Фото-документална изложба показва творческия път на оперната прима Стефка Минева

С фото – документалната изложба „70 години от рождението на оперната прима Стефка Минева“ Териториален държавен архив Стара Загора се включи в Нощта на изкуствата 2019. През миналата година очарователната дама дари личния си архив, а сега той е експониран и предоставен до 11 октомври на вниманието на старозагорци и гости на града

В читалнята на архива, след церемонията по официалното откриване на изложбата, многобройните посетителите видяха ценни документи и фотографии, които проследяват живота и творческия път на световно известната оперна певица Стефка Минева, Почетен гражданин на Стара Загора.

На Държавен архив маестра Минева е предоставила тетрадка, в която подробно са описани страните, градовете, представленията, партньорите, постановъчните екипи и ролите, в които е участвала, което е много ценен документ.

Кураторът на изложбата Вяра Жекова представи изложбата, експонирана в девет витрини и осем пана. Повечето от документите са от личния фонд на г-жа Минева, който се съхранява в архива и е заведен под No 1818.

В изложбата има и богат снимков материал от личния архив на Стефка Минева. На шест от паната са изложени афиши и плакати от спектакли с участието на оперната прима, предоставени от архива на Старозагорската опера. Има снимки и от личния архив на Борислав и Антонина Дойчеви.

В изложбата са показани 103 снимки и 25 оригинални документа. Снимките са на семейството и родителите й, от изяви на оперните сцени в Стара Загора и София, в Метрополитен опера, Рим, Цюрих, Женева, Арена ди Верона и др.

Сред документите интерес предизвикват Указ 1570 на Държавен съвет на НРБ за удостояване на Стефка Минева със званието „Заслужил артист“ от 1983 г. Показана е Грамотата на Почетен гражданин на Стара Загора от 1999 г. Изложени са грамоти и награди, които Стефка Минева е получила от международни конкурси за млади оперни певци. Тук е и грамотата и наградата за участие в Международния фестивал за естрадни песни „Златният Орфей“. Във витрините има експонирани писма и поздравителни адреси от различни институции. Една от витрините е посветена на автографи от световно известни оперни певци – Борис Христов, Никола Николов, Гена Димитрова, Мара Тамплиери и пр.

Директорът на Държавен архив Галентин Караславов говори за творческия път на голямата българска певица и актриса.

Стефка Минева е родена на  17 май 1949 г. в Стара Загора, в семейството на оперните певци- лиричния тенор Миньо Минев и спинтовото сопрано Йова Бунарджиева. Завършва Държавната консерватория в класа на проф. Сима Иванова и проф. Илия Йосифов.

От 1972 г. е солистка в операта в Стара Загора. Дебютната й роля е Берта от „Севилският бръснар“ на Росини, където си партнира с баща си Миньо Минев. Следват ролите на Олга от „Евгений Онегин“, Трета дама от „Вълшебната флейта“, Сузуки от „Мадам Бътерфлай“, Амнерис от „Аида“. Едва 24-годишна изпълнява блестящо ролята на Кармен от едноименната опера на Бизе. В продължение на 6 сезона в Стара Загора, а по-късно и в Софийска опера, Стефка Минева поема мецосопрановите партии в оперите „Трубадур“, „Царска годеница“, „Набуко“, „Бал с маски“, „Дама пика“, Княз Игор“, Война и мир“, „Силата на съдбата“, „Самсон и Далила“, „Почивка в Арко Ирис“, която е написана специално за нея, „Янините девет братя“, „Ивайло“ и др. Само на 28 години,тя вече е гастролирала успешно в САЩ, Москва, Париж, Рим, в Берлин и Будапеща, Милано, Варшава, Испания, Чехия, Куба, Швеция… За две години в Митрополитен опера играе в 24 спектакъла в ролите на Марфа и на Марина Мишек Пее на пет от световните континенти в повече от 40 държави. Представя се в над 1000 спектакли. В България е посрещана с еуфория във всички оперни театри.

Партньори през различните периоди от творческата й кариера са Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Гена Димитрова, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Пиеро Капучили и др. Изпълнява ролите на героините си на италиански, френски, руски и немски език.

За изключителен принос в областта на оперното изкуство, Стефка Минева е носител на високи държавни и правителствени отличия. Удостоена е със звание „Заслужил артист“. Носител е на наградата на името на „Христина Морфова“. Почетен член и почетен солист – артист е на Държавна опера Стара Загора. Като музикален консултант, сега маестра Минева обучава млади музиканти – хористи и артисти от родния си град.

Росица Ранчева