годишнината на клуба. Втората степен награди е от организаторите. Третата-най-висока степен е за победителите. Изработени са 7 уникални купи от дърво, от тревненски майстори. Най-голямата купа е Приз на кмета на Стара Загора. Тя е прекрасно произведение на изкуството, изпълнено от орех, круша, чемшир и череша. Във всяка от купата са изпълнени детайли, които са в тон и с парада и с годишнината на клуб „Ретро“. Наградите ще бъдат обявени и връчени на победителите в 15:30 ч. За първи път тази година ще има и награда на публиката. Ново в програмата на организаторите е и срещата на председателите на 21 клуба от страната на работна закуска на 6 октомври, на която ще се уточни националната програма за 2020 г.

Досега са се записали над 150 участници в Ретро парада. Ако няма изненади, очаква се най-атрактивният автомобил да дойде от Поморие – Форд „Т“ – 1910 г.

Председателят на Старозагорския автомобилен клуб „Ретро“ Тончо Желязков каза за dolap.bg, че 31 са редовните членове, които разполагат с общо 65 автомобили. „Най-възрастен“ е „Щайнер“ 1907.

Събитието се организира с подкрепата на Община Стара Загора и е част от проявите по повод Празника на града.

Росица Ранчева